ThRaLL Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 Witam ! Chodzę z tym tematem od forum do forum i jeszcze nie znalazłem rowiązania. Mianowicie, mój problem polega na tym, że: karta graficzna (Leadtek GeForce 4 MX 440 64MB DDR) WinFast A180 pracuje w miare normalnie. Gdy zainstaluje sterowniki do płyty głównej, to robią mi się dziwne artefakty już podczas ładowania Systemu (Pasek ładowania w Win XP rozmazuje się i lata po całym ekranie). Robi się to po instalacji sterowników Nvidia Guart. W Aida i we właściwościach karty pisze wtedy, że karta pracuje na szynie AGP z prędkością x8(próbowałem zmieniać na x4, ale nic to nie dało), ale są własnie takie brudy na ekranie. Gdy wyłącze Fast Write w Biosie, pulpit jest normalny, ale w grach pokazuja się takie dziwne latające bryły w 3d. Gdy zamienie sterownik "AGP Host to PCI Bridge" na "Mostek (bridge) standardu PCI do PCI-do-PCI" to wszystko jest ok po za jedną rzeczą. Pisze mi w AIDA, że FW jest wyłączone i karta pracuje na AGP x4. We właściwościach karty pisze mi, że karta pracuje na PCI z prędkością X0. Postanowałem przynieść karte od kolegi. Identyczną jak moja tyle, że nie Leadteka a Gigabyte. Problemu nie ma i wszystko chula ze sterownikami do płyty. Postanowałem więc pójśc z moją karta do innego kolegi, który ma płytę główną z takim samym chipsetem jak mój. Równiez u niego występuje ten problem. Gdy system zianstaluje Mostek AGP to PCI Bridge wszystko zaczyna się sypać już na początku ładowania systemu, a gdy sterownik zamieni się na "Mostek (bridge) standardu PCI do PCI-do-PCI" wszystko jest ok tylko, że karte wykrywa na PCI z prędkością X0. Na wszystkich sterownikach cy to do karty, czy do płyty głównej jest to samo. Najnowsze Forceware 5.10 jak i te z CD dołączonej do płyty głównej, Sterowniki do k.graficznej ze strony producenta jak i z dołączonej płyty do k Graficznej. Równiez detonatory ze strony Nvidii. Podam konfiguracje mojego komputera: Soltek 75FRN3-L nVidia nForce2 SPP Leadtek Winfast A180 Nvidia GeForce 4 MX 440 64 MB DDR(standardowo chłodzona radiatorem, ale doczepiłem wiatrak myśląc, że się przegrzewa, lecz dalej to samo...) AMD Duron 1800@1904 MHz FSB 141 MHz Seagate Barracuda 7200.7 160 GB 8MB cache 256 MB Ram DDR PC333 Q-Tec 300 W Windows XP Pro + SP2 (w XP SP1 to samo. Czystego XP nie instalowałem, bo nie wykrywa całego dysku przy instalacji), Mandrake Linux 10.0(dzieje się tak po kompilacji modułów do karty Graficznej) Nie jest to wina taktowania Magistrali gdyż na defaultowych ustawieniach w biosie jest to samo. Z góry dziękuje i Proszę o pomoc !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacex Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Nic konkretnego mi nie przychodzi do głowy choć właśnie mam tego Soltka i GFMX440 (Aver), chodzi bez problemów. Wątpię czy coś pomogę ale może na coś naprowadzę: Podejrzewam problem z AGP 8x które w tej karcie i tak nic nie daje. - jaką masz wersję biosu? u mnie 1.9L - opcje video ram cacheable i agp spread spectrum wyłączone? -próbowałeś zmniejszyć aperture size do minimum? -czy na Pci-to-Pci jest znaczny spadek wydajności? -czy karta przechodzi 3Dmarka? - karta jest na gwarancji? Ps. kolejny dobrze opisany, poważny problem a chętnych do pomocy multum, cienko się robi na forum, sami początkujący albo fachowcy którym się nie chce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rydzio Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Sprawdź, czy karta przechodzi 3DMark 2k1 bez artefaktów w trybie PCI. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThRaLL Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Wersja Biosu: 1.9 L Video RAM Cacheable i AGP Spread Spectrum: Wyłączone próbowałeś zmniejszyć aperture size do minimum? Próbowałem. Brak rezultatu czy na Pci-to-Pci jest znaczny spadek wydajności? Nie wiem jak jest na AGP, więc nie mam punktu odniesienia, Ale NFSU 2 800x600 HQ działa ładnie. czy karta przechodzi 3Dmarka? Tak, 2001SE. Wynik to 3909 Marków. Nie wiem czy to dobrze, czy źle. karta jest na gwarancji? Tak, jeszcze 6 miesięcy PS. Wiem, że na AGP x8 nie będzie widac różnicy, ale męczy mnie to, że jak karta działa na sterowniku do AGP to wlasnie tak krzaczy. Dla mnie może działać i na x4, aby działało poprawnie... Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...