_Borys Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 Mam napisac program przechowyjacy w tablicy dane kilku planet ( char nazwa planety, promien i powierzchnia double). Nie wiem poporstu jak zaczac tzn nie wiem jak zdefiniowac taka tablice. Nie chodzi mi tutaj o napisanie tego programu ale o jakies male wskazowki jak zaczac. Z gory dziekuje za ewentualne odpowiedzi pozdrwiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenji Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 nie wiem w jakim jezyku piszesz. ja ci podpowiem jak to mozna zrobic w c/cpp: musisz zdefiniowac strukture o nazwie np planeta, ktora bedzie przechowywac wszystkie pola opisujace planete. moze to wygladac tak struct Planeta{char *nazwa;double promien;double powierzchnia;}; teraz wystarcze zdefiniowac tablice struktur planeta. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 [php:1:541fbd7f43] struct planeta { char nazwa[255]; long promien; long double powierzchnia; }; int main() { planeta planety[10]; for(int i=0; i<10; ++i) { cin >> planety.nazwa >> planety.promien >> planety.powierzchnia; } return 0; } [/php:1:541fbd7f43] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Borys Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 dziekuje za odpowiedzi bardzo mi pomogly . ale mam kolejny blad W powyrzszym programie mam taka funkcje : [php:1:154d1443fd] double Planets::Input_planet_radius () { bool rv = true; double planet_radius = 0.0; do { cout <<" Enter the planet radius " << endl; cin >> planet_radius; if ( cin.fail () == 0 and planet_radius > 0) { planet_radius = planet_radius; rv = true; } else { cerr <<" ERROR! Negative value of radius or wrong data input type" << endl; rv = false; } } while ( rv == false); return planet_radius; } [/php:1:154d1443fd] i wszystko jet ok jak podaje poprawna wartosc dla planet_radius ale jak np podaje wartosc literowa to wtedy program wraca do pocztku petli ale nie czeka az mu uzytkownik poda nowa wartosc tylko poprostu wywala blad w petli nieskonczonej wiecie moze jak to poprawic??????? Z gory dziekuje za odpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...