vowthyn Opublikowano 27 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2004 Jakiś czas temu była mowa o stosowaniu zamiast drogiego copalu tanszego Texaco XT antifreeze do chłodnic samochodowych. Otóż Posiadam pewna ilość płynu G-12 autoryzowanego przez VW, Audi, Seata i Skode. Moje pytanie brzmi- czy to się nada? Niestety opis produktu na opakowaniu jest jedynie w jezyku niemieckim i francuskim + jakies inne egzotyczne, nie ma po angielsku wiec niewiele wiem na temat tego poza tym ze jest to koncentrat chlodniczy (po rozcienczeniu z woda - dosc mocnym rozcienczeniu temperatura zamrozenia wynosi jakies -30 stopni - pamietam ze pokazywal mi to dawno temu facet w serwisie.) Cos tam na opakowaniu jest napisane "corrosion protecte" czy jakos tak, wiec pewnie zapobiega korozji miedzi, pytanie tylko, czy bedzie skuteczny w walce z glonami i grzybami? Jesli ktos mial stycznosc z tym produktem mile widziane opinie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJiM Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 8) Moim zdaniem i z praktyki to większoś płynów chłodniczych dla samochodów nadaje sie do Wodnego Chłodznia i nie dość ze czyszczą takie srodki to zapobiegają korozji i powstyawaniu mikro ustrojów jak glony itp. Po 2 to takie środki są stosowane do CO w domach czy w garażach zeby nie zamarzła woda w obieku. Sam sie zastanawiam czy nie zastosować jakiegoś srodku samochodowego jak powstanie moje wodne, kolorki srodków samochodowych mają różne kolorki bardzo ładne. Pozdrówka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 16 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2004 jedno, czego się boję, to że ustrojstwo rozpuści mi pleksiglas na topie. Zdaje sie , że ktoś miał podobne doświadczenia z etanolem :-) Myśle że przeprowadze jakieś testy wytrzymałościowe zanim to wleje do układu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...