Skocz do zawartości
zet64

Barton 2.6 kontra Barton 2.8. Jakie różnice???

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, czy jest istotna różnica pomiędzy Bartonem 2600 (266) a Bartonem 2800 (333) ??? Czy są to różnice które mają wpływ na dobór płyty, karty g., czy może czegoś innego ? Pytam bo mogę dać mojego B 2600 a dostanę B 2800. Tylko 20 zł dopłaty. Oba nowe. Czy warto zawracać sobie głowę ? :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie to nie ma prawie żadnej różnicy. Barton 2600+ ma 11.5x166=1917MHz a Barton 2800+ ma 12.5x166=2083MHz. Poza tą jedną różnicą w mnożniku, a co za tym idzie i częstotliwości, są identyczne. Pod względem wydajności (dane z rankingu CHIP) dzieli je zaledwie 3 punkty na korzyść oczywiście Bartka 2800+. Teraz pytanie co będziesz z tymi prockami robił. Jeżeli nie podkręcasz to bierz 2800+, bo 20 zł to nie pieniądz a zawsze będzie troche lepiej (być może tego nawet nie odczujesz ale zawsze lepiej). Jeśli natomiast planujesz podkręcać to ja bym zostawił sobie Bartona 2600+. Domyślam się że oba mają zablokowane mnożniki więc będziesz mógł kręcić tylko magistralą. W Bartonie 2600+ powinno bez problemu wskoczyć 200 MHz i będziesz miał wtedy Bartona 3200+ (2300MHz). Z bartkiem 2800+ może nie być już tak kolorowo (przez ten zablokowany mnożnik) i magistrala będzie wtedy niższa. A jak wiadomo przy tej samej częstotliwości procka większa magistrala = większa wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno, nie było Bartonów 2600+z szyną 266 MHz. Wszystkie od 2500+ do 3000+ mają magistrale 333 MHz(3000+ razem z 3200+ sa jeszcze w wersji 400 MHz). I jeszcze jedna rada - poczytaj uwarznie to forum, znalazł byś odpowiedź napewno. Co do numerów to ja ci nie podam, wiem tylko że w tym drugim numerze cztery środkowe cyfry "0410" to data produkcji - 10 tydzień 2004 roku :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi