Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem założyć nowy temat aby VIP_ owi już nie mieszć na jego stronie gdzie zamieściłem http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=80355&start=150 wykresy jak wypala 1633@1653 na CS02 modyfikowany po mojemu- to prawda ,ale PANOWIE mam miłą niespodziankę a mianowicie można jeszcze lepiej.Otóż panowie z firmy liteon sami wprowadzili małą rewolucję i zmienili w biosiku 1633S.BS41 zmiany wypalania .tzn dodali obsługę DL z 2,4 na x4 i DVD-R na x12. Więc jest to już 1653 bo dokładnie tak ten model wypala jedynie inaczej teraz identyfikowany w systemie .Ja poszedłem dalej zmieniłem to i owo i wyniki przeszły moje oczekiwania.Otóż nie posiadam w dniu dzisiejszym lepszych płytek DVD ale mam skalę porównawczą na DVD RW [ten sam plik i ten sam nośnik .

1633@1653 modyfikowany jak na stronie podanej wyżej na[ TDK miał super wyniki]

PI Max : 68

PI Average : 7,55

PI Total : 41446

PIF Max : 3

PIF Total : 1289

1633s.BS41 oryginal

PI Max : 23

PI Average : 5,55

PI Total : 15270

PIF Max : 3

PIF Total : 1089

1633s BS41MOD

PI Max : 15

PI Average :3,96

PI Total : 9843

PIF Max : 2

PIF Total : 887

Jak wypalę na lepszej płytce to może zamieszczę wyniki oby się potwierdziły a będzie super

tutaj strona w PDF -e opisująca to http://www.liteonamericas.com/us/Download/...33S_UPGRADE.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

to ja sie podlacze pod tten topic i kilka moich uwag

1. po zmnianie mojej 1213S na 1653S (Flash ze strony codeguys--- @MORSZCZACHA jeszcze raz dzieki za link) wiesza sie komp podczas wypalania plytek CD-R/RW w trybie DAO ? tzn. nastepuje nagryanie Lead out i trwa wiecznie pomaga tylko restart kompa ale zdarza sie ze wszystko jest ok

czy moze to wina Nero 6.6.xx.xx ???

2. i kilka testow

Płyty OMEGA DVD-R x4

1213S TSD1 (taka wersje firmwaru miala moja nagrywarka jak ja kupilem---tesy odczytu robione juz jako 1653S) predkosc max

Date : 2004-11-24 16:32:00

Model : 0-1-0-0 K:LITE-ON DVDRW SOHW-1653S CS02

Disc : DVD-R , VDSPMSAB 01 [interaxia AG]

Speed : Max

ECC blocks sum (PI/PIF) : 8/1

Scanned range : 0 - 2296758

Sampling count : 123878

Errors : 0

PI Max : 390

PI Average : 61,98

PI Total : 1076639

PIF Max : 198

PIF Average : 1,96

PIF Total : 34041

Druga plytka nagrana juz na 1213S@1653S---predkosc odczytu max

Date : 2004-11-24 16:47:47

Model : 0-1-0-0 K:LITE-ON DVDRW SOHW-1653S CS02

Disc : DVD-R , VDSPMSAB 01 [interaxia AG]

Speed : Max

ECC blocks sum (PI/PIF) : 8/1

Scanned range : 0 - 2266729

Sampling count : 110778

Errors : 800

PI Max : 256

PI Average : 66,80

PI Total : 1120435

PIF Max : 192

PIF Average : 2,26

PIF Total : 37947

Pozdro

ps a moze ktos mi dokladniej wyjasni co te cyferki oznaczaja i na jakiej predkosci robic testy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testuj przy prędkości odczytu Speed : x4 i wtedy podaj wyniki

Te podane są wręcz tragiczne . co do nero ustaw w profilu nero /konfiguruj/ustawienia zaawansowane i włącz tworzenie krótkiego obszaru lead-out i zaznacz także włącz przepalanie DVD overburning no i testuj przy prędkości innej -powinno być lepiej nawet na tym typie płytek dvd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za głupie pytanie ale co to oznacza. Rozumie ze szybciej, ale dokładnie??

PI Max : 15

PI Average :3,96

PI Total : 9843

PIF Max : 2

PIF Total : 887

Ja wgralem ten biosik ze strony lit-on, a ten co ty masz to gdzie mozna dostac i czy jest w pelni sprawny(tzn. nic nie jebie:))

Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo można pisać na ten temat ale to co wiem w telegraficznym skrócie i po chłopsku :

Czym mniejsze PI Max tym lepszy nośnik i zapis na nim zrobiony

Na dobrym nośniku i nagrywarce PI Max =10 nie stanowi problemu , na gorszych można mieć 20 -100 ale widzę iż niektórzy walą wyniki prawie jak w 3Dmarku [ żartuję]

Co do PIF Max to ten wskażnik jest najważniejszy -czym mniejszy tym lepsza jakość płytki po wypaleniu . [pokazuje ilość błędów w szczytowych momentach na płytce, a PIF Total to ilość błędów na całym nośniku]

NP.

PIF Max np=2 to jakośc DVD na poziomie ok95%

PIF Max np=3 to jakośc DVDna poziomie ok92%

itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mam pierwsze testy i rewelacja 1633 BS41 MOD

Dołączona grafika

To wyniki 1633@1653s MOD

Dołączona grafika

Ja pozostaję na biosiku 1633s -BS41 .Po małej modyfikacji dla mnie super ,wypala lepiej niż poprzednik i ma te same parametry wypalania .Ten bios to nie jest bios od producenta tylko biosik producenta poprawiony delikatnie przez moją osobę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim biosiku jest:

- zmiana prędkości nagrywania dla niektórych płytek

- auto bitsetting

- uaktywniony force fallback

- ?

W ogólnym rozrachunku biosik 1633 BS41 wypala lepiej niż oryginał i lepiej niż przeróbka 1633@1653 CS02.Chętnym mogę podesłać .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak moge to poprosze ten biosik na priva. :)

Dzieki

a moze nie na priva??? ja tez jestem zainteresowany wic moze jakis link???

@MORSZCZACHA

dzieki za rady

bede testowa x4 a plytki to jais shi* najtansze co bylo w sklepie 1,5zl/szt (na poczatek zeby nauczyc sie nagrywac ;) )

ile mozna przepalac plytki DVD (chodzi mi o overburning)???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak moge to poprosze ten biosik na priva. :)

Dzieki

a moze nie na priva??? ja tez jestem zainteresowany wic moze jakis link???

@MORSZCZACHA

dzieki za rady

bede testowa x4 a plytki to jais shi* najtansze co bylo w sklepie 1,5zl/szt (na poczatek zeby nauczyc sie nagrywac ;) )

ile mozna przepalac plytki DVD (chodzi mi o overburning)???

karol-s ja kupuję płytki TDK w Geant-cie po 2,6zł za szt.a następne dość dobre i też polecam bo nieźle się na nich wypala to ESPERANZA 10sz. za 13,90zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec jak - wgrywac tego nowego biosa do swojej 1633 czy pozostac lepiej na BSOK ?

bo jak patrze to na oficjalnej stronie  

http://www.liteonit.com/ODD/English/e_down...re_dvd%20rw.asp

nic jeszcze nie ma o tym biosie

Poczytaj dokładnie od początku ten lin a zobaczysz dlaczego jeszcze nie ma http://liteonamericas.com/us/download.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec jak - wgrywac tego nowego biosa do swojej 1633 czy pozostac lepiej na BSOK ?

bo jak patrze to na oficjalnej stronie  

http://www.liteonit.com/ODD/English/e_down...re_dvd%20rw.asp

nic jeszcze nie ma o tym biosie

Poczytaj dokładnie od początku ten lin a zobaczysz dlaczego jeszcze nie ma http://liteonamericas.com/us/download.htm

no przeczytalem i oprocz tego ze nie bedzie mozna wrocic do poprzedniej wresji nic ciekawego nie zlalazlem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to nie pisze a otwierałeś plik w PTf -e.

Co do biosu że nie można powrócić -No właśnie a dlaczego: ponieważ w nowym biosie dodano małą zmianę o czym pisałem na początku :

cyt .

Po wgraniu nowego oprogramowania napęd będzie w stanie nagrywać płyty DVD+R DL z prędkością x4 a płyty DVD-R z prędkością x12. Jest to wzrost wydajności aż o 66%!! a trzeba pamiętać, że nie wydamy przy tym ani grosza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak w waszych kompach jest widoczna nagrywarka po wgraniu tego 1633 BS41- jako 1633 czy 1653 ? Ja zauważyłem,że chyba teraz szybciej zaczęła czytać płytki po ich włożeniu. Czy to tylko moje wrażenie, czy macie podobne odczucia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak w waszych kompach jest widoczna nagrywarka po wgraniu tego 1633 BS41- jako 1633 czy 1653 ? Ja zauważyłem,że chyba teraz szybciej zaczęła czytać płytki po ich włożeniu. Czy to tylko moje wrażenie, czy macie podobne odczucia ?

Oczywiste jest że wtedy wykrywana jest jako 1633S.Co do płytek ciężko to sprawdzić - ale nie zaprzeczam i odczucie mam podobne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno pytanie : czy ten 1633 BS41 jest biosem od liteona (mam na myśli producenta) i czy nie straciłem gwarancji po wgraniu tego biosu. Szkoda by było, bo napęd ma dopiero miesiąc, więc czy w tym przypadku opłaciłoby się tracić 23 miesiące gwary :?: :( I czy naprawę nie ma możliwości powrotu do oficjalnego biosu liteona ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno pytanie : czy ten 1633 BS41 jest biosem od liteona (mam na myśli producenta) i czy nie straciłem gwarancji po wgraniu tego biosu. Szkoda by było, bo napęd ma dopiero miesiąc, więc czy w tym przypadku opłaciłoby się tracić 23 miesiące gwary :?: :( I czy naprawę nie ma możliwości powrotu do oficjalnego biosu liteona ?

Nie straciłeś gwarancji po wgraniu tego biosu ponieważ nagrywarka dalej jest nagrywarką 1633S, producenci po to wypuszczają je aby użytkownicy mogli je wgrywać. Straciłbyś gwarancję gdybyś wgrał biosik 1633@1653 i próbował reklamować sprzęt w wersji liteon 1653 mając gwarancję na 1633.Biosik jest biosikiem od liteona ale jeszcze nie rozpowszechniony na wszystkich stronach.Można go śmiało wgrywać. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do biosu że nie można powrócić -No właśnie a dlaczego: ponieważ w nowym biosie dodano małą  zmianę o czym  pisałem na początku :  

cyt .

Po wgraniu nowego oprogramowania napęd będzie w stanie nagrywać płyty DVD+R DL z prędkością x4 a płyty DVD-R z prędkością x12. Jest to wzrost wydajności aż o 66%!! a trzeba pamiętać, że nie wydamy przy tym ani grosza.

male wyjasnienie mialem wgrany ten bios i bez problemu udalo mi sie wrocic do biosu 1213S TS0D wiec to tylko sciema ( producenci zawsze twierdza ze nie wolno wgrywac starszej wersji oprogramowania do sprzetu ) a pozatym zawsze mozna wgrac biosa w postaci pliku BIN pod dosem i nie mam mozliwosci zeby nie poszlo (zgodze sie ze jest to mozliwe zablokowanie flaszhowania ale raczej calkowitego wiec rowniez update-ow na nowsze wersje na co nie moga sobie pozwolic producenci ale nie czas to tlumaczyc ;) )

nie bojcie sie przerobek ;)

ale jaja spotkal sie ktos z 1213S z oficjalna obsluga DL bo ja mam taki wynalazek w kompie i jest DL(wykrywa to nero i na klapce jest oznaczenie DL) a na stronie liteOn-a jest napisane ze to nie ma DL ???????

co o tym sadzic????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do biosu że nie można powrócić -No właśnie a dlaczego: ponieważ w nowym biosie dodano małą  zmianę o czym  pisałem na początku :  

cyt .

A ja znowuż zmodyfikowałem ten (zmodyfikowany przez codegysów) biosik - tak aby czytał wypalone płytki x16. (standardowo czyta x8, po zmodowaniu omni x12).

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=1150402#1150402

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

juz znalazlem cos na temat swojego napedu ale niewiele wiec wszelkie info mile widziane

mam tez cos ciekawego a mianowicie 1673 !!!

http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=116205

nagrywa DVD+-RW x8 , DVD+-R x16 i DL+ x4 rewelacja !!! narazie jeszcze nie ma linku do softu ale pewnie sie niedlugo pojawi

kolejena prosba

czy moze ktos napisac faq do omnipatchera i progsow potrzebnych do "nauki palenia" przerobionej nagrywarki najlepiej po polsku

podajcie tez linki do potrzebnych progsow

a tu link podany przez wojwar-a w innym poscie

ulepszony 1633 BS41

http://republika.pl/tomasz_piotr/

znajduja sie tam takze linki do

BIOSu:

http://www.republika.pl/tomasz_piotr/bs41mod.bin

Flashera:

http://www.republika.pl/tomasz_piotr/ltnflash_1.24.zip

EEPROM_Utilitys:

http://codeguys.rpc1.org/utilities.html

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

A czytałeś cokolwiek ten temat ?

Więc temat umarł, bo koleś po prostu walnął głupotę :D

Jakkolwiek ponoć ma wyjść ten napęd kiedyś - to na razie trzeba czekać

nagrywa DVD+-RW x8 , DVD+-R x16 i DL+ x4 rewelacja !!! narazie jeszcze nie ma linku do softu ale pewnie sie niedlugo pojawi

poczkać też musimy na sam napęd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam!

A czytałeś cokolwiek ten temat ?

Więc temat umarł, bo koleś po prostu walnął głupotę :D

Jakkolwiek ponoć ma wyjść ten napęd kiedyś - to na razie trzeba czekać

poczkać też musimy na sam napęd

przeczytalem tamten watek mimo iz jest po angielsku bo to dla mnie nie jest przeszkoda a pozatym to ---

zobacz na date mojego postu jak to pisalem to watek o 1673 cieszyl sie duza popularnoscia a teraz niestety watek jest martwy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi