Mr_Gizmo Opublikowano 26 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2004 właśnie przeglądałem oferty dostępne na www.skapiec.pl w poszukiwaniu dysku 160GB .... samsungi ostatnio mają dobre opinie więc zastanawiam sięczym różnią się poniższe modele bo oba są ATA133 i mają 8MB cache :) Samsung P80 Series SP1614N Samsung P80 Series SP1613N niby tylko jedna literka a jakaś różnica musi być :) aha :) wejdzie to poprawnie na płytę z podpisu? chcę z tego złomy zrobić serwerek ale czasem chciałbym podłączyć do niego ten dysk Samsunga 160GB - jeślibym kopiował więcej plików na raz albo robił jakis backup :) czy poprawnie rozpozna mi jego wielkość? rozważam kilka możliwości:) 1) 160 wkładam jako systemowy do serwerka ze starą płytą .... albo mi rozpozna poprawnie i nie zgubi ani GB albo nie :) dysk oczywiście będzie mógł pracować nawet jeśłi rozpozna mi tylko 147GB? 2) użyję dysku 160GB jako zapasowego do danych albo backupów (na stałe będzie w innym zestawie) czy jak pdłączę go do tego starocia to jeśli dojdzie do sytuacji, ze nie poprawnie rozpozna mi wielkość dysku to co siestanie z danymi z nierozpoznanej powierzchni? czy jeśli dysk będzie (teoretyzując) wypchany do granic 160GB to czy po podłączeniu i wykryciu tylko 147 GB nic mi nie zginie? a moze poprostu partycje ponad 147 GB nie będą tylko widoczne? jeszcze jedno co moze nie byćwidoczne? która część dysku? początek czy koniec? jak wogule działa taki nierozpoznawalny dysk? sprawdzał ktoś? P.S. czy sąjakieś różnice między systemami operacyjnymi w tematyce rozpoznawalności pojemności dysków twardych? np. czy podłączając go do Win98 lub XP zawsze będzie rozpoznawany lub nie? czy możliwe jest, zeby bios nie rozpoznał wielkości dysku a mimo to system rozpoznał ją poprawnie i wszystko chodziło okiej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 26 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2004 blad i tyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Gizmo Opublikowano 27 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2004 jak tu chodzi tylko o błąd to dzięki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 27 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2004 http://search.samsung.com/query.html?col=&...n&oldqt=SP1613N Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...