Skocz do zawartości
wojwar

Odczyt na litku 1633 (oraz 1213@1633) palonych płytek x16 !

Rekomendowane odpowiedzi

Siedziałem dzisiaj rano przy kompie... - zapuściłem do odczytu nagraną płytę DVD... leci x8 - czyli około 10000 MB/sek... mówię sobie: tłoczone odczytuje x16, nagrywać potrafi x16, a palone odczytuje x8? To bez sensu

Zaciągnąłem najnowszy bios - spatchowałem go omni i ... mam 12x czyli 15000MB/sek. Ale tak trochę mnie wku... fakt, że ta DVD+R może nagrywać się x16, a odczytuje tylko x12... Poza tym NECi odczytują płytki x16 jak leci.

Wziąłem sobie więc edytor hexadecymalny do plików, zgrałem bios z napędu. Odszukałem miejsce kodowania prędkości i wkręciłem mu x16 ! I teraz odczytuje płytki DVD z odpowiednią prędkością - 20 000 KB !

może komuś się to przyda

na zachętę obrazek

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.php?attachmentid=13385&stc=1

zapraszam na:

http://www.republika.pl/tomasz_piotr

Poza zwiększeniem szybkości odczytu palonych płyt do 20 MB/sek, prędkości nagrywania DL do x4, oraz DVD-R do x12 - biosik ma kilka fajnych funkcji. Np w większości płyt odblokowane możliwości palenia ich z większą prędkością

np 2,4--->4

4 ----> 8/12

8 ----> 12/16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmodyfikowane prędkości zapisu płyt DVD+/iR(W) (np. zwiększenie prędkości z 2.4à4, 4à8, 8à12/16)

Takie cos wyczytalem na tej stronie. Nie rozumiem. Chce sobie wypalic plytke na PS2 z predkoscia x2, moglbym dalej z tym biosem?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmodyfikowane prędkości zapisu płyt DVD+/iR(W) (np. zwiększenie prędkości z 2.4à4, 4à8, 8à12/16)

Takie cos wyczytalem na tej stronie. Nie rozumiem. Chce sobie wypalic plytke na PS2 z predkoscia x2, moglbym dalej z tym biosem?  

Pozdrawiam

jeśli płytka jest certyfikowana do x4 to na litku ciężko będzie -ale możesz sobie biosika zmodować i ci pójdzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.. to jak to zrobic zebym w alcoholu mogl wypalac z jak najmniejsza predkoscia? Ponoc dla PS2 to najlepiej tak..  

Pozdrawiam

Bierzesz sobie program LiteonFW lub LiteonFlash

zgrywasz bios do pliku za pomocą polecenia backup (zgrywa ci się do *.bin)

Odpalasz Omnipatcher - zaznaczasz opcje:

increase speed of reading oraz fix dead drive blink (to jest ostatnia)

potem odszukujesz płytkę na której chcesz palić na liście (lista jest spora) i dodajesz jej prędkość x2.4 (bo większość płyt x4 ma ustawione prędkości zapisu od x4 wzwyż)

i woala ;) zapisujesz bios do pliku i wgrywasz go programem LiteonFW lub Flash do nagrywarki

A tak poza tym PS potrafi być kapryśne - ale nie dlatego, że płyty są za szybko nagrane, tylko dlatego że są lipnej jakości ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi