Skocz do zawartości
seb4

WD Caviar 160 GB 8 MB cache ---> CHRUPANIE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Stosunkowo nie dawno zakupilem dysk twardy WD Caviar 160 GB 8 MB okolo 1mc czasu

zaskoczylo mnie to ze on tak glosno chodzi bardziej niz samsung 20GB ktorego mam juz 4 lata.

Z tego co mi wiadomo to praca dysku raczej w obudowie nie powinna byc slyszalna a ten chrupie dosyc dlosno czy to jest normalne zachowanie dla tego dysku??

Kwalifikuje sie takie cos na GWARANCJE ??

Pozdrawiam

SEBA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki sam dysk kupilem w piatek 26.11.2004 i mam podobne objawy. Z tego co sie orientuje, jest to charakterystyczna cecha dyskow WD Caviara. Chodzi znacznie glosniej, niz 3-letni Maxtor 30Gb, a wylaczenie komputera powoduje glosny stuk.

Ale majac 3 wiatraki w pudle warczenie dysku zbytnio mi nie przeszkadza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Stosunkowo nie dawno zakupilem dysk twardy WD Caviar 160 GB 8 MB okolo 1mc czasu

zaskoczylo mnie to ze on tak glosno chodzi bardziej niz samsung 20GB ktorego mam juz 4 lata.

Z tego co mi wiadomo to praca dysku raczej w obudowie nie powinna byc slyszalna a ten chrupie dosyc dlosno czy to jest normalne zachowanie dla tego dysku??

Kwalifikuje sie takie cos na GWARANCJE ??

Pozdrawiam

SEBA

a kto ci powiedział że praca dysku w obudowie powinna byc niesłyszalna? :? wiadome jest to ze jak dysk jest przykręcony do obudowy wewnątrz to będzie go słychać bo przenosi wibracje i hałas na obudowe a to go wzmacnia! połóż sobie dysk na dnie obudowy na jakąs podkładkę i będziesz miał cicho! ale za to dysk będzie się bardziej grzał!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli praca dysku Ci przeszkadza, proponuję liczne rozwiązania pomagające wyciszyc dysk. Ja osobiści zdecydowałem się na patent pewnego Pana działajacego na allegro:http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35449019

całkiem pomysłowe i skuteczne rozwiązanie! chyba też o takim pomyślę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli praca dysku Ci przeszkadza, proponuję liczne rozwiązania pomagające wyciszyc dysk. Ja osobiści zdecydowałem się na patent pewnego Pana działajacego na allegro:http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35449019

całkiem pomysłowe i skuteczne rozwiązanie! chyba też o takim pomyślę

Czy bedzie skuteczne to się dopiero okaże. Jeszcze nie zrealizowaliśmy transakcji, ale jak juz to nastąpi z pewnoscia dam znac. Nie ma natomiast watpliwosci, ze rozwiazanie jest zdecydowanie tansze od "markowych" patentow.

Otwarta pozostaje jednoczesnie kwestia odprowadzenia ciepla z dysku tak wlasnie zamontowanego.

Z opisu wynika, ze jest nawet lepiej. Pozyjemy- zobaczymy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi