Skocz do zawartości
BlockMan

Który dysk wybrać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zamiar kupic dysk 160 GB, lecz juz oszalałem i nie wiem ktory bedzie najlepszy. Czytalem troche testow, opinni itp. Kazdy mowi co innego, jednym slowem mozna oszalec :) Dysk ktory kupie m być cichy ( wmiare bo obudowe mam wygluszana ) i ma byc malo awaryjny, tzn. czytalem duzo opinni gdzie ludzie maja problemy z seagate min. padaja im dyski po 2-7 dni i "zgrzytaja", a inni mowi ze sa to wspalanie dyski, oh ah i wogole... to samo z WD inni zachwalaja a inni mowa ze to *****. I mysle, ze uerzy z tweak.pl beda wiedzieli najlepiej. Czytalem testy na benchmark.pl i tam wypadl najlepiej dysk Hitachi/ibm, podobny cichy i chlodny, i nie bylo negatywnych opinni o nim. Dysk bedzie pracowal non-stop w moim pokoju jako serwer... wiec co polecacie ?

Hitachi DeskStar 7K250 (HDS722516VLAT80 ) 160 GB:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=8566

Seagate 160 GB Barracuda 7200.7 ST3160023A 8MB:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6843

czy WD Caviar SE 160 GB WD1600JB 8MB cache:

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6409

Bardzo prosze o pomoc ;) Ja osobiscie jestem za hitachi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rowniez polecam ci hitachi, malo awaryjne, nie grzeja sie, bardzo szybkie, nie zwalniaja po zapelnieniu calego dysku z czym niektore hdd maja duzy problem i jak napisal DJ - hitachi posiada pozycjonowanie glowicy, co daje sie odczuc jak dysk chodzi non stop.

Mam hitchi 120GB od marca i dysk dziala rewelacyjnie, czesto nie wylanczam kompa przez tydzien i dluzej i mimo to dysk nie zamula sie i dziala wydajnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem w piatek 26.11.2004 WD Caviar'a 160. Szczerze mówiąc odradzam dla ludzi lubiących całkowitą ciszę.

Osobiście mając w budzie (oprócz standardowych na płycie, karcie graf itp.) dodatkowo 3 wiatraki, burczenie tego dysku oraz jego znane glosne reagowanie na wyłączanie kompa, nie bardzo mi przeszkadza.

Ale jak napisałem - lubisz ciszę, to nie jest dysk dla Ciebie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam sie z przedmowca IBM robi teraz wydajne i malo awaryjne dyski , na dodatek  malo grzejace sie

Pozdrawiam

To nie IBM, Hitachi przejeło pałeczke po nich, po tym jak wypuścili mase felernych dysków produkcji węgierskije . :lol:

Tak czy siak HITACHI rulez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi