Skocz do zawartości
Togoo

diody w cd-romie... i problem z cd- romem (dziwny)

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem sie spytać czy jest możliwe wymienienia diód które sa w cd romie (SMD - chyba taki maja symbol) na diody led 3mm.

Nie chce wylutowywac tych malutkich jeśli nie bedzie działac z diodami 3mm, dlatego pytam.

A drugi problem top taki, że zmodyfikowałem cd-rom tzn wylutowałem przycisk do wysuwania tacki i wlutowałem w jego miejsce dwa kabelki.

na koncu tych kabelkow jest przycisk (inny niz ten co był orginalnie ale napewno ma tez taka sama zasade działania).

I problem polega na tym, że:

podłaczam cdrom , właczam komputer wszystko działa jak powinno (tacka wysuwa sie po nacisnieciu przycisku, chowa sie po ponownym nacisnieciu) i...

...i po pewnym czasie (ok 5min) cdrom zaczyna wariować, tzn sam sie wysuwa, chowa. Jak to sie zacznie to robi tak bez przerwy, wysuwa i chowa nie koniecznie dokonca wysuwa i nie dokonca chowa. Nie reaguje na przycisk wtedy.

Jeśli może mi ktoś powiedzieć czym to jest powodowane będe bardzo wdzieczny.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz po problemie :)

było troszeczke zle polutowne, lut (glut) wychodził troszke poza scieżke.

Pod lupa dojrzałem dopiero.

Teraz jeszcze jedno pytanie czy moge w miejsce jednej diody ( w cd romie oczywiscie ) wlutować np 4 równolegle (4 ledy w miejsce tej smd).

Czy będą te diody świecić normalnym światłem czy jakoś słabo ...

... a może czy wogle będą świecić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo takie coś nie sprawdza sie szkiełkiem i okiem.. tylko omomierzem.. ewentualnie miernikiem zwarć :].. to tak na future.. bo kiedyś skutki moga okoazać sie powazniejsze niż losowe wysuwanie sie cdroma :]

zazwyczaj SMD pobierają mniejszy prąd niż 'zwykłe' LEDy, to wszystko zalezy od tego jak jest napędzana ta SMD LED... moze sie okazac ze wydajnosc proądowa będzie za mała. jesli bym juz podłączał to najpierw z rezystorem ograniczającym prąd do bezpiecznej wartosci.. jeśli będzie swiecic to oki... jesli nie, mozęsz spróbowac zmniejszyc rezystor.. lub potem wogle dgo nie dać.. ale zawsze to jakies ryzyko jak sie nie zna wydajnosci pradowej wyjscia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HAAA :D

"Jak byśmy nie próbowali to byśmy nie jedli."

... no i wylutowałem tą diodke smd i wlutowąłem kabelki , na końcu dałem diodke 3mm i Wszystko działa jak powinno :)

Teraz musze sprobowac czy jak dam rownolegle 2 diody to tez bedzie działac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi