Skocz do zawartości
Crusio

VGA Silencer Rev 3.0 ZABIJA RADEONY !!

Czy majac VGA Silencera rev 3.0 padla wam karta ??  

420 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy majac VGA Silencera rev 3.0 padla wam karta ??

• Tak
      157
    • Nie
      284
    • Tak, ale przyczyna tkwila zupelnie gdzie indziej
      30

Rekomendowane odpowiedzi

Inny gosc jakbys mu powiedzial, ze to chlodzenie psuje graficzne karty to by Cie wysmial... ja uwazam, ze silencer je dusi :)

1663818[/snapback]

dusi ??... to w takim razie co powiesz na to ze przy kartach z silencerem zalozonym firmowo sie nic nie dzieje??... twoja teoria odpada... pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakich kartach masz silencera załozonego firmowo ? <_<

1681120[/snapback]

Np. w HIS-ach Ice-Q, a w bardzo wielu kartach są wynalazki bliźniaczo podobne do silencera. Jedno czego nie wiadomo to to czy np. wszystkie wymiary są takie same jak w silencerze dostępnym w sklepach.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:mur: :mur: :mur: :mur: :mur:

stary ja mówię o VGA SILENCER REV. 3, który je dusi ! np. model ATi Silencer 1 rev. 2.0 nie dusi kart, a jest bardzo podobny, 1 mm robi różnice!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mialem problemy z karta Saphire X800 Vivo po pzalozeniu Silencera Rev3...

Zalozyem go starannie, pilnujac aby radiator byl odpowiednio dopasowany do rdzenia i pamieci. Po kilku sekundach w grzez NFS UG pojawialy sie artefakty a potem PC wisi.

Przyczyna zawieszenia sie :

- przegrzanie rdzenia GPU powyzej 95C

Przyczyna przegrzewania:

+ silencer rev 3

+ sterowniki omega, ktore inaczej (?) obsluguja wentylator na karcie

+ chlodzenie wodne PC (brak wentylatorow w obudowie)

W moim przypadku na szczescie karta przezyla. VGA Silencer :) skonczyl pod piłą na warsztacie... wycielem nad rdzeniem miejsce dla bloku wodnego CPC i teraz mam 37C w stresie na GPU, a pamieci chłodzone przez resztke silencera :P.

pzdr

P

PS

Problem tkwi w sterowaniu wentylatorem ktory pracuje w innnych zakresach temperatury karty niz firmowy. Na sterownikach ATI silencer wlaczal sie dopiero pod mocnym obciazeniem grafiki, przy sterownikach omega... wcale nie pracowal.

Edytowane przez pirzol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha w ten sposób. czyli zle chlodzenie rdzenia moze doprowadzic do wyswietlenia artefaktow? ja myslalem, ze jak sie rdzen grzeje i mu cieplo to zwieche robi, ale widac nie w ten sposob.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kilku sekundach w grzez NFS UG pojawialy sie artefakty a potem PC wisi.

1693895[/snapback]

zwisy tez byly...

przyczyna:

wiec ja tez mam chyba troche racji... Edytowane przez Mikelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie twierdze, ze Pan nie ma racji, ale chce sie dowiedziec czy artefakty powoduje rdzen czy pamieci bo mi sie wydaje, ze jednak to drugie.  :sad:  :unsure:  :cry:

1694162[/snapback]

po prostu niezbyt precyzyjnie sie wyrazilem...

PS. i nie Pan bo sie jeszcze mlodo czuje :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mialem problemy z karta Saphire X800 Vivo po pzalozeniu Silencera Rev3...

Zalozyem go starannie, pilnujac aby radiator byl odpowiednio dopasowany do rdzenia i pamieci. Po kilku sekundach w grzez NFS UG pojawialy sie artefakty a potem PC wisi.

Przyczyna przegrzewania:

+ silencer rev 3

+ sterowniki omega, ktore inaczej (?) obsluguja wentylator na karcie

+ chlodzenie wodne PC (brak wentylatorow w obudowie)

W moim przypadku na szczescie karta przezyla. VGA Silencer :) skonczyl pod piłą na warsztacie...  wycielem nad rdzeniem miejsce dla bloku wodnego CPC i teraz mam 37C w stresie na GPU, a pamieci chłodzone przez resztke silencera :P.

pzdr

P

PS

Problem tkwi w sterowaniu wentylatorem ktory pracuje w innnych zakresach temperatury karty niz firmowy. Na sterownikach ATI silencer wlaczal sie dopiero pod mocnym obciazeniem grafiki, przy sterownikach omega... wcale nie pracowal.

1693895[/snapback]

To się może zgadzać ale tylko w przypadku graf pokroju X800 (lub innych ze sterowaniem wentylatorem). A większość graf które padły to 9500/9700/9800 a one nie mają sterowania wiatrakiem...

Ja nie twierdze, ze Pan nie ma racji, ale chce sie dowiedziec czy artefakty powoduje rdzen czy pamieci bo mi sie wydaje, ze jednak to drugie.  :sad:  :unsure:  :cry:

1694162[/snapback]

I jedno i drugie powoduje artefakty i zwisy też, to po prostu zależy co się z tą grafą zrobi (aha i różnią się te artefakty od siebie-gpu wywala kolorowe punkty a pamięci linie). Zwiechy są wtedy gdy grafa jest na tyle przekręcona, że nawet nie zdąży się rozgrzać, po prostu zwiecha...

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra to pozakladalem silencera... ale nie obylo sie bez lekkiego zeszlifowania z przodu;)i podlozenia miedzianej blaszki na rdzen... odizolowane wszystko, pozaklejane rzeczy ktore moga robic zwarcia i jak narazie jest wszystko ok... vmod i rdzen 540... jeszcze tylko zrobie napiecie rdzenia na 1,4 i bedzie 550...

zauwazylem ze jak sie go ''niby dobrze zalozy'' to trzeba sie poprzygladac czy gdzies sie czasem nie opiera itp... trzeba patrzec dobrze przeswietlac czy ladnie lezy bo nawet minimalnie moze sie opierac i juz sie robi [gluteus maximus] wielka...

mikelos mam nadzieje ze kasa szybko doszla ?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy o tym juz bylo bo 19 stron nie chce mi sie czytac.

Moj pomysl jest taki.

Na rdzeniu siedzi copper shim. w niektorych egzemplarzach kart moze on byc o klika dziesiatych / setnych mm wyzej niz sam rdzen i silencer moze nie dotykoc dokladnie rdzenia. Przez pewien czas po zalozeniu silencera pasta wypelnia ta przestrzen ale w czasie pracy od temp. rozrzedza sie i splywa z rdzenia. Wtedy silencer przestaje miec z nim kontakt i karta sie smarzy.

PS. silencera mialem na dwoch 9700 jednego sam zabilem ale na silencerze chodzil spok. drugi padl z niewiadomej przyczyny po roku. Teraz mam trzeciego 9700 i nie wiem czym chlodzic :/

Edytowane przez DREDD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm..

dziś właśnie oddali mi karte z serwisu.. :D

ale karta w 100% ta sama.. co do rdzenia to nie wiem bo jeszcze nie patrzyłem ale podejrzewam że też ten sam..

może potwierdza się opcja, którą ktoś tu napomiał tzn że w serwisie podmieniają BIOS'a karty i fircuś glancuś... choć ci z Rainbowa kazali mi coś sprawdzić na płycie bo tamci z serwisu wspominali cośo przepięciach... więc któż to teraz wie..

a co do tego czy Silencery przyczyniają sie do "zabycia" kart to sam nie wiem, nie czytałem całego tematu i pępkiem świata nie jestem więc nie wiem czy takie przypadki "zdechnięcia" kart miały przypadek tylko na kartach z owym chłodzeniem.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi