Skocz do zawartości
Pinki

Niska wydajnosc dysku - Samsung 120GB

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu kupilem sobie nowy dysk, Samsung 120GB 8mb cache PATA :)

Zalozylem 4 partycje, 3xNTFS i ostatnia FAT32. Dysk jest podlaczony na osobnej tasmie jako Primary Master i chodzi w trybie ATA133.

Martwi mnie jednak jego wydajnosc :(

W HD Tach jak i w kilku innych programach predkosc odczytu bardzo rzadko przekracza 40MB/s :( Na niebiesko wynik mojego dysku z bazy programu, tak to powinno wygladac.

Dołączona grafika

Nie tylko HD Tach wskazuje takie wyniki, zaden program nawet nie przekroczyl mi MAX 50MB/s a z tego co sie dowiedzialem powinno na poczatku podchodzic pod 60MB/s :(

Dla przykladu chocby test z Nero ( Preferencje - Pamiec tymczasowa )

C:/ NTFS 10GB - 45 000 KB/s

D:/ NTFS 30GB - 38 500 KB/s

E:/ NTFS 60GB - 31 000 KB/s

F:/ FAT32 10GB - 25 000 KB/s

Jak juz pisalem dysk jest nowy, byl robiony low level format po problemach z partycjami. Sterowniki to IDE 2.6 4.46 :( Dla pewnosci sprawdzilem czy to nie wina obecnego systemu i driveroe, uruchomilem specjalna wersje windowsa z CD ( nie wymaga HDD ) i uruchomilem testy, wyniki identyczne jak na zainstalowanym systemie czyli XP SP2 :(

Dodatkowo zrobilem test kopiowania kilku plikow o lacznej wadze 2GB w obrebie jednej partycji, wynik 2GB na 2 minuty. Z wypowiedzi innych slysze ze powinno byc bez problemu 1.5-2gb na 1 minute :roll: Dysk jest wzorowo zdefragmentowany, nie posiada badow? ;) i jest narazie moze zapelniony w 10% :(

Co z tym dyskiem jest nie tak? Probowac go wymienic? Co polecacie zrobic bo troche mi sie nie podoba jego wydajnosc, okolo 2x wolniej niz powinno byc ( 2GB - 2 minuty a nie 1 minuta )

HELP :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. na poczatek zainstaluj sobie jakies oprogramowanie producenta i przetestuj dysk, sprawdz co wskazuje smart, np. programem active smart

2. co to za kosmiczny bios masz wgrany, sprawdz dysk u kogos innego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoj dysk pracuje poprawnie .Porownujac wyniki z bazy danych zauwaz ,iz ten z bazy danych zostal wykonany na innym komputerze .Kontroler ma tutaj wiele do powiedzenia ,jesli chodzi o szybkosc .

Reasumujac - test z bazy danych zostal wykonany na plycie opartej o chipset Intela ,do tego dochodzi inny kontroler ,to w sumie daje nieco wyzszy wynik .

Moj komputer /Wlasciwosci dysku-partycji/sprzet /Twoj model dysku/Zasady - sprawdz czy opcja "Wlacz buforowanie zapisu na dysku" jest aktywna .

"Dodatkowo zrobilem test kopiowania kilku plikow o lacznej wadze 2GB w obrebie jednej partycji, wynik 2GB na 2 minuty"

Kopiowanie w obrebie jednej partycji ,czy tez jednego dysku zawsze jest wolniejsze niz kopiowanie z jednego dysku na drugi .

Pozostaje problem owych 2min ...jesli pliki zostaly kopiowane w obrebie jednej partycji - wynik jest ok ,1min osiagniesz kopiujac pliki z dysku na dysk .

W tym przypadku dochodzi jeszcze jeden wazny czynnik ,ktory ma wplyw na czas potrzebny do przekopiowania owych 2GB danych :

Ilosc plikow a model dysku .

Rozne modele /firmy dyskow roznie radza sobie w trybie zapisu :

duzej ilosci malych plikow

plikow duzych

Rozne modele /firmy dyskow roznie radza sobie w :

trybie zapisu

trybie odczytu

Dalej dochodzi nam format partycji :

Swego czasu glosno bylo o NTFS ,jako systemie plikow spowalniajacy transfer zapisu/odczytu z dysku .

Przetestowalem kilkakrotnie NTFS wzgledem FAT32 - moja prywatna opinia jest nastepujaca :

W NTFS kopiowanie i zapis na dyskach jest wolniejsze o kilka procent .Zaznaczam iz to moja prywatna opinia poparta kilkoma testami .

Jak widac ogolnie czynnikow majacych wplyw na szybkosc operacji dyskowych jest kilka i kazdy moze znacznie zmienic wyniki testow .

Konczac ,mysle ze nie masz powodow do obaw dysk pracuje w normie a na oszalamiajaca poprawe nie mozesz liczyc .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi