The_Structor Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Taki jest temat mojego referatu, ktory musze przygotowac na przyszly tydzien, mam problem z jednym podpunktem: Omowic poszczegolne typy partycji uniksowych i ich opcje podczas instalacji. Nie wiem dokladnie o co kolesiowi chodzi. Nie chodzi bynajmniej o strukture katalogu, bo tak brzmi nastepne polecenie :/ CZy chodzi mu o ext,ext2 etc... ? Czy w ogole o cos innego? Jak zobaczylem to: http://www.tldp.org/HOWTO/Filesystems-HOWT...TO-1.html#ss1.3 to mnie przerazilo, moglby mi ktos pomoc i powiedziec (napisac :>) ktore FS'y warto scharakteryzowac ? Bo korzystalem tylko z ext2/3 i swap :P (linux). Nie chodzi mi o charakterystyke, ale po prostu o wymienienie najwazniejszych FS'ow ;] TIA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 24 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2004 Przydaly by sie jeszcze reiserfs3 i nowa edycja reiserfs4. Sporo znajdziesz w manualach, np "man fs" powinien ci wyswietlic liste systemow plikow oraz krotki opis. Z tymi opcjami instalacji to moze mu chodzic o wyjasnienie parametrow programu, do formatowania partycji w konkretnym systemie plikow (mkfs.ext2/3 mkfs.reiserfs). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 25 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2004 dobra, ale mam nadzieje ze wiesz iz tutaj chodzi o UNIX (nie linux) znalazlem poki co cos takiego: Berkley FS UFS (unix File System) UFS2 nastepnie wspomnialbym o linuksie: Minix ext ext2 ext3 reiferfs xfs jfs proc (wg man - pseudo FS :)) iso9660 nfs smb tylko sie boje ze przesadze troche z konkretnym info o linuksie a zabragnie ogolnych FSow dla uniksow :/ i tak sie zastanawiam czy to by bylo okej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 25 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2004 Zapodaj tresc calego polecenia, ktore otrzymales. IMVHO chodzi o UFS i jego strukture. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 25 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2004 Nie wiem co miał na myśli autor tych pytań, bo każda odmiana uniksa ma swoją specyfikę obsługi FS i nie bardzo da się to uogólnić. Jeśli chodzi o linuksa, to te "typy partycji" mogą oznaczać po prostu FS i swap i zasady ich rozmieszczenia na HDD. Ale to tylko tak sobie strzelam, bo pewnie tylko autor wie, co miał na myśli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 25 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2004 Moze po prostu zapytaj swojego prowadzacego, o co mu chodzi, ew. doczytaj tresc polecenia ;-) Wypadaloby wiedziec, o czym pisac :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 25 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2004 bylem u niego, chodzi wlasnie o rozne systemy plikow ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...