Skocz do zawartości
mart!nek

his 9000pr0 -> gigabyte 9550 - warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż noszę się z zamiarem zamiany mojego wysłużonego hisa 9000pr0 128mb 128bit na cuś lepsiejszego. Oczywiście siana praktycznie zero :D max ile moge wyłożyć to 300zyta, ew. 350 + głodówka (ale tego wolałbym się wystrzegać). No i praktycznie jedynym wyborem jest radosław 9550... Najmocniej myślałem nad gigabytem 128mb 128bit, ponieważ ma pasywne chłodzenie, a ja je wezme i brutalnie przesmaruje ceramiqiem po czym wrzuce na radiator arctica@5v niechlujnie przypietego do zwyginanego śledzia. Pamiątki będą gołe. Wykręce ryja ile się da :D bez vmoda, bo jak lutownice wezmę w łapki to mogę od razu wystawić aukcje w dziale uszkodzone...

I teraz zasadnicze pytanie - czy warto? Czy zmiana w wydajności będzie warta te 130zł (radka opyle za ok. 150zyta, mam kupca-kumpla), czy lepiej przeczekać jesio z pół roku i wtedy kupić coś lepszego? Obecnie na niekręconym radku wyciągam ~600 3dmarkow03... Pamiątki z 500mhz idą na 534... później arty, więc bardzo słabo. Rdzenia wolę nie ruszać, bo chodzi bez wentylka chłodzony przez kawałeczek blachy :o (zepsuł się, smarowanko nic nie dało, nie rusza :o )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym nie wymienial chyba ze odblokowac potoki to by lepiej chodzila moj kolega ma wlasnie takiego Gigabyte R9550 i moim zdaniem kiszka, a mialem R9000PRO i chodzil miodzio

:)

musisz popytac jeszcze i poszukac testow na moje oko to nie jest dobry pomysl

ale to jest tylko moje zdanie i sie tak bardzo nie sugeruj nim ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie potoki na czym?? :D LOOOOOL Chyba nie mowisz o radeonie 9550 bo raczej tam sie nie da nic odblokowac ROTFL A wracajac do tematu jak dla mnie zmiana jak najbardziej sie oplaca poczytaj topic o tych radeonach i zobacz jakie wyniki w grach i w 3dm chlopaki osiagaja :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale ja mam jakis ulomy/zasmiecony/wyjatkowo leniwy system :/ Ludzie na tym radku trzepia ok. 1000 3dmarkow 03 i ok. 8000 01, a ja mam 600 03 i (wlasnie ztestowalem) 6500 01... (na takim sprzecie powinno byc w okolicach 7500...). I z kreceniem jest JESZCZE gorzej... jak zobaczylem nature, to zwątpiłem :D więcej było kresek, pasków, trójkątów i innych smieci niz obrazu :D (a testy na atitool pzrechodzily) Musiałem zejść na pamiatkach do ok. 516mhz, zeby calego marka przeszlo bez artow... Czyzby jakas megafelerna sztuka? Może się jej pozbyć jak najwczesniej? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pewnością poczujesz róznicę która warta będzie te, jak napisales, 130 zl.

Poszukaj w topicach, ludzie na R9550 spokojnie wyciągali R9600 i lepiej.

Oczywiscie o odblokowywaniu zadnych potoków nie moze byc tu mowy - chodzi o ustawienia rdzenia i pamiatek.

Acha, cos faktycznie malo wyciagasz w 3dMarku03. Ja na swoim R9000 mialem cos 1200. Nie kreconym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi