Skocz do zawartości
Pudi

Divx -takiego problemu jeszcze nie bylo. Help

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc, mam maly problemik na czysty system zainstalowalem paczke kodekow K-lite full, i bylo ok ale jakies 10% filmow nie bylo odtwarzane poprawnie tzn za wyrazne jaskrawe kolory jak by saturation bylo na 130% no i lipa w zaden sposob nie moglem tego zlikwidowac, wiec zaczelo sie instalowanie innych kodekow K-Lite Mega, nie pomoglo, odinstalowywanie wszystkiego, zainstalowanie samego DivxPro, odinstalowanie i dalej sprawdzanie wszystkiego od codekow wmp9.0 po ffdshow20041012, nic to samo, wczesniej filmy dzialaly spoko, a teraz to juz totalna tragedia wszystkie filmy wyswietlane sa tak samo czyli troszke przyciemnione i z tymi zapyzialymi jaskrawymi kolorami ;/ Update. Probowalem tez sposobu

Z menadzera tam gdzie sa kontrolery dźwięku, video, gier, potem kodery-dekodery video i we właściwościach usunolem wszystko oprócz:

iccvid

ir32_32

iyuv_32

msh261

msh263

msrle32

msvidc32

msyuv

tsbyuv

a w koderach dekoderach audio wszystko oprócz:

imaadp32

msadp

msg711

msgsm32

tssoft32

msg723

Windows Media Audio Codec

Spiro Lab Telecom Audio Codec

Fraunhofer IIS MPEG Layer 3 codec

Microsoft PCM converter

Dodatkowo w trybie awaryjnym wszystkie pliki z rozszerzeniem ax z windows/system 32.

Po tej operacji zainstalowalem na nowo ffdShowa najnowszego i lipa! to samo we wszystkich filmach teraz mam te super jaskrawe kolory i lekka szarosc ;/

a na ym kompie nie moge reinstalki zrobic ;/ no i moje pytanie dotyczy sie tego czy istnieje jakis codec cleaner, by tego wszystkiego sie pozbyc i ogladac te filmy normalnie (jak oczywiscie znajde poprawne codeki) ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc, mam maly problemik na czysty system zainstalowalem paczke kodekow K-lite full, i bylo ok ale jakies 10% filmow nie bylo odtwarzane poprawnie tzn za wyrazne jaskrawe kolory jak by saturation bylo na 130% no i lipa w zaden sposob nie moglem tego zlikwidowac, wiec zaczelo sie instalowanie innych kodekow K-Lite Mega, nie pomoglo, odinstalowywanie wszystkiego, zainstalowanie samego DivxPro, odinstalowanie i dalej sprawdzanie wszystkiego od codekow wmp9.0 po ffdshow20041012, nic to samo, wczesniej filmy dzialaly spoko, a teraz to juz totalna tragedia wszystkie filmy wyswietlane sa tak samo czyli troszke przyciemnione i z tymi zapyzialymi jaskrawymi kolorami ;/ Update. Probowalem tez sposobu

Z menadzera tam gdzie sa kontrolery dźwięku, video, gier, potem kodery-dekodery video i we właściwościach usunolem wszystko oprócz:

iccvid

ir32_32

iyuv_32

msh261

msh263

msrle32

msvidc32

msyuv

tsbyuv

a w koderach dekoderach audio wszystko oprócz:

imaadp32

msadp

msg711

msgsm32

tssoft32

msg723

Windows Media Audio Codec

Spiro Lab Telecom Audio Codec

Fraunhofer IIS MPEG Layer 3 codec

Microsoft PCM converter

Dodatkowo w trybie awaryjnym wszystkie pliki z rozszerzeniem ax z windows/system 32.

Po tej operacji zainstalowalem na nowo ffdShowa najnowszego i lipa! to samo we wszystkich filmach teraz mam te super jaskrawe kolory i lekka szarosc ;/

a na ym kompie nie moge reinstalki zrobic ;/ no i moje pytanie dotyczy sie tego czy istnieje jakis codec cleaner, by tego wszystkiego sie pozbyc i ogladac te filmy normalnie (jak oczywiscie znajde poprawne codeki) ;]

odinstaluj k-lite syfy, ffdshowy i inne shity

wszystko czego ci potrzeba to:

DivX Pro (najnowszy)

Xvid

Ac-3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też myślę, że chodzi o stery do grafiki.

Nie instaluj żadnych kLite , Divx itp. - wystarczy Ci ffdshow + AC3 + DivxAudio, czasami jeszcze ogg.

wszystko czego ci potrzeba to:

DivX Pro (najnowszy)

...

Wersja Pro dalej ma spyware - Gator'a ?
Dobry wybor (aczkolwiek mam jeszcze zainstalowanego xvid'a poniewaz ffdshow nie radzil sobie z niektorymi filmami - wtedy wylaczam ffdshow i przejmuje taki film xvid). Co do Gatora to niestety dalej jest obecny... (ale od czego jest msconfig :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wojwar - ale plama :)

BTW: FFDShow można ustawić tak żeby przy odtwarzaniu Xvid'ów z którymi ma (a raczej miał kiedyś) problemy korzystał z zainstalowenego oddzielnie Xvida (np. Koepi's build), możliwości zmian w obrazie (postprocessing, gamma, luminance itp.) pozostają nadal.

Tak na marginesie Xvid jako taki może dekodować Divxa 4 i 5 (trójka praktycznie wypadła z obiegu), także nie wiem po co chcesz instalować DivxPro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi