Skocz do zawartości
Crusio

VGA Silencer Rev 3.0 ZABIJA RADEONY !!

Czy majac VGA Silencera rev 3.0 padla wam karta ??  

420 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy majac VGA Silencera rev 3.0 padla wam karta ??

• Tak
      157
    • Nie
      284
    • Tak, ale przyczyna tkwila zupelnie gdzie indziej
      30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam tez silencera, ale oryginalnie zalozonego przez His'a. Problem polega na tym, ze od jakiego czasu karta sypie artefaktami, mozna to rozwiazac obnizajac taktowanie pamieci z default na nizsze. Czy silencer moze byc tego przyczyna bo jak juz wspomnialem skopane sa raczej pamieci. Innym problemem jest co jakis czas(czasem co chwile) reset grafy przez vpu recover. Co o tym sadzicie??

Edytowane przez luki2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz... moze to dziwnie zabrzmi, ale ja sie z tego ciesze. Mam jeszcze pol roku gwary i moze(jak nie naprawia)dadza mi mozliwosc wyboru innej karty za 1100zł B) Ech marzenia... przeciez to zlodziejski komputronik :angry:

Pewnie dostaniesz coś o podobnej wydajności, bo 9800 to już chyba nie będą mieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do skrytykowania mojej wypowiedzi :P.Chciałem tylko doda ,iż mój firmowy radiator dawal jeszcze mniej powietrza niż ten[byl poprostu niższy ,chyba każdy wie jak wyglada oryginalne chlodzenie od 9550xt].Więc przegrzanie znów w moim przypadku odpada.Sam komputer ma otwartą budę wolnostojący wentylator walący na Cipstet zachaczający przy okazji o kartę ,no i w pokoju mam srednią temperature 18.8C ==.Przeczytalem gdzies interesującą wypowiedź ,ze wlasnie prostota tego chłodzenia zabija.Poniewż jest on stosunkowo ciężki ,a mocowanie jest bardzo proste wystarczy dokręcic 2 sruby w okolicach rdzenia.To nie wrózy nic dobrego...Pan ten twierdził ,że siła z jaką naciska ten kolos na rdzeń powoli miażdży ścieżki w rdzeniu.Byc może niektore karty/rdzenie/konkretne sztuki są bardziej wytrzymałe na takowy nacisk ew.plytka [ten taki cooper shim ] byla wyzsza ,albo wogle mieli ten fart ze ją mieli.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do skrytykowania mojej wypowiedzi :P.Chciałem tylko doda ,iż mój firmowy radiator dawal jeszcze mniej powietrza niż ten[byl poprostu niższy ,chyba każdy wie jak wyglada oryginalne chlodzenie od 9550xt].Więc przegrzanie znów w moim przypadku odpada.Sam komputer ma otwartą budę wolnostojący wentylator walący na Cipstet zachaczający przy okazji o kartę ,no i w pokoju mam srednią temperature 18.8C ==.Przeczytalem gdzies interesującą wypowiedź ,ze wlasnie prostota tego chłodzenia zabija.Poniewż jest on stosunkowo ciężki ,a mocowanie jest bardzo proste wystarczy dokręcic 2 sruby w okolicach rdzenia.To nie wrózy nic dobrego...Pan ten twierdził ,że siła z jaką naciska ten kolos na rdzeń powoli miażdży ścieżki w rdzeniu.Byc może niektore karty/rdzenie/konkretne sztuki są bardziej wytrzymałe na takowy nacisk ew.plytka [ten taki cooper shim ] byla wyzsza ,albo wogle mieli ten fart ze ją mieli.Pozdrawiam

wczoraj zalozylem AC (firmowy cooler mi sie zatarl :/) ale niestety dopiero dzisiaj zaczalem czytac ten topic. poki co dziala dobrze, tyle ze temperatura nie spadla w porownaniu do standardowego. bede musial kupic jeszcze radiatory na pamiatki i pozyczyc lepsza paste, bo mam ta co byla w komplecie. tak czy siak, stwierdzielm ze troche poluzuje chlodzenie, zeby nie bylo ze mocno dokrecone :) uruchamiam pc i pojawiaja sie artefakty, przykrecilem jak bylo i jest dobrze. zobaczymy jak bedzie dalej... martwi mnie tylko fakt, w przypadku ewentualnego padniecia karty poszukiwania oryginalnego coolera, bo nie moge takowego znalezc, a na allegro ni moge trafic jakies uszkodzonego 9800pro z takim jak moje chlodzeniem. radek jest od sapphire i nie jest krecony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytalem gdzies interesującą wypowiedź ,ze wlasnie prostota tego chłodzenia zabija.Poniewż jest on stosunkowo ciężki ,a mocowanie jest bardzo proste wystarczy dokręcic 2 sruby w okolicach rdzenia.To nie wrózy nic dobrego...Pan ten twierdził ,że siła z jaką naciska ten kolos na rdzeń powoli miażdży ścieżki w rdzeniu.Byc może niektore karty/rdzenie/konkretne sztuki są bardziej wytrzymałe na takowy nacisk ew.plytka [ten taki cooper shim ] byla wyzsza ,albo wogle mieli ten fart ze ją mieli.Pozdrawiam

yyy to czemu ani pentagramy, ani zalmany nie zabijają. przeciż one są cięższe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm mam pomysl.

wezcie skolujcie sobie wszyscy naklejke z takiego pentczaka cu i naklejcie je na silencera. bedzie mniej glupawych tematow, postow bo moze chociaz na chwile zapomnicie ze macie silencery - niechec do nich bierze sie tylko z nazwy a to ze komus zdechla karta to nieszczesliwy zbieg okolicznosci. wiec ruszajcier masowo do sklepu po naklejkui z odzysku i zyjcie mysla ze macie pentczaka i gwarantuje wam ze nikomu karta nie zdechnie.

temat do zamkniecia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypowiadałem się nt rev.3 w tym wątku i nie będę sie powtarzał.

Proszę bardzo oto tekst ( trochę skrócony przeze mnie ) jednego z forumowiczów pod ktorym mogłbym sie podpisac

...chłodzenie jest bublem konstrukcyjnym.... A z produkcji to już dawno zostało wycofane i zastąpione przez kilka innych, nie uniwersalnych silencerów... radki różnych producentów się trochę różnią (już nie mówiąc o różnych modelach) co pewnie prowadzi do tych wszystkich problemów i pewnie dlatego jest tak ciężko znaleźć powód (bo może powodów jest tyle ile rodzajów kart, które z nimi padły- co można poprzeć tym, że jednemu z użytkowników (sorry nie pamiętam komu) padły pod rząd 3 takie same grafy (i na czwartą już nie zajkładał silencera)...

@przemekbydgoszcz

Nie powinienem tego robić, a jednak odpowiem pytaniem na pytanie.

A widzisz róznice w konstrukcji? Nikt nie stwierdził kategorycznie, że chodzi o wage silencera.

@wallec

Ja Cie proszę ;) temat zaczął się półtora roku temu, ponad 20 stronic dyskusji, ponad 130 glosow ( w tym moj ) na "TAK",

wiele przypadkow, w ktorych kilka kart pod rząd padało z tym samym egzemplarzem Silencera na pokładzie a Ty wyjezdzasz ze zbiegiem okolicznosći?? Może chodzi o okoliczności przyrody??

Mam wrazenie, że nie przeczytales ani jednej strony tego tematu ( pomijając oczywiscie ostatnią ).

W związku z powyższym myslę, że tę dyskusję i to na Twoj rozkaz moderacja natychmiast zamknie :mur:

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko szkoda, ze tak malo osob wypowiada sie z tych co mieli oryginalne silencery monotwane przez HIS'a. Ja mam i po poltora roku zaczynala mi krzaczyc(arty, blue screeny), ale jak sie okazalo to wina przegrzewajacych sie pamieci(obnizenie takt. pomagalo) wiec to raczej nie wina silencera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@przemekbydgoszcz

Nie powinienem tego robić, a jednak odpowiem pytaniem na pytanie.

A widzisz róznice w konstrukcji? Nikt nie stwierdził kategorycznie, że chodzi o wage silencera.

@MeWho jakbyś przeczytał cytat który podałem to byś zauważył że jednak ktoś zwrócił uwagę na jego wagę, a co do konstrukcji to wiem jak to wygląda, jak działa i dlaczego karty padają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mam pytanko dlaczego nikt nie napisał że "Użytkownicy Tychże padniętych Radeonów z Silencerem to Nieudacznicy lub urodzeni są nie w ten dzień :mur: "??Nie chce nikogo urażać ale znam conajmniej 15 do 30 osób które uzywaja tego chłodzenia (sam je zakładam użytkownikom) i nie spotkałem sie z żadnym /przegżaniem ,zjaraniem itd. :lol:Więc pisać każdy moze jeden lepiej, drugi gorzej ale 130 osób na conajmniej 1000 używajacych ten sytem chłodzenia i tej wersji REV3 jakoś mnie NIE przekonuje ale wręcz upewnia w przekonaniu że są ludzie i sytuacje które się jakoś "lubią" i nazywa się to :angry: PECHEM :huh: a że z pechem się trudno pogodzić a co najgorsze przyznac się że PECHOWI się pomogło :mur: to sie pisze to i owo :lol:

Sorki jezeli kogoś uraziłem ale nie miałem takiego zamiaru poprostu czasami trzeba się ustosunkować do jakiegos tematu :wink:

Edytowane przez ExodusXXL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tyle ze nikt nie napisal ze kazda karta z zalozonym silencerem padla lub padnie a nie uwazam sie za nieudacznika, bo grzebie w kompach od paru latek i jakos jeszcze nic nie uwalilem poza 9800 z tym nieszczesnym silencerem - a ja znam co najmniej 6 osob ktore mialy silencery i padly im karty (niektorym nawet dwukrotnie) - poza tym nikt tu nie zaprzecza ze moze to wina nieprawidlowego montazu (co wydaje sie jednak malo prawdopodobne)

a na swoim przykladzie moge powiedziec ze na 99,99% to nie wina montazu poniewaz karta padla okolo 5-6 miesiecy po zalozeniu silencera - przy zlym/nieumiejetnym montazu ten czas powinien byc chyba duzo ktorszy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mikelos no niby powinien być krótszy ale....... Podsumujmy inne przygody>mianowicie posiadam płyte jak w podpisie ,posiada ją kazdy mój znajmoy którym pomagałe w skaładaniu kompa (oczywiście teraz jak coś to proponuje DFI i 939:)) ale do rzeczy :lol: Mam 5 kolesi z tą płytą +ja i tak nikt nie zmieniał chłodzenia na SB ale 2 z nich ze mną postanowiło uciszyć wiatraczek wyłanczając go :mur: :lol: ustawienia te same 200x11 i prosze miesiac i nic do czasu aż dwie płyty padają ale nie u naszej trójki tylko u dwójki pozostałej (włączone wiatraczki)Hmm... zbieg okoliczności,wadliwe egzeplaże,do dup....y chłodzenie :rolleyes: :rolleyes: (ale jak ,wiatraki chodzą a SB się pali!! Wiatraki nie chłodzą i jest wszystko OK.Tu można zrobić doktorat :) Ale napewno nie można powiedzieć że płyta jest do bani bo ma "coś" na SB zamiast chłodzenia albo że chłodzenie SB jest do bani całkowicie.Fakt-faktem chłodzenie zmieniliśmy za Zalmany bo już nie wiadomo kiedy sie co stanie.

Morał i ja tak myśle jak PECH to PECH i nic z tym nikt nie zrobi z tąd moje wnioski

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie problem w tym ze nie da sie na 100% ustalic czy pech jest spowodowany zlym montazem czy bledem konstrukcyjnym wiec stanowcze stwierdzanie ze wine ponosi to lub to jest troche nie na miejscu

No i tu się zgodzę z tobą w 100% poprostu przeczytałem wszytkie posty pośledziłem troche Temat i doszedłem do wniosku że musze cosik dodać od siebie"jeden pisze lepiej drugi gożej" Ale jedno jest pewne co spowodowało uśmiercenie 9800 wszystkich wypowiadających się w tym temacie na 100% nie można stwierdzić ale mozna "WNIOSKOWAĆ" i od tego jest Forum i to w tym lubie ,mówie co sądze ,co myśle chociaż nie zawsze mam Racje i nie maja racji inni ale cóż Forum to Forum i każdy ma prawo pisać to o czym w danej chwili myśli (oczywiście nie urażając NIKOGO.

Pozdrowionka i Dzieki za spokojna konwersacje:)Wszystko co miałe w tym temacie do powiedzenia Powiedziałem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i tu się zgodzę z tobą w 100% poprostu przeczytałem wszytkie posty pośledziłem troche Temat i doszedłem do wniosku że musze cosik dodać od siebie"jeden pisze lepiej drugi gożej" Ale jedno jest pewne co spowodowało uśmiercenie 9800 wszystkich wypowiadających się w tym temacie na 100% nie można stwierdzić ale mozna "WNIOSKOWAĆ" i od tego jest Forum i to w tym lubie ,mówie co sądze ,co myśle chociaż nie zawsze mam Racje i nie maja racji inni ale cóż Forum to Forum i każdy ma prawo pisać to o czym w danej chwili myśli (oczywiście nie urażając NIKOGO.

Pozdrowionka i Dzieki za spokojna konwersacje:)Wszystko co miałe w tym temacie do powiedzenia Powiedziałem :wink:

moim zdaniem jest to wina grzejacych sie pamiatek. zalozylem tego silencera rev3.0 i sa duzo cieplejsze niz na standardzie. w weekend zakladam radiatory i daje jakies chlodzenie nad karta, bo troche sie boje ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Ale jedno jest pewne co spowodowało uśmiercenie 9800 wszystkich wypowiadających się w tym temacie na 100% nie można stwierdzić ale mozna "WNIOSKOWAĆ" i od tego jest Forum i to w tym lubie ,mówie co sądze ,co myśle chociaż nie zawsze mam Racje i nie maja racji inni ale cóż Forum to Forum i każdy ma prawo pisać to o czym w danej chwili myśli (oczywiście nie urażając NIKOGO...

Czytając TO, zwoje mózgowe w moim czerepie doprowadziły do Exodusu szarych komórek, zrozumialem jedynie, ze wiesz czym jest forum oczywiscie nie urażając nikogo.

Co do nieudacznictwa...hehe uważasz, że trzeba być Pro aby wkręcić 2 śruby?

Ja natomiast znam kilkanaście osób, którym po pewnym czasie padly radki z rev.3 ( r350\360 ), lub były zmuszone wymienic "killera", ponieważ praca ( lub zabawa ) z kilkoma zwiechami systemu dziennie byla malo komfortowa.

Zakładałem coolery róznych firm - chlodzenia aktywne, pasywne. Uwaga karty sprawne - po kilku lub kilkunastu miesiącach nadal żyją.

Juz myślałem, że z błędem montażu nikt nie wyskoczy, ale jednak...

W takim razie proszę o szczegółową instrukcję montowania Silencera rev.3

@przemekbydgoszcz

W cytowanej przez Ciebie wypowiedzi, mowa jest nie tylko o wadze, ale też o prostackim pomysle mocowania przy dość dużej masie i rozmiarze Silencera. Stad moje pytania.

@Mikelos

Kiedy ktoś smaruje rdzeń jakimś bialym glutem, wkręca na sile 1 śrubę, później dopiero zabiera się za drugą i wkręca na maxa, radiator dociśnięty jest nierównomiernie do GPU lub krzywo wisi na karcie to możemy mówić o złym montażu, ale nie o PECHU. Konstrukcja rev.3 i pomysł mocowania tego killera też nie jest żadnym PECHEM, ale błędem za który odpowiada producent. O PECHU możemy mówić kiedy chłodzenie jest dobrze założone, dobrze zaprojektowane i z niewyjaśnionych przyczyn karta pada.

Zakładałeś Silencera dobrze, więc o żadnym pechu mowy nie ma.

pozdrawiam i czekam na instrukcję montowania Silencera rev.3 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eeeeeeej :( nie wiem co jest z tym coolerem ale mi pod nim karta tez padła i to na stocku, przy przegladaniu netu (kreciłem tylko sterownikami na czas grania).

jest jeszcze na gwarancji, mam nadzieje ze mi wymienia jak załoze oryginalny radiatorek :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszcie w jaki sposob wam padla. Bo mi tez padla, ale to nie znaczy odrazu, ze grac nie bylo mozna. Wszystko bylo ok tylko arty byly(jak juz wspominalem) wiec jak to bylo u was??

nagła śmierć, czarny obraz, wiecej komp nie wstał. juz oddałem na gwarancję :]

ale co ciekawe kolesia pytam czy jak przyjdzie nowa to czy bede mogl wymienic na cos innego z dpołata, a on ze 90% grafik sie naprawia a nie wymienia na nowe... ??? wtf?? na prawde sie bawia w naprawianie takich radków??

Edytowane przez welyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość fredus

Ice-Q to jest firmowe chłodzenie, były przypadki że i na tym ,,firmowym,, silencerze też karty padały, jak sie boisz o karte to zmień na Pentagrama XC-80 AlCu albo Zalmana VF-700 AlCu

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi