Skocz do zawartości
Crusio

VGA Silencer Rev 3.0 ZABIJA RADEONY !!

Czy majac VGA Silencera rev 3.0 padla wam karta ??  

420 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy majac VGA Silencera rev 3.0 padla wam karta ??

• Tak
      157
    • Nie
      284
    • Tak, ale przyczyna tkwila zupelnie gdzie indziej
      30

Rekomendowane odpowiedzi

Mam to urządzenie co niby psuje grafiki, mam to na Radku 9000PRo - wystarczylo tu troszkę upiłowac, tam wyszlifowac i weszło B)

Nie mam zadnych problemów karta kręci sie super.

Nie wiem czy wy macie takie problemy jak ja na 9000pro. radfiator opierał mi się o sledzia i przez to nie dochodzil do rdzenia (wiec go upilowalem :) ) moze u was jest tak samo. Teraz radiator opiera mi sie o oudowe wyjscia tv, i chlodzi ok.

Ja za to mialem 3 przypadki w sklepie -ze Abity kV7 paliły grafiki. Wyglodalo jakby grafika sie przegrzewala... dopiero wymiana MOBO załatwiała sprawę.

Oczywiscie to bywa roznie, ale sądze ze radiator nie moze psuc grafik. Wystraczy przeciez porównac jak grzeje sie rdzen na stockowym radiatorze a jak na tym "cudzie"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam Silencer'a rev3.0 na swoim radku 9600 pro Gigabyte od kilku miesięcy, lecz nie pasował on idealnie. Radiator silencer'a zahaczał o śledzia karty (a dokładnie a takie zagięcie karty), przez co do rdzenia karty przylegał "niby" ok. ale jednak nie był zamontowany równolegle do karty, w ten sposób karta pewnie była troszke wygięta przez ten radiator. Działałem tak pare dni, po czym spiłowałem kawałek tego śledzia i teraz silencer nie opiera się o nic. Podejrzewam, że w wielu radkach 9600 występuje taki przypadek, ponieważ radki 9600, 9550, 9500 są troszke krótsze od 9800. Podejrzewam, że takie wygięcie laminatu karty mogło spowodować uszkodzenie grafik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do kolegow posiadajacych Silencera:

Czy w waszych "maszynkach" jest to samo co u mnie - chodzi mi o zółta kreske- przerwe miedzy wylotem radiatora a jego sledziem...? :huh:

http://img244.echo.cx/my.php?image=silencer6qt.jpg

Pozdrwiam.

Edytowane przez Palacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładuje, ładuje, trzeba tylko linka zmienić.

Co do zdjęcia to mam wrażenie, że u mnie była trochę mniejsza odległość, ale być może tak samo - na zdjęciu trochę inaczej to wygląda.

1400417[/snapback]

teraz widze 2 razy http:// . A co do zdjecia to normalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi także padł R9800 SE Xpert Vision. Mam tylko jeden problem - w orginalnym zestawie chłodzącym, który chce teraz zamontować znajduje się kwadratowa, mniejsza od rdzenia GPU, czarna nakładka, zrobiona jakby z gumy. Z jednej strony jest czyściutka, z drugiej biaława i lekko klęjaca- wiecie co to może być i gdzie mam to wsadzić ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam taką sugestię

zdajsie że VGAS ma podobną konstrukcję do chłodzenia gecuba 9550xt, tyle że ten jest całkiem płaski a VGAS ma wypust na GPU, mocowanie jest podobne-na 2 śrubki z tym że u gecuba nie ma tego łącznika z tyłu karty tylko gołe śrubki.może jest to lepsze rozwiązanie i dokręcanie śrub powoduje tylko większy docisk do rdzenia, natomiast brak łącznika tych śrub nie powoduje takich naprężeń i wyginania karty w łódkę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BarTweak

W sumie to ja juz go kupilem na allegro teraz tylko musze wplacic...

Radek sie teraz grzeje na tym boxowym gownie.

Ja na systemie mam max 27 st. na Zalmanie NB47J.

Mam dwa wiatraki nawiewajace i dwa wyciagajace pewnie stad taka, a nie inna temp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość BarTweak

Ten radek nie ma czujnikow.

Medion Radeon 9800 XL (9800 PRO) (Przeciez masz w sygnie moim :) )

No chlodzenie boxowe... czuje, ze przy graniu w np. project snowblind rdzen ma +/- 80 st.

Wg mnie to te radki padaja dlatego, ze mogliscie kupic jakies wadliwe egzemplarze tych silencerow rev. 3 mam na mysli jakies podrobki, ktore moglybyc niedopracowane i robic jakies zwarcia... To tez zalezy od obiegu powietrza pod silncerem.

Edytowane przez Bart17

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten radek nie ma czujnikow.

Medion Radeon 9800 XL (9800 PRO) (Przeciez masz w sygnie moim :) )

No chlodzenie boxowe... czuje, ze przy graniu w np. project snowblind rdzen ma +/- 80 st.

Wg mnie to te radki padaja dlatego, ze mogliscie kupic jakies wadliwe egzemplarze tych silencerow rev. 3 mam na mysli jakies podrobki, ktore moglybyc niedopracowane i robic jakies zwarcia... To tez zalezy od obiegu powietrza pod silncerem.

1432976[/snapback]

Ja miałem z firmy ABB czyli oficialnego dystrybutora produktów firmy Arctic Cooling na Polskę, więc to chyba nie była podróbka...

Co do zakładania silencera na GB 9550 to ja bym się jednak bał, zakładałem na niego Zalmana zm80c-hp teraz mam to co w podpisie i różnica w wydajności jest nie wielka,gdybym miał nawiew bezpośrednio na tego niebieskiego zalmana, a nie obok niego to pewnie w ogóle nie byłoby różnicy, a zalman zm80c-hp wyginał kartę jak cholera i mimo, że działała to wolałem nie ryzykować...A skoro zalman wyginał kartę to silencer też będzie...Ale oczywiści jak chcesz to próbuj jak Ci grafa nie padnie to może też się skuszę, bo silencer leży sobie u mnie na szafie.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość =H2o=Destroyer[PL]

Ja miałem z firmy ABB czyli oficialnego dystrybutora produktów firmy Arctic Cooling na Polskę, więc to chyba nie była podróbka...

Co do zakładania silencera na GB 9550 to ja bym się jednak bał, zakładałem na niego Zalmana zm80c-hp teraz mam to co w podpisie i różnica w wydajności jest nie wielka,gdybym miał nawiew bezpośrednio na tego niebieskiego zalmana, a nie obok niego to pewnie w ogóle nie byłoby różnicy, a zalman zm80c-hp wyginał kartę jak cholera i mimo, że działała to wolałem nie ryzykować...A skoro zalman wyginał kartę to silencer też będzie...Ale oczywiści jak chcesz to próbuj jak Ci grafa nie padnie to może też się skuszę, bo silencer leży sobie u mnie na szafie.

pozdr

1433395[/snapback]

Co ci sie wygina :blink: ,silencer jest leciutki jak piorko,wazy w sumie cos tam 300g i grafa sie nie wygina,no chyba ze te 9550 z papieru sa zrobione,a te teksty ze silencer zabija grafiki to se o dupe mozna potluc.Jak ktos nie umie go zalozyc to albo grafa mu sie przegrzewa albo kruszy rdzen za mocno go przykrecajac.Ja mialem na swojej grafie juz w sumie 3 rewizje silencerow od 1 do 3(ta ostatnia homemade przerabiana by weszla na radka 9800) i nie mialem zadnych problemow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ci sie wygina :blink: ,silencer jest leciutki jak piorko,wazy w sumie cos tam 300g i grafa sie nie wygina,no chyba ze te 9550 z papieru sa zrobione,a te teksty ze silencer zabija grafiki to se o dupe mozna potluc.Jak ktos nie umie go zalozyc to albo grafa mu sie przegrzewa albo kruszy rdzen za mocno go przykrecajac.Ja mialem na swojej grafie juz w sumie 3 rewizje silencerow od 1 do 3(ta ostatnia homemade przerabiana by weszla na radka 9800) i nie mialem zadnych problemow.

1433518[/snapback]

No właśnie PCB w 9550 jest słabe, ostatnio porównałem do 9500@pro i w 9550 jest o wiele cieńsze. Oczywiści nie wiem może i silencer będzie dobrze "leżał" na 9550 bo nie sprawdzałem. Ale tak czy inaczej montarz będzie trudny bo po pierwsze PCB jest słabe a po drugie rdzeń jest b.delikatny i bez shima...

pozdr

A o dupe to można sobie rozbić teksty o tym, że grafy padały przez to, że ktoś nie umiał założyć silencera. Poczytaj sobie cały ten topic i dopiero później pisz takie bzdety, za dużo radków(i nie tylko) padło z silencerem, żeby to był przypadek albo błąd w montarzu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość =H2o=Destroyer[PL]

Ale co jest takiego w silencerze ze grafy od niego padaja????Jest tam jakas elektronika zeby mogla to powodowac--Nie :-| W takim razie czym to wytlumaczysz,i dziwne jest to ze jakos ja nie znam nikogo kto ma silencera i by mu radek padł :mur:

Ale tez trzeba przyjzec sie temu czy przypadkiem cos innego tego nie powodowalo?Moze(tego nie wiem) wiekszosc ludzi ktorym padaly grafy z silencerami mieli 9800se@pro i moze to przez moda na pelnego radka <_< Powtarzam nie wiem tego tylko poddaje hipoteze.

Edytowane przez =H2o=Destroyer[PL]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co jest takiego w silencerze ze grafy od niego padaja????Jest tam jakas elektronika zeby mogla to powodowac--Nie  :-| W takim razie czym to wytlumaczysz,i dziwne jest to ze jakos ja nie znam nikogo kto ma silencera i by mu radek padł :mur:

Ale tez trzeba przyjzec sie temu czy przypadkiem cos innego tego nie powodowalo?Moze(tego nie wiem) wiekszosc ludzi ktorym padaly grafy z  silencerami mieli 9800se@pro i moze to przez moda na pelnego radka <_< Powtarzam nie wiem tego tylko poddaje hipoteze.

1433715[/snapback]

Nie no chociaż byś przeczytał tą stronę...

lol a mi on spalił gf 3 titanium

także nie tylko 9800se@pro padały, ale też gf3ti, 9500@pro, 9500pro, 9700, 9600 itp. niezależnie od montarzu i zamontowanego lub nie dodatkowego chłodzenia. Niektórym padało kilka pod rząd, kręcone i nie kręcone, z pastą ze srebrem i bez... Zresztą przeczytaj ten temat i sam pomyśl.

Ostatnio przyszło mi do głowy coś takiego: może po prostu grafy padają przez to,że silencer zaczyna się odginać od PCB w tej części w pobliżu śledzia? po prostu po pewnym czasie w zależności od siły dokręcenia zaczyna opadać przez co jedna część gpu jest bardziej doviskana a druga mniej i karta pada? Wcześniej myślałem,że to mogą być opiłki powstałe podczas dokręcania śrubek ale przecież silencer jest pod spodem więc podczas montażu grafy ewentualne opiłki spadłyby...

Aha i powiedzcie mi co można spierniczyć przy montarzu tego kawałka aluminium? Bo jakoś miałem zalmana i działało wszystko ok przez kilka miesięcy (a wydaje mi się że jest "trochę"trudniejszy w montarzu niż silencer). Poza tym wydaje mi się śmieszne,że to przez błąd w montarzu padło tylko na Tweaku kilkadziesiąt kart, przecież samo to świadczy o wadzie konstrukcyjnej...

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi