KLimas Opublikowano 28 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2004 Mam problem z pleksi - topie bloku, który samoręcznie zrobiłem. Otóż zmienialem owo pleksi juz 2 x, zawsze z tego samego powodu - po pewnym czasie używania całą płytkę pokrywała siateczka pęknięć. Najwiecej ich było w miejscach o największych naprężeniach (okolice otworów na śruby i miejsc gdzie wkręcone są krućce). Nie wiem czy jest to wina akurat materiału który posiadam ( plexi grubość 1 cm, kupione w tzw. markecie budowlanym) Czy też może r-ru jakim wypelniłem układ (woda destylowana + alkohol). Tym bardziej ze jak polałem testowy kawałek mojego plexi wódką to po pewnym czasie pojawiły się pęknięcia. Czy może ktoś spotkał się z podobnym problemem ? Czy wypełnienie układu czymś opartym na glikolu (np. borygo) usunie problem pękania... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 28 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2004 Jest to wina wlasnie alkoholu. W topicu o polskim Oracle autor projektu napotkal na ten sam problem. Zmien wode na taka z dodatkiem najwyzej antyglonowym albo na borygo a problem bedziesz miec z glowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Znowu Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 borygo tez jest na alkoholu :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 borygo tez jest na alkoholu :lol:Borygo jest na glikolu co fakt ze jest na alkoholu ale plexi z nim nie reaguje dlatego go polecilem. Takie pekniecia tworza sie po metanolu i etanolu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...