Skocz do zawartości
vowthyn

Zna ktoś płyn Volkswagena G-12??

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu była mowa o stosowaniu zamiast drogiego copalu tanszego Texaco XT antifreeze do chłodnic samochodowych. Otóż Posiadam pewna ilość płynu G-12 autoryzowanego przez VW, Audi, Seata i Skode. Moje pytanie brzmi- czy to się nada? Niestety opis produktu na opakowaniu jest jedynie w jezyku niemieckim i francuskim + jakies inne egzotyczne, nie ma po angielsku wiec niewiele wiem na temat tego poza tym ze jest to koncentrat chlodniczy (po rozcienczeniu z woda - dosc mocnym rozcienczeniu temperatura zamrozenia wynosi jakies -30 stopni - pamietam ze pokazywal mi to dawno temu facet w serwisie.) Cos tam na opakowaniu jest napisane "corrosion protecte" czy jakos tak, wiec pewnie zapobiega korozji miedzi, pytanie tylko, czy bedzie skuteczny w walce z glonami i grzybami? Jesli ktos mial stycznosc z tym produktem mile widziane opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8) Moim zdaniem i z praktyki to większoś płynów chłodniczych dla samochodów nadaje sie do Wodnego Chłodznia i nie dość ze czyszczą takie srodki to zapobiegają korozji i powstyawaniu mikro ustrojów jak glony itp. Po 2 to takie środki są stosowane do CO w domach czy w garażach zeby nie zamarzła woda w obieku. Sam sie zastanawiam czy nie zastosować jakiegoś srodku samochodowego jak powstanie moje wodne, kolorki srodków samochodowych mają różne kolorki bardzo ładne. Pozdrówka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi