Skocz do zawartości
Piotr_Sz

Leadtek GeForce 6800 czy GeForce 6800 GT

Rekomendowane odpowiedzi

Leadtek 6800 Gt ma bez OC lepsze wyniki niz 6800 po podkreceniu i odblokowaniu. Ja kupuje GT :wink:

Madra decyzja :wink:

Ja mialem na poczatku podobne dylematy , jak kolega, ale znajomy wybil mi to z glowy i stanowczo oswiadczyl ze GT kreci sie bez problemu na ultra , wiec o co chodzi ... :twisted:

Pozostaje zawsze kwestia finansowa, ale to dylemat wiekszosci z nas :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem na poczatku podobne dylematy ' date=' jak kolega, ale znajomy wybil mi to z glowy i stanowczo oswiadczyl ze GT kreci sie bez problemu na ultra , wiec o co chodzi[/quote']

Szkoda ,ze pomimo, iż sie kreci na Ultra to nie ma wyników jak Ultra :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ -mess- a jak tam Twój komp się miewa :?: Pisałeś całkiem niedawno, że jakieś problemy z uruchamianiem były.

:?:

okazalo sie ze wszystko bylo dobre ale... kumpel wynalazl gdzies wypowiedz abita. okazalo sie ze plyty glowne abit AV8 i zasilacze Anteca z serii True maja jakies problemy... wlasnie objawiaja sie takimi restartami/niestabilnoscia. oczywiscie moje szczescie jest zajebiste, i musialem trafic na taki zestaw :lol: . cos tam z linia +5 jest nie tak... teraz wymieniaja te zasilacze ktore maja ten wlasnie problem... dowiedzialem sie o tym jak juz dostalem nowy zasilacz, i zastanawialem sie, czy to juz jest ten poprawiony, i jak narazie wszystko smiga az milo :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne ze 6800 nie dorowa 6800GT tylko wczoraj skonczylem HL2 i tak szczerze powiem ze za te 400 zł wiecej to bym kupil wiecej ramu gra chodzi spoko nawet na slabszych grafach (ja mialem od 40 do 200 fps , 40 juz naprawde w wyjatkowych sytuacjach kiku przeciwnikow i duzo wystrzelow i eksplozji) ale przycina sie przez dogrywanie z dysku nawet na 768 ramu a beriam slusznie napisal o kwesti finansowej jak cie stac to nawet se i ultra kup :) jak ja bym mail hajs to bym tak zrobil , ale z mojego a400 jestem bardzo zadowolony a no i jak poczytasz na forum o serii 6800 to ludzie pisza ze podobno juz te karty ktore sa w sklepach nie bardzo daja sie przerabiac na 16 potokow i 6 vertexow pozatym po takiej przerobce juz nie da sie tak ich podkrecac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne ze 6800 nie dorowa 6800GT tylko wczoraj skonczylem HL2 i tak szczerze powiem ze za te 400 zł wiecej to bym kupil wiecej ramu gra chodzi spoko nawet na slabszych grafach (ja mialem od 40 do 200 fps , 40 juz naprawde w wyjatkowych sytuacjach kiku przeciwnikow i duzo wystrzelow i eksplozji) ale przycina sie przez dogrywanie z dysku nawet na 768 ramu a beriam slusznie napisal o kwesti finansowej jak cie stac to nawet se i ultra kup :) jak ja bym mail hajs to bym tak zrobil , ale z mojego a400 jestem bardzo zadowolony a no i jak poczytasz na forum o serii 6800 to ludzie pisza ze podobno juz te karty ktore sa w sklepach nie bardzo daja sie przerabiac na 16 potokow i 6 vertexow pozatym po takiej przerobce juz nie da sie tak ich podkrecac

Hmmm... no ja mam teraz taki dylemacik...

Albo X800Pro albo 6800 + 1Gb ramu... kupuje z myślą o HL2 ale nadal nie wiem na co sie zdecydować...

A co do ramu... to nie wiem FarCry chodził na 1280x1024 wszystko na Very High z moim 512 i nie rwał ani nie doczytywał :| doom 3 800x600 AAx4 na High i też płynnie z 40-60Fps zadnego oczytywania... także ja nie wiem :)

Znajomy ma 768DD a FarCry na VeryHigh chodzi mu gorzej odemnie :) a sprzet porównywalny (tzn AMD 3200+ 768DDR i moją starą grafe tj. 9800SE@Pro)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne ze  6800 nie dorowa 6800GT  tylko wczoraj skonczylem HL2  i tak szczerze  powiem ze  za te 400 zł wiecej to  bym kupil wiecej ramu gra chodzi spoko  nawet na slabszych grafach (ja mialem od 40 do 200 fps  , 40 juz naprawde w wyjatkowych sytuacjach  kiku przeciwnikow i duzo  wystrzelow i eksplozji)(...)

Nie wiem na jakich ustawieniach grałeś, ale z całą pewnością bardzo niskich. U mnie liczba klatek na sekunde czasem spada grubo poniżej 20(1600x1200 FSAA4X, AF8X, wszystko na max) a 200 to mam chyba tylko gdy patrze na ściane.

Nawet w rozdzielczości 1248x1024 potrafi sie przyciąć. Z tego co czytałem to nawet na GF6800 Ultra SLI na maksymalnych ustawieniach potafi sie przyciąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Majdan, grasz w rozdzialce 1600x1200 z FSAA4x i sie dziwisz, ze sie tnie - jak przy FSAA obraz jest egnerowany w duzo wyzszej rozdzialce niz koncowa i potem skalowany (jesli sie myle, prosze mnie poprawic). I bredzisz cos o bardzo niskich ustawieniach...

Moze powiedz najpierw co jest dla Ciebie bardzo niskimi ustawieniami? Bo podejrzewam 1280x1024, max detali i brak AA i anizo :P

Tak sie jeszcze zapytam z ciekawosci - jaki masz monitor, ze w 1600x1200 jeszcze cos rozczytujesz?

Mowie konkretnie o wszelkich menu i informacjach wyswietlanych na ekranie (zycie, amunicja itp.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Majdan, grasz w rozdzialce 1600x1200 z FSAA4x i sie dziwisz, ze sie tnie - jak przy FSAA obraz jest egnerowany w duzo wyzszej rozdzialce niz koncowa i potem skalowany (jesli sie myle, prosze mnie poprawic).

cieplo, ale niegoraco....metoda o ktorej piszesz to super-sampling, gdzie aa jest uzyskiwany wlasnie przez skalowania obrazu, i z tego co wiem tylko w kartach nv jest dostepny ten tryb bezposrednio z poziomu sterow - choc nie do konca bo to co tam jest to jest miks super i multi samplingu.najczesciej wykorzystywany multi-sampling w uproszczeniu opieara sie na wychwyceniu roznic pomiedzy poszczegolnymi klatkami (nie dotyczy to tekstur, porownywane sa tylo punkty krawedzi) i na ich podstawie tworzony jest obraz wynikowy, a wszystkie operacje sa robione w nominalnej rozdz. obie metody maja swoje wady i zalety - jakosciowo najlepiej wyglada super-sampling, ale zabija sprzet, a kompromisem pomiedzy jakoscia i szybkoscia jest wlasnie multi-sampling. kazda firma ma inne algorytmy liczenia tak wiec efekt jest rozny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

okazalo sie ze wszystko bylo dobre ale... kumpel wynalazl gdzies wypowiedz abita. okazalo sie ze plyty glowne abit AV8 i zasilacze Anteca z serii True maja jakies problemy... wlasnie objawiaja sie takimi restartami/niestabilnoscia. oczywiscie moje szczescie jest wmordejeżyste, i musialem trafic na taki zestaw :lol: . cos tam z linia +5 jest nie tak... teraz wymieniaja te zasilacze ktore maja ten wlasnie problem... dowiedzialem sie o tym jak juz dostalem nowy zasilacz, i zastanawialem sie, czy to juz jest ten poprawiony, i jak narazie wszystko smiga az milo  :wink:

Hmm... a u mnie AV8+TrueCotroll i dziala 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi