MaKaR Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 ty a może odrazu wywież kąpa na pluton tam ci sie napewno nie przegrzeje :P a tak serio fajny coolerek se żeś wymyślił gratulacje :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undofen Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 Dzisiaj znowu pokopalem, ale patrzac na to jak ciezko idzie to miedz bedzie zakopana na ok 2.m :/. Mam nadzieje ze starczy. Jutro kupuje rurki i jak sie wyrobie to je zakopie, pozniej sie zobaczy co i jak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 pracuj pracuj , czekam na efekty bo tez cos podobnego bede robil :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATZ Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 mialem na mysli zrobienie go samemuKonstrukcja w sumie jest prosta ale ja niestety nie mam materiałow ani narzedzi:) Bardziej mi sie podoba ten "wiatraczek" wodny z miernikiem obrotów.Fajny jest nie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 mialem na mysli zrobienie go samemuKonstrukcja w sumie jest prosta ale ja niestety nie mam materiałow ani narzedzi:) Bardziej mi sie podoba ten "wiatraczek" wodny z miernikiem obrotów.Fajny jest nie? trzaa by sie zastanowic jak takie cus samemu zrobic ale na weze 12 a nei 10 to mozna by spoo monitorowac sobie przeplyw wody w razie czego od razy sygnal ze woda w obieguu nie leci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 grzybu- u nie jest wiekszy problem z freonem :/ dlatego mam tak wszystko ustawione ze przy 65C gasnie komp bo nie chce stracic xp'ka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATZ Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 mialem na mysli zrobienie go samemuKonstrukcja w sumie jest prosta ale ja niestety nie mam materiałow ani narzedzi:) Bardziej mi sie podoba ten "wiatraczek" wodny z miernikiem obrotów.Fajny jest nie? trzaa by sie zastanowic jak takie cus samemu zrobic ale na weze 12 a nei 10 to mozna by spoo monitorowac sobie przeplyw wody w razie czego od razy sygnal ze woda w obieguu nie leci No wlasnie. Wiesz co mi wpadło do głowy: Wiesz jak sa te korektory na ta tasme co sie przykleja,to mozna przykleic jeszcze jedno wejscie z tylu,i wsadzic do srodka jakis wirnik.Wiem szalone ale to tylko przyszlosciowe plany. P.s. Co do pojemniczka to musialby byc sporo wiekszy bo mam pompke eheima 1250 i chyba powietrze by lapala :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 a moze podlaczyc przeplywomierz do obiegu, wtedy byloby widac czy wskazowki sie kreca :P. Do jednej wskazowki przyczepic maly magnesik (taki jak do szprychy rowerowej) a obok kontaktron. Do kontaktronu podlaczyc taki uklad z magnetofonow ze jak przestaje dostawac impulsy wylacza uklad, a pod ten uklad podlaczyc zasilanie kompa. Jak woda przestanie leciec (awaria) to nastepuje wylaczenie calego kompa. hehe skomplikowane to troche i kosztowne, ale pofantazjowac mozna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 mi osobiscie to wystarczy aby skonstruowac jais przerywacz na pradu (tylko eni wiem jakieo i jak ) taki co by dzialal pod wplywek krecacegi wirnika albos czegos takiego a jakos to obuduje wlasciwie to chyba ma byc pradnica taak ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 ja znowu o dłubaniu w murach - żeby tak np owinąć rurkę miedzianą spiralką wokół rury instalacyjnej z zimną wodą, albo w ogóle wkręcić w obwód jakiś zbiorniczek z wymmiennikiem ciepła. problemem byłaby jedynie cyrkulacja (lub jej brak) wody ... ...dlatego nalepiej zrobić to w bloku, na rurze w klatce, przed wszystkimi sąsiadami, hehe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 to sie powoli robi niezdrowe powdzenia 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 a jakby zastapic czyms rurki..... czyms takim zeby bylo plaskie z jednej strony mozna by kupic na wage :D w elektronicznym radiatory i przymocowac bylo by wiekrza poweirzchnia wymiany ciepla, ale chyab to glupi pomyssl moim zdaniem powinienes naapakowac do gleby jak anjeincej metrow tej rurki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igor Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 Z tego co pamietam z lekcji geografii to na glebokosci ok. 5 m jest juz stala temp. o wartosci takiej jak srednia roczna temperatura powietrza w tym rejonie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 1 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2002 mi osobiscie to wystarczy aby skonstruowac jais przerywacz na pradu (tylko eni wiem jakieo i jak ) taki co by dzialal pod wplywek krecacegi wirnika albos czegos takiego a jakos to obuduje wlasciwie to chyba ma byc pradnica taak ?? Hmm... ale po co wywazać otwarte drzwi? Opis bardzo fajnego i niezbyt skomplikowanego projektu jest na www.overclockers.com. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATZ Opublikowano 1 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2002 Co sadzicie o tym korektorze? Moze macie jeszcze jakies pomysly? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 1 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2002 mi osobiscie to wystarczy aby skonstruowac jais przerywacz na pradu (tylko eni wiem jakieo i jak ) taki co by dzialal pod wplywek krecacegi wirnika albos czegos takiego a jakos to obuduje wlasciwie to chyba ma byc pradnica taak ?? Hmm... ale po co wywazać otwarte drzwi? Opis bardzo fajnego i niezbyt skomplikowanego projektu jest na www.overclockers.com. to wcale nie jest proste do zrobienia a pomysl z korektorem jest o tyle latwiejszy ze jest obudowaa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undofen Opublikowano 1 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2002 No i stalo sie, zakopalem rurki :). Beda fotki ale tylko rowu, bo jak zakopywalem miedz to juz nie bylo cyfraka. Na razie mam tylko wyjscia w piwnicy jutro pociagne dojscie do pokoju, a pozniej tylko czekam az berkut kupi agregat zebym mogl se proca kupic. Ale co tak bedzie to stalo, wzialem wiadro z woda 38*C, mojego Power Heada 802 i na testy. Po podlaczeniu przy tej pompce woda ledwo ciurczy, wiec musze podlaczyc ta od CO, jutro kupie przejsciowki zeby to zrobic. Na razie na pewno nie przywrocila sie temp podziemna tam gdzie kopalem bo na to trzeba czasu, ale na poczatku jak wlatywala woda 37*C to wylatywala 13:), pozniej sie rurki ogrzaly i zaczelo byc noramalnie. Na razie woda sobie przez to leci z podlaczonym termometrem rejestrujacym temp. minimalne. Zobaczymy rano jaka byla minimalna i do ilu zejdzie pozniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 1 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2002 Mam pytanko - gdzie "zdobywacie" pompki do CO i za ile?! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 1 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2002 szkoda ze nie dokopales sie do wody gruntowej, wtedy na bank 4 -10 st C. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 1 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2002 Mam pytanko - gdzie "zdobywacie" pompki do CO i za ile?!w hurtowni z artykulami hydrauliczno-grzewczymi, za moja dalem 220 zl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 1 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2002 A jak wydajne?! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 1 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2002 A jak wydajne?!od 1600 l/h do 3200 l/h regulowane 3 biegami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATZ Opublikowano 1 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2002 Mam pytanko - gdzie "zdobywacie" pompki do CO i za ile?!w hurtowni z artykulami hydrauliczno-grzewczymi, za moja dalem 220 zl.Wiem ze sie zblaznie ale co to sa pompki co? :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undofen Opublikowano 1 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2002 Sa to pompki od ogrzewania centralnego. Wlasnie sprawdzalem temp, na razie 15 stopni, trzeba poczekac az ziemia sie ochlodzi po tym jak lezala na sloncu jak ja wykopalem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATZ Opublikowano 1 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2002 Sa to pompki od ogrzewania centralnego. Wlasnie sprawdzalem temp, na razie 15 stopni, trzeba poczekac az ziemia sie ochlodzi po tym jak lezala na sloncu jak ja wykopalem.Ja mam eheima 1200l/h te co sa duzo wydajniejsze(chodzi mi o porownanie) I czy Ten eheim starczy do ec? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undofen Opublikowano 1 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2002 Podejrzewam ze nie starczy do EC, bo ja mam power heada 1500l/h i ta woda ledwo ciurczy przy obiegu z tylko tej zakopanej miedzi, a to musi mi do pokoju dojsc. Porownanie wydajnosci ? nasze pompki maja po 20-30W te od co maja 40-120 czyli jak pisze 1600l/h to jest 1600l/h a nie ciurczy :). One sa bez porownania mocniejsze, tyle ze tam przy kupowaniu nie ma co patrzec na maxymalny przeplyw tylko trzeba patrzec na wytwarzane cisnienie- the bigger the better :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 1 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2002 Sa to pompki od ogrzewania centralnego. Wlasnie sprawdzalem temp, na razie 15 stopni, trzeba poczekac az ziemia sie ochlodzi po tym jak lezala na sloncu jak ja wykopalem.Ja mam eheima 1200l/h te co sa duzo wydajniejsze(chodzi mi o porownanie) I czy Ten eheim starczy do ec? jak mieszkasz na parterze to powinno wystarczyc. chociaz 25 m rurki tez stawia dosyc duzy opor, mysle jednak ze jak pompki do c.o. sa od 1200 l/h i wystarczaja to ten eheim tez wystarczy, choc z drugiej strony sa do calkowicie odmiennych zastosowan i nie mozna ich tak porownywac. To tak jakbysmy porownali silnik motocyklowy o pojemnosci 500 cc i mocy 100 KM do silnika o pojemnosci 1500 cc i mocy 70 KM, to calkiem inna bajka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 1 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2002 no ja bym sie obawial nawet z partetu to rury na okolo 2m zakopane dalej na poziomie gleby to zaden parter nie stoi czyli przynajmniej jeszcze 0.5m i jush mamy 2.5 komputer to nie rzecz plaska i swoje okolo 0.7m tesh ma czyli jak widac ten eheim 1200 moze miec problemy by to dzwignac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grom Opublikowano 1 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2002 Ja tak sobie czytam i czytam i wpadłem na taki pomysł :idea: . Kupić jakąś zamrażarke w sklepie AGD (najmniejsża jaka jest i do niej włożyć płytę , procesor , karty. Zasilacz pozostawić na wierzchu. A do zamrażarki wpuścić kable przez otwór i dobrze otwór zaizolować. :twisted: Powinno być OK :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 1 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2002 Ja tak sobie czytam i czytam i wpadłem na taki pomysł :idea: . Kupić jakąś zamrażarke w sklepie AGD (najmniejsża jaka jest i do niej włożyć płytę , procesor , karty. Zasilacz pozostawić na wierzchu. A do zamrażarki wpuścić kable przez otwór i dobrze otwór zaizolować. :twisted: Powinno być OK :twisted: jedno z wielu smutnych zakończeń: woda skaraplana pod procem, zamarzająca w nocy wysadza proca z zapinki i gniazdka :twisted: ale nie doszło by do tego... równie dobrze można od razu kompa wrzucić do wiadra z wodą - i pod kran. zasilacz oczywiście na wierzchu :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...