Jump to content
Sign in to follow this  
Dhavos

Napiecie na proca >2,2v + kompenium nf7-s Chaosa

Recommended Posts

Tak jak w temacie Czy ktoś ma doswiadczenia z takimi napieciami. Ja musze dac wlasnie 2,2 by swego zmusic do pracy powyzej 2800. Wydaje mi sie jednak, ze mam jeszcze zapas temperaturowy bo na procu przy tym napieciu mam z 48 stopni. Mosfety po 3 sekundach pozadnego przyciskania parza(tzn oczywiscie radiatory) Wszysko pozostale chlodzone zgodnie z zalecieniami Chaosa z kompenium wiedzy o nf7-s. Niestety rada z wylaczeniem apic'a byla nienajlepsza. Nie zauwazylem zadnych efektow poza padnietym systemem. Moze by sie przydalo w tym kompenium Chaosa chociaz napisac, ze ta metoda nie zawsze dziala.

Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po 1 daj nawiew na mosfety bo ci padna a po 2 napiecie wtedy nie zawsze jest tak stabilne jakby sie chcialo, 4 fazy pomogly by tu no ale hmm powiedzmy ze mod ten jest dosc niebezpieczny.

 

Na twoim miejscu poprostu sprawdzilbym jak to wszystko chodzi na takim napieciu i czy to sie oplaca. Sam nie raz dawalem 2.3v czasami tylko dla zabawy i nigdy nie zabilo mi proca przez to, no ale 50C nie przekraczalem, czasami bylo nawet sporo na minusie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety rada z wylaczeniem apic'a byla nienajlepsza. Nie zauwazylem zadnych efektow poza padnietym systemem. Moze by sie przydalo w tym kompenium Chaosa chociaz napisac, ze ta metoda nie zawsze dziala.

Pozdro

metoda dziala ... sprawdzona na 4 roznych systemach ...

wielu ludzi po prostu robi to zle

zreszta znalazlem to na forum xtremesystems sprawdzilem na swoim przypadku i uznalem ze prawde pisza ... ;]

 

a czy da czy nie da.. to ja juz nic nie obiecuje ..

w wiekszosci przypadkow pomaga ... a napewno nie szkodzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi wyłączenie apic pomogło, żeby nie rozłączała mi sieciówka co chwilę. A co do jakiś wzrostów wydajności tudzież spadków to nie sprawdzałem nawet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chce robiz zadnych modow poki nie napisze pracy magisterskiej :) albo poki nie zalapie jakiejs roboty by miec na spalenie sprzetu.

 

No nie wiem Chaos to musisz chyba dac 4:1, bo zrobilem dokladnie jak napisales. Najpierw zmienilem w windzie a potem od razu w biosie. Potem w biosie obojetnie co bym nie ustawil nawet tryb awaryjny nie chodzil.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chce robiz zadnych modow poki nie napisze pracy magisterskiej :) albo poki nie zalapie jakiejs roboty by miec na spalenie sprzetu.  

 

No nie wiem Chaos to musisz chyba dac 4:1, bo zrobilem dokladnie jak napisales. Najpierw zmienilem w windzie a potem od razu w biosie. Potem w biosie obojetnie co bym nie ustawil nawet tryb awaryjny nie chodzil.

To reinstalacja windy :twisted:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chce robiz zadnych modow poki nie napisze pracy magisterskiej :) albo poki nie zalapie jakiejs roboty by miec na spalenie sprzetu.  

 

No nie wiem Chaos to musisz chyba dac 4:1, bo zrobilem dokladnie jak napisales. Najpierw zmienilem w windzie a potem od razu w biosie. Potem w biosie obojetnie co bym nie ustawil nawet tryb awaryjny nie chodzil.

powiem inaczej

na nromalnych systemach u normalnych uzytkownikow dziala

 

nie twierdze ze jestes nienormalny .. ale moze miales cos namieszane w sysie. Bo nawet jak nie zadziala to po przestawieniu apic na on sys powinien wstac

 

pozatym zadne 4:1 .. .bo te 4 testy to ja przeprowadzilem zanim napisalem arta ...

po nim duz osob zmienilo sobie apic. Miedzy innymi Yotomeczek, Fido i jeszcze kilka osob z forum ..

kazdy kumaty i konkretny gosc (w moim mniemaniu) nie mial problemu..

nie znam Cie i nie chce obrazac ... ale pamietaj ze wyjatek jest najczesciej potwierdzeniem reguły

 

Apic OFF wyłącza kilka dodatkowych przerywan dostepnych w systemie .. byc moze u Ciebie na twojej konfiguracji cos siedzi w tych IRQ i nie chce ich zwolnic/zmienic i dlatego tak walsnie sie dzieje ..

ale i tak nadal obstawiam ze cos robisz nie tak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm. Jesten na pewno konkretny. Normalny może niekoniecznie ale skoro mam 6 wynik w amd to chyba nie glupi. Ja satwiam na to, ze mój sys był dość stary tj z pół roku. Tyle było na nim rzeczy, że coś musiało się zesrać. Najwieksza szkoda, że właśnie nie byłem gotowy na zwieche tylko zaufałem w ciemno. Reinstalacja windy to nie taka tragedia ale np troche kontaktów z gg to juz nienajlepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm. Jesten na pewno konkretny. Normalny może niekoniecznie ale skoro mam 6 wynik w amd to chyba nie glupi.

Nie zawsze wynik idzie w parze z "madroscia", wystarczy trafic dobry sprzet i nie trzeba wielkej wiedzy (nie twierdze, ze tak jest w Twoim przypadku, tak tylko :])

 

Reinstalacja windy to nie taka tragedia ale np troche kontaktów z gg to juz nienajlepiej.

Mysle, ze to Cie nauczy, ze takich rzeczy nie trzyma sie na dysku systemowym :) Pozatym kto Ci kazal odrazu format robic? Przeciez reinstal nie musi byc scisle zwiazany z formatem. A na przyszlosc to polecam tak sobie wszystko rozplanowac, zeby reinstal w dowolnym praktycznie momencie nie powodowal zadnych strat tego typu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Dhavos

A przypadkiem nie miales sterownika IDE 2.6 driver version 4.35? Bo jesli tak to po wylaczeniu APIC tracilo sie wlasnie windowsa co mialem rowniez osobiscie (nie)przyjemnosc przezyc ;)

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Dhavos

sterowniki moze u mnie na 5.10 system nie wstawal ;] nie wazne co bym nie robil ;]

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Dhavos

sterowniki moze u mnie na 5.10 system nie wstawal ;]  nie wazne co bym nie robil ;]

U mnie to samo ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ha Chaos widzisz sa ludzie którzy zaliczyli strate windy. Sterowniki IDE miałem najnowsze dostępne z 5 miesięcy temu wiec pewnie na tyle nowe, ze to było to.

Fido fajnie, że coś napisałeś. Moje pierwsze prawdziwe kręcenie kiedy miałem już pożadny sprzęt było właśnie by pobić twój wynik :) NIe trzymam wszystkiego na systemowym. Mam pełen backup gdzie inndziej. Jednak maile i gg musze update backupu. Za cholerę nie wiem jak z tym gg sobie poradzic. U mnie sie ono cos wali. Kiedys trzymalem na f: i nie instalowalem. Teraz jest taka lipa, ze musze instalowac konkretna wersje 5.0 a nie 6.0, bo 6.0 odrazu sie wywala. No ale to nie wazne

 

Chaos to może byś w kompenium dopisał, że jak ma się nowe sterowniki IDE to z apicem mogą wystąpić problemy :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie 5.10 tez wiaze sie z potrzeba przywrócenia ostanitej dobrej konfuguracji ... po prostu nie wstaje sys ...

jak ja pisalem kompendium nie bylo 5.10

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie 5.10 tez wiaze sie z potrzeba przywrócenia ostanitej dobrej konfuguracji ... po prostu nie wstaje sys ...

jak ja pisalem kompendium nie bylo 5.10

Ja robiłem tak, że dawałem, żeby się przywróciła ostatnia konfiguracja, instalowałem na niej jeszcze raz 5.10, trwało to trochę dłużej... potem normalnie wstawał, ale nie było dźwięku, to dograłem te drivery w menadżerze urządzeń...

Ma ktoś może jakiś link do jakiejś wcześniejszej wersji niż 5,10, która by działała w 100% ok? Ja mam na dysku, ale jakieś starsze 4,27 :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

tez siedze na 4.27

a co do Dhavosa to kompendium to nie jest "wszystko o .." tylko zbior najwazniejszych info .. taki niezbednik .. pozostawiajacy userowi czytajacemu go jeszcze pole do manewru

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fido fajnie, że coś napisałeś. Moje pierwsze prawdziwe kręcenie kiedy miałem już pożadny sprzęt było właśnie by pobić twój wynik :)

Czekaj czekaj.. ja nie powiedzialem jeszcze ostatniego slowa :P

bede Cie gonil :) tylko musze system przeinstalowac, no i teraz mam duala, takze stay tuned :>

 

Jednak maile i gg musze update backupu. Za cholerę nie wiem jak z tym gg sobie poradzic. U mnie sie ono cos wali. Kiedys trzymalem na f: i nie instalowalem. Teraz jest taka lipa, ze musze instalowac konkretna wersje 5.0 a nie 6.0, bo 6.0 odrazu sie wywala.

Z GG poradzilem sobie tak, ze uzywam konnekta i nie ma najmniejszego problemu z niczym..

Z mailami natomiast za pomoca The Bat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chce robiz zadnych modow poki nie napisze pracy magisterskiej :) albo poki nie zalapie jakiejs roboty by miec na spalenie sprzetu.

No nie wiem Chaos to musisz chyba dac 4:1, bo zrobilem dokladnie jak napisales. Najpierw zmienilem w windzie a potem od razu w biosie. Potem w biosie obojetnie co bym nie ustawil nawet tryb awaryjny nie chodzil.

1150054[/snapback]

a mi dziala

Share this post


Link to post
Share on other sites

a mi dziala

Taaa....nie ma to jak wygrzebac topic z przed 3 tygodni i dopisac 4 nic nie znaczace slowa ;\

+1 dla Moderatora Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.