Skocz do zawartości
berkut

Autokaskada

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialem powiedziec ze odpalilem z Dioda (moj projekt, wspolna realizacja) najtrudniejszy agregat jaki mozna zrobic - autokaskade.

kompresor to konajacy sanyo 8000- 9000btu/h, wymiennik ciepla DIY, separator DIY. Szczegolow kapilary itd nie zdradze (a system oparlem na kapilarach co jest niezwykle jak na mnie)

Foty:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jak widac jest to bardzo schludny agregacik. Autokaskady wypelniaja luke w wydajnosci miedzy pelnymi kaskadami a 1 stopniowymi ukladami i mam nadzieje ze gdy dopracujemy to to bedzie to dorownywac normlanym kaskadom slabszym.

Uzywamy CO2 i R290 (propan).

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Mistrzowie przy dziele.

Foty z produkcji (a sa bardzo szczegolowe) pozostaja narazie tylko moja i diody slodka tajemnica, a to ze wzgledow na konkurs na XS.

berkut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, że szczegóły są utajnione.. popytałbym się co nieco

Ale podoba mi się wasz agregat, kawał dobrej roboty

Jeszcze brakuje tylko Ravena, ciekaw jestem, kiedy zobaczymy

jego postępy z autokaskadą

Ja zaś dalej wkuwam teorie dotyczące działania takiego typu agregatu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zaś dalej wkuwam teorie dotyczące działania takiego typu agregatu..

Tego sie nie wkuwa, to trza czuc, wiedziec jak to dziala, i zdawac sobie sprawe jak to zrobic, miec wyobraznie, i glowe pomyslow taka jak berkut...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O berkut gratuluje cierpliwosci, kapilara to na prawde ciezka zecz, jeszcze w kaskadzie to dopiero. Btw ja nie wiem czy kogos zainteresuje moj agregacik, taki sobie malutki bedzie niegrozny dla konkurencji troche wiekszy do prometei z kompresorem pomalowanym na niebiesko bie nie mialem innej farby i o niepowalajacej mocy. A kiedy bedzie go mozna zobaczyc tego dokladnie nei okresle, problem jak na razie mam tylko jeden, finansowy ;)

Maly potworek z tego waszego ukladu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego sie nie wkuwa, to trza czuc, wiedziec jak to dziala, i zdawac sobie sprawe jak to zrobic, miec wyobraznie, i glowe pomyslow taka jak berkut...

Z tym się nie zgadzam, wiedza teoretyczna to dla mnie pierwszy krok

do tego, żeby dojść do wiedzy praktycznej.. tej mam co nieco, co prawda,

mało, ale przynajmniej zrozumiem szybciej zasady działania autokaskady :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Lewy manometr wskazuje cisnienie 1 bara, prawy 16 bar, temp. to -62C.

6C od SST (@ 1 bar CO2 paruje przy -68C), calkiem niezle jak na brak izolacji dobrej.

To byla rozgrzewka. W tej chwili uklad jest skalibrowany pod bardzo duze obciazenia, ma za duzo propanu, ale ujac go troszke i bedzie dobrzei znacznie nizsze temp.

Niedlugo robie wersje znacznie zmniejszona w stosunku do tej. Bedzie troszke wieksza od prometei i bedzie -60C ciagnac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz wsadz to do kompa to uznam, ze ma to sens.

Tego sie nie wklada do kompa. Jeszcze. To jest system testowy, a od takiego nie wymaga sie super miniaturyzacji.

Sens jest tego taki ze mozna -60 do -70C wyciagnac na 1 stopniowym ukladzie.

dla mnie cos ma sens, jesli jest praktyczne, to ustrojstwo na pewno praktyczne nie jest, wiec uwazam, ze nie ma sensu. jesli wsadzisz to w bude bedzie dobrze. czegos takiego nie postawilbym w pokoju. poza tym po co ci -80* ? sorry, ze sie czepiam, ale nie wiem jak mozna sie na takie cos napalac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@gall86 berkut nie uznaje obudow do kompa ;] idz sobie przejzyj wczesniejsze projekty to zobaczysz

@berkut ja to juz nic nie mowie bo ile mozna w kolko to samo powtarzac ;]

tak sie spytam tylko czemu ten kompresor zardzewialy taki jest??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sie spytam tylko czemu ten kompresor zardzewialy taki jest??

Jak to berkut powiedzial, ten kompresor to weteran wojenny, zostawiony tylko w celu dobicia w autokaskadzie. Kiedys go przerabial, i w miejscach spawanych osiadla sie rdza. Kompresor szczelnie zaslepiony lezal sobie w piwnicy i czekal na ten moment kiedy znow ozyje jak "frankesztain" do nowego projektu berkuta..., nawiasem mowiac, niezly z tego kompresorka glosny potwor. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie cos ma sens, jesli jest praktyczne, to ustrojstwo na pewno praktyczne nie jest, wiec uwazam, ze nie ma sensu. jesli wsadzisz to w bude bedzie dobrze. czegos takiego nie postawilbym w pokoju. poza tym po co ci -80* ? sorry, ze sie czepiam, ale nie wiem jak mozna sie na takie cos napalac.

Moze mialem zly dzien, moze jestem troche wqr***ny ale nie wytrzymam.

Po chu*a sie wypowiadasz na tym forum skoro pewnie takie rzeczy cie nie interesuja i siedzisz na seryjnym kompie dlatego ze pan "informatyk" ze sklepu powiedzial ze jak podkrecisz to oni to wykryja i stracisz gwarancje. :evil: :evil:

Zrob mi i innym przyjemnosc i idz na spacer do lasu albo wroc do bawienia sie word'em.

EDIT: Jezeli kogos urazilem slowami (nie liczac adresata) to przepraszam ale naprawde mialem zly dzien i poprostu nie wytrzymalem na widok takiego tekstu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie dostane za to punkty, ale znow panuje tu istny onanizm. berkut tylko cos pokazal sie juz rzucili i podniecaja sie tym. wiem, ze duzo zrobil dla rozwoju FC i extreme oc/cooling w kraju, ale zdanie w stylu "szczegolow technicznych nie podam" jest smieszne i swaiadczy tylko zadufaniu w sobie i wywyzszaniu sie nad innymi ludzmi, ktorzy tego nei zrobili, bo nie maja....*

Nie mam nic do ciebie, ale czego bys nie pokazal (vide 5 desek zbitych w pudelko) to wywoluje orgazm u publiki, czego zupelnie nie rozumiem.

to by bylo na tyle.

* tu wstawcie czego nie maja

zapomnialem dodac, ze w gadnisku nie bylismy godni dowiedziec sie, ze byles na zlocie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam nic do ciebie, ale czego bys nie pokazal (vide 5 desek zbitych w pudelko) to wywoluje orgazm u publiki, czego zupelnie nie rozumiem.

Moze tu nie chodzi o to co pokazuje, tylko sama postac berkuta jest na tyle atrakcyjna, ze sie wszyscy "podniecaja" :lol: :wink:

pis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Berkut nie chce pokazac szczegolow (ktore i tak juz pokazal) dla tego ze jest konkurs na Xtremesystems na najlepsza autokaskade, no i miedzy innymi ja w nim tez startuje wiec to byloby troche glupie bo potem zrobilbym cos podobnie i posadziliby mnie ze sciagam albo cos. Z reszta padlo haslo zeby nie ujawniac szczegolow to nie ujawnial.

A z reszta po co wam szczegolowe foty jak wiekszosc nie wie naweti na co patrzy/sory jesli kogos urazilem ale poprostu denerwuje mnie krytykowanie berkuta za to ze jest za dorby w tym wszystkim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

* kasy

wszystko da sie nadrobic oprocz kasiory

konkurs konkursem ,ale przeciez wszystkie projekty beda sie skladaly praktycznie z tych samych elementow - roznice sa nieosiagalne dla oka

to tak jak z samochodami - maskuja wersje objazdowe by nie sciagnac wygladu ,silnik mozna pokazywac bo zwierzchu niekt nie bedzie wiedzial co tam jest oprocz liczby cylindrow

wam chyba nie zalezy na desingu kaskad :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi