Pinki Opublikowano 26 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2004 Kilka dni temu kupilem sobie nowy dysk, Samsung 120GB 8mb cache PATA :) Zalozylem 4 partycje, 3xNTFS i ostatnia FAT32. Dysk jest podlaczony na osobnej tasmie jako Primary Master i chodzi w trybie ATA133. Martwi mnie jednak jego wydajnosc :( W HD Tach jak i w kilku innych programach predkosc odczytu bardzo rzadko przekracza 40MB/s :( Na niebiesko wynik mojego dysku z bazy programu, tak to powinno wygladac. Nie tylko HD Tach wskazuje takie wyniki, zaden program nawet nie przekroczyl mi MAX 50MB/s a z tego co sie dowiedzialem powinno na poczatku podchodzic pod 60MB/s :( Dla przykladu chocby test z Nero ( Preferencje - Pamiec tymczasowa ) C:/ NTFS 10GB - 45 000 KB/s D:/ NTFS 30GB - 38 500 KB/s E:/ NTFS 60GB - 31 000 KB/s F:/ FAT32 10GB - 25 000 KB/s Jak juz pisalem dysk jest nowy, byl robiony low level format po problemach z partycjami. Sterowniki to IDE 2.6 4.46 :( Dla pewnosci sprawdzilem czy to nie wina obecnego systemu i driveroe, uruchomilem specjalna wersje windowsa z CD ( nie wymaga HDD ) i uruchomilem testy, wyniki identyczne jak na zainstalowanym systemie czyli XP SP2 :( Dodatkowo zrobilem test kopiowania kilku plikow o lacznej wadze 2GB w obrebie jednej partycji, wynik 2GB na 2 minuty. Z wypowiedzi innych slysze ze powinno byc bez problemu 1.5-2gb na 1 minute :roll: Dysk jest wzorowo zdefragmentowany, nie posiada badow? ;) i jest narazie moze zapelniony w 10% :( Co z tym dyskiem jest nie tak? Probowac go wymienic? Co polecacie zrobic bo troche mi sie nie podoba jego wydajnosc, okolo 2x wolniej niz powinno byc ( 2GB - 2 minuty a nie 1 minuta ) HELP :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 26 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2004 1. na poczatek zainstaluj sobie jakies oprogramowanie producenta i przetestuj dysk, sprawdz co wskazuje smart, np. programem active smart 2. co to za kosmiczny bios masz wgrany, sprawdz dysk u kogos innego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 26 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2004 1. Wgralem, testowalem, nie ma bledow. Active SMART wszystko OK :) 2. Bios nie jest kosmiczny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@jaro@ Opublikowano 27 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2004 Twoj dysk pracuje poprawnie .Porownujac wyniki z bazy danych zauwaz ,iz ten z bazy danych zostal wykonany na innym komputerze .Kontroler ma tutaj wiele do powiedzenia ,jesli chodzi o szybkosc . Reasumujac - test z bazy danych zostal wykonany na plycie opartej o chipset Intela ,do tego dochodzi inny kontroler ,to w sumie daje nieco wyzszy wynik . Moj komputer /Wlasciwosci dysku-partycji/sprzet /Twoj model dysku/Zasady - sprawdz czy opcja "Wlacz buforowanie zapisu na dysku" jest aktywna . "Dodatkowo zrobilem test kopiowania kilku plikow o lacznej wadze 2GB w obrebie jednej partycji, wynik 2GB na 2 minuty" Kopiowanie w obrebie jednej partycji ,czy tez jednego dysku zawsze jest wolniejsze niz kopiowanie z jednego dysku na drugi . Pozostaje problem owych 2min ...jesli pliki zostaly kopiowane w obrebie jednej partycji - wynik jest ok ,1min osiagniesz kopiujac pliki z dysku na dysk . W tym przypadku dochodzi jeszcze jeden wazny czynnik ,ktory ma wplyw na czas potrzebny do przekopiowania owych 2GB danych : Ilosc plikow a model dysku . Rozne modele /firmy dyskow roznie radza sobie w trybie zapisu : duzej ilosci malych plikow plikow duzych Rozne modele /firmy dyskow roznie radza sobie w : trybie zapisu trybie odczytu Dalej dochodzi nam format partycji : Swego czasu glosno bylo o NTFS ,jako systemie plikow spowalniajacy transfer zapisu/odczytu z dysku . Przetestowalem kilkakrotnie NTFS wzgledem FAT32 - moja prywatna opinia jest nastepujaca : W NTFS kopiowanie i zapis na dyskach jest wolniejsze o kilka procent .Zaznaczam iz to moja prywatna opinia poparta kilkoma testami . Jak widac ogolnie czynnikow majacych wplyw na szybkosc operacji dyskowych jest kilka i kazdy moze znacznie zmienic wyniki testow . Konczac ,mysle ze nie masz powodow do obaw dysk pracuje w normie a na oszalamiajaca poprawe nie mozesz liczyc . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...