e!Gr00bY Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 Ma ktoś może rozpiskę DIP'ów do tej płyty? Dużo ich, a ja nie mam pojęcia do czego służy choćby jeden z nich I drugie pytanko. Czy to normalne, że monitor w BIOSie pokazuje ZAWSZE 1.5v zamiast ustawionego napięcia dla procesora? Dziś wzięłem się za kręcenie tego durnia co mam. Procek jak się okazało jest z dobrej serii AKBA (31 tydzień) i wydaje mi się, że albo płytka mnie w konia robi z napięciem albo pamięci nie wyrabiają (jakiś shitex - SEITEC). Narazie mam 825 MHz w pełni stabilnie czyli FSB=125MHz. Jutro poszukam w domu jakiegoś ołówka to maznę po L1'kach to bede przynajmniej miał pewność czy to wina pamięci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 jak ustawiać DIP switche masz napisane na plycie :) i nie potrzeba ci zadnej rozpiski, a co do napiecia to u mnie monitor pokazuje aktualne napiecie jakie mam ustawione czyli 1.85 moze twoja plyta ma jakies przeklamania?! :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 Interesowałoby mnie coś koło 9x/9.5x i FSB 100/110MHz (mam strasznie dupne pamięci - SEITEC) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 Gr00bY Mazur"]Interesowałoby mnie coś koło 9x/9.5x i FSB 100/110MHz (mam strasznie dupne pamięci - SEITEC) okay 9x: 1 on 2 on 3 off 4 off 5 on 6 on 9.5x: 1 off 2 on 3 off 4 off 5 on 6 on 100: wszystkie na on 110: 1 on 2 off 3 off 4 off 5 on co do pamieci to ja mam jakies AM 1 (znasz takie???) i na Cl2 chodza bezproblemowo :lol: 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 27 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2002 Gr00bY Mazur"]Interesowałoby mnie coś koło 9x/9.5x i FSB 100/110MHz (mam strasznie dupne pamięci - SEITEC) jeszcze w zwiazku z tymi pamieciami nie chce cie "martwic" ale chyba nic nie wskorasz lepiej maz L1ki i krec tego duraka mnoznikiem. Ja u kumpla probowalem podkrecic Antka 550 poszedl na 713 ale pamieci nie wyrabialy i wnda sie nie ladowala a z kolei na 640Mhz winda sie ladowala ale po kilku min zwis wlasnie tez mial te SEITECi. Nie potrafilem go unlocknac bo jest jeszcze pod Slota a szkoda bo moglby se jeszcze polatac :lol: :lol: 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 28 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2002 Z tymi napięciami to jakaś dziwna sprawa, a Hardware Monitor ile pokazuje? A ile masz na AUTO? U mnie pokazuje faktyczną ilość... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 28 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2002 Witam Dziwne pytanie.. Akurat Asusy uwazam (od lat) za najbardziej "klarowne" w ustawieniach MB. Zasady: zawsze zworka "Jumper Free" na "off" (i tak wiekszosc opcji dziala nadal..), koniecznosc posiadania Manuala (gruba, starannie opracowana ksiazeczka) - wersje pdf mozesz sobie sciagnac ze strony producenta (free) i wydrukowac. Co do pamieci: jesli jakies nie pojda Ci na Asusie (najmniejsza dlugosc sciezek sloty - CPU), to nie pojda napewno na zadnej innej MB (tu najgorsze sa Abity - rekordowo dlugie sciezki). Zas polozenie gniazda CPU (odwrocone o 90 stopni) to.. cos swietnego.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 28 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2002 Już wiem co z tym napięciem... Poprostu płyta nie wstała na FSB 129MHz i wszystko przywróciła na def. a ja przypadkiem tego nie zauważyłem. Pokazuje napięcia takie jakie ustawione są BIOSie tylko dziwi mnie, że te napięcie jest zawsze idealnie równe. Żadnych odchyłów - albo monitor coś ściemnia albo płyta dobrze trzyma napięcia :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 28 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2002 Z tym napięciem to są dziwne akcje. Raz daje 1.5v, a raz to co ustawiłem... Teraz mimo, że ustawiłem 1.75v nad mam 1.5v 8O . Dobrze, że ten Duron biega na 825MHz bez zmiany napięcia... Zaraz biorę się za malowanie L1 to przy okazji zamaluje L7 to bede miał 1.85v wymuszone od strony procka :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 28 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2002 Rafal, ustawiaj Ucore zworkami (powinny byc). Te wszystkie "JumperFree" sa o kant d..y potluc. Po dzis dzien (najnowsze modele Asusow). To ie tylko do wylaczenia (zworka tuz pod PCI) nadaje.. Acha - zmiana szyny FSB w BIOS-ie dziala po wylaczeniu "JumperFree" NADAL, we wszystkich modelach (do A7V333), pomimo, ze w Manualu pisza inaczej.. -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 28 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2002 Tylko wiesz Pitur nie mam żadnej instukcji to tej MOBO bo mam ją na parę dni... A zworek jest w niej mnóstwo :? BTW - wiesz może którą zworką wyłącza się Jumper Free? Update : jakby ktoś szukał to znalezłem :) http://www.asus.com.tw/mb/socketa/a7v133/jumper.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 28 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2002 Wlasnie dlatego napisalem, ze dobrze by bylo, zebys sobie wydrukowal manual (chocby te najwazniejsze strony). A zworka JF powinna byc kolo kosci ASIC, pod nia. Opisana jako "JEN". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 28 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2002 Dałem VIO na 3.55 i zworkami napięcie na 1.85v i wreszcie BIOS pokazuje jakieś realne napięcie (1.86v). Narazie jestem na 872 MHz i rośnie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 28 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2002 Wysoko mierzysz :-). Mam teraz podobny (A7V133A) zestaw, i TB 1.2 na nim, ale Ucore jest 1.6V (U I/O 3.55V to standard Asusa - mozna je jeszcze powiekszyc, zasila m.in. kosci RAM..). Ale u mnie CPU lepiej sie kreci.. przy niskim Ucore (pisalem juz o tym), nie wiem czemu (AXIA). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2002 a ni lepij było manuala zaciągnąć ze stroniki producenta? powinnym być. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 28 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2002 Mówiłem, że rośnie :) Przy 7.5x już jest niestabilnie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 28 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2002 Ekm. Dobiłem do 973MHz... Więcej niechce biegać i już... Różnicy mu nie robi czy na na 10x100 czy na 7.5x - winda się wywala i 1GHz nie chce zaliczyć. Zresztą jak na tego Duron'a i chłodzenie za 30zł (Titan offcourse) to nie jest tak źle :D Bym zapomniał : Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 28 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2002 gratulacje!!! całkiem niezły wynik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RusH Opublikowano 28 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2002 po pierwsze to moja plyta i moj proc i mowilem ci grooby od razu ze proc chodzi na 133MHz i ze do 1GHz dojdziesz :P , po droogie napiecie ustaw na zworkach to bedzie startowal na 1GHz , z biosu ustawiane zaskakuje dopieor po inicjalizacji i moze nie wstawac na 1GHz , po trzebcie wbij bios 1009 .. albo lepiej nie wbijaj bo i ta plyte zwalisz mlahahahaha po 4te twojej jeszcze nie zrobilem bo 2 dni nie nocowalem w domu tylko u panny :/ ale na poniedizalek powinna jusz byc do odbiooru: P aa no i nie obraszaj mojego kswzakowego ramu chodzacego na 140mhz cas 2-2-2 :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 28 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2002 Aha.. :-) Toscie sie spotkali. Moze mi ktos podpowie (pisze o tym wyzej), czemu na bardzo podobnej plycie TB 1.2 AXIA dziala (45 stopni przy nedznym chlodzeniu (zredukowane obroty)) do (10x133) 1333 - pewnie, przy Ucore 1.6V, zas nawet nie wstaje przy 9.5x133 przy Ucore 1.64V (i wyzej)? Zasilacz - skala (mierzylem multimetrem przy starcie). Co jest tu "winne". Prosze - podpowiedzcie przy okazji.. Aha, Ucore ustawiane oczywiscie zworkami (trudno trafic:-)). Rozwazylem juz wszystko (fizyka polprzwodnikow, emisja ciepla (punktowa)) i nadal glupi jestem.. -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RusH Opublikowano 28 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2002 co dto znaczy podobna ? ihmo zle odblokowany proc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 28 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2002 co dto znaczy podobna ? ihmo zle odblokowany procASUS A7V133A (ata 100 dodane, reszta to samo). CPU nie byl blokowany - cala seria. Caly problem (dlatego zwracam sie do praktyka) zdumiewa takze i mnie, sam sporo "zlozylem". A to, co obsewuje, zdaje sie przeczyc fizyce - jestem racjonalista :-). Bo jesli CPU dziala stabilnie na 10x133 przy 1.6V, to powinno dzialac chocby tak samo przy 1.64V (nastepna pozycja wg. zworek). Niestety - jest j.w. Tylko temperatura lawinowo rosnie - podnosilem do 1.85V - przy porzadnym chlodzeniu (ok. 60 stopni w obciazeniu) - niestety, wtedy dzialal TYLKO przy 9x133, dalej nawet o megaherc nie wstawal.. Dlatego pytam - czy spotkales taki "dziw"? Proce z innych serii (to ver. 1.05) kreca sie "zgodnie z zasadami fizyki".. Aha, ten sam egzemplarz CPU (mam go od dawna, to moj 'talizman" :-)) zachowuje sie identycznie tak samo na KT266 - sprawdzalem. Wyzsze napiecie Ucore - gorszy over. Jeszcze jedna ciekawostka - na znamionowych ustawieniach (9x133) dziala juz od.. 1.45V - stabilnie. Powtarzam, zasilacz, chlodzenie itd. wszystko bylo wiele razy zmieniane. Poza procem.. -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 RusH - niechce biegać w sumie na 1GHz :( BTW - czemu ten Duron był tak usyfiony? Jak zdjęłem radiator to się przeraziłem... Nawet na mostkach była pasta :D Został poddany higienie i biega max. stabilnie na 973MHz czyli na jak na tego durnia nieźle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RusH Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 Pitur nie istnieje A7V133A :) moze RAID czyli z Promisem ..:P Rafal - proc uwlaony bo to moj dyszurny smieciowy duron jest , taki ostatni proc jak juz nie mam nic innego :P mam jusz plytke z adapterem do flaszowania .. ale nie mam ramu SDR bo ci dalem :DDD no i klawiatoory USB nie mam do tej plytki .. GRR :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 Pitur nie istnieje A7V133A :) moze RAID czyli z Promisem ..:PWitam See URL: http://www.asus.com.tw/mb/socketa/a7v133-c...-c/overview.htm Nazwa "133A" wynika z zamiany kosci VT82C686A koscia VT82C686B (support ATA100). We wczesniejszej (A7V133) ATA100 bylo tylko via kontroler Promise dostepne (bug w Manualu pozostal do dzis). Myslalem ze Raf taka MB testuje. Oznaczenie "A" (dotyczy to takze: A7V266 i A7V333) pozostalo w nomenklaturze Asusa (porownaj) na rynek USA. Mam wszystkie te plyty. Czyli, jednak istnieje.. Oczywiscie, wszystkie z Pomisem (wylaczonym), bo integrated muzy nie uznaje.. A na temat TB nie dowiedzialem sie nic :-( Pewnie nikt mi juz nie odpowie, skad taki "niskonapieciowy" dziw.. Uzywam go z ta MB, bo z DDR-em ma on niewielki zysk (male pasmo transferu CPU). Ale nie pozbede sie go nigdy. Tylko czemu?.. :-) -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 Gr00bY Mazur"]Został poddany higienie i biega max. stabilnie na 973MHz czyli na jak na tego durnia nieźle.A wiesz, ja sie nie zgodze. Nie dlatego ze jestem przekorny albo ze sam wiecej wycisnalem (bo to nie prawda, mam pechowa serie) ale dlatego ze D650 chodzi grubo ponad gigaherc, i to wlasnie AKBA najlepiej sie kreci. Popraw chlodzenie to pojdzie na 1100 :). Pozdr... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 Nie bedę się bawił w podmiane chłodzenia skoro i tak oddaje ten zestaw najpóźniej w ciągu tygodnia... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 Aha.. :-) Toscie sie spotkali. Moze mi ktos podpowie (pisze o tym wyzej), czemu na bardzo podobnej plycie TB 1.2 AXIA dziala (45 stopni przy nedznym chlodzeniu (zredukowane obroty)) do (10x133) 1333 - pewnie, przy Ucore 1.6V, zas nawet nie wstaje przy 9.5x133 przy Ucore 1.64V (i wyzej)? Zasilacz - skala (mierzylem multimetrem przy starcie). Co jest tu "winne". Prosze - podpowiedzcie przy okazji.. Aha, Ucore ustawiane oczywiscie zworkami (trudno trafic:-)). Rozwazylem juz wszystko (fizyka polprzwodnikow, emisja ciepla (punktowa)) i nadal glupi jestem.. -- Pozdrawiam Przy niższym napięciu proc ma niższą tempoeraturę a jak wiadomo im wyższe kręcenie procka tym niższa jest temperatura stabilizująca przekręconego procka. Zrób tak: Weź sięza podkręcanie wieczorkiem (najlepiej przy otwrtym balkoniku w chłodną noc - o co nei będzie trudno teraz :D ). Buda oczywiście otwarta. I tak powinieneś mieć gdzieś koło 30-35 stopni temp. procka nawet przy vcore 1,85 zakładając że na dworze będzie jakieś 10 stopni. Wtedy dojdziewsz do górnej granicy procka i tyle... ps. Tylko załóż jakieś futro byś wytrzymał w takiej temp. kilka godzin... :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 Czesc Twoj pomysl "balkonowy" az mnie zmrozil (chlodno dzis..). Przeciez swietnie wiem, o czym piszesz. Schlodzic skutecznie dowolny CPU tez potrafie. Ponadto, mam zawsze "pod reka" kilka sztuk TB (tych starszych). Ale tylko jedna zachowuje sie tak dziwacznie.. Zaden TB, ktory przez moje rece przeszedl nie startuje przy Ucore 1.45-1.5V (zimny, bo wygrzane czasem ruszaja). Ten - startuje zawsze. Ponadto, ta "wsteczna podkrecalnosc" dotyczy tez tylko tej jednej sztuki. Kiedys czytalem na ktoryms Forum o "fenomenach" niskonapieciowych w serii AXIA (przy mizernej podkrecalnosci zarazem - jakies max. 100-120MHz). Chyba mam jeden z takich CPU. Ciekawi mnie, czy jest takich wiecej.. -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 Ja swój wynik 10017 3DMark'ów uzyskałem w zimę przy temp. w pokoju -5*C... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...