Skocz do zawartości
Alttair

Mieszanka wybuchowa: XP + NVIDIA + PLYTA GŁ. ASUS

Rekomendowane odpowiedzi

Problem jest następujący.

Mam płyte glowna Asusa, karte graficzna GeForce 3Ti 128MB Gainward, procek celeron 1200. Efekt jest taki, ze komputer się restartuje (działa góra kilka minut) ale tylko w systemie xp i gdy są zainstalowane sterowniki od karty – nvidia (restartuje się nawet wtedy gdy system ją wykryje i wrzuci jakieś swoje sterowniki nvidi), kiedy system nie wykryje karty jest ok. Kartę kupiłem od kolesia który również używał jej na xp i problemow nie miał, poza tym to samo dzialo się u mnie z innymi kartami GeForce 4MX 128MB, GeForce 2GTS 64MB. Komputer chodzi w porządku w systemie win98 (innych nie sprawdzałem). Żadnych wirusów nie mam, komp był skanowany Nortonem i Pandą on-line. Zasilacz MGB-350ATXP4. System był instalowany zarówno z dostępem do sieci jak i bez – w obu przypadkach ten sam efekt. Z grafiką ATI nie było takich problemów. Ustawienia biosu byly sprawdzane, nawet była robiona próba ze starszym biosem i nic nie pomogło. Sterowniki od płyty oczywiście były instalowane. Pod winxp z service pack 1 i z service pack 2 dzieje sie to samo. Komputer restartuje się nawet na świeżym systemie. Wcześniej tego kompa miał mój brat z tą samą płytą główną i gdy instalował GeForce 4Ti 128MB Asusa pod xp bez service packa efekt był podobny, po jakimś czasie zainstalował winxp + sernice pack 1 i problem znikł.

A to moja płyta główna: ASUS TUV4X http://www.asus.com.tw/mb/socket370/tuv4x/overview.htm

Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc bo już nie wiem co robić. Z góry dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

restartuje się nawet wtedy gdy system ją wykryje i wrzuci jakieś swoje sterowniki nvidi

Nie wiem jakim cudem, bo ja mam Gainward Ti200 i do mojej karty XP nie ma sterow.

Sprobuj odinstalowa stery i wrzucic na sile 'Standardowa karta VGA' - jesli na tym komp chodzi ok, to problemem sa stery lub konifguracja biosu.

Zalecenia do bios:

Assign IRQ for VGA : Enabled

VGA Palette SNOOP: Disabled

Video Bios Shadow/Cacheable: Disabled

Video Memory Shadow/Cacheable: Disabled (lub Video RAM S/C)

AGP Fast Write: Disabled

AGP Master 1WS Read/Write: Disabled

Opcje moga sie troszke inaczej nazywac, ale ogolnie wiadomo o co biega.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi