seb4 Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 Witam Stosunkowo nie dawno zakupilem dysk twardy WD Caviar 160 GB 8 MB okolo 1mc czasu zaskoczylo mnie to ze on tak glosno chodzi bardziej niz samsung 20GB ktorego mam juz 4 lata. Z tego co mi wiadomo to praca dysku raczej w obudowie nie powinna byc slyszalna a ten chrupie dosyc dlosno czy to jest normalne zachowanie dla tego dysku?? Kwalifikuje sie takie cos na GWARANCJE ?? Pozdrawiam SEBA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@ure Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 Taki sam dysk kupilem w piatek 26.11.2004 i mam podobne objawy. Z tego co sie orientuje, jest to charakterystyczna cecha dyskow WD Caviara. Chodzi znacznie glosniej, niz 3-letni Maxtor 30Gb, a wylaczenie komputera powoduje glosny stuk. Ale majac 3 wiatraki w pudle warczenie dysku zbytnio mi nie przeszkadza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vasago Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 Moj wydaje odglosy jak swierszcz. Slychac rowniez wtedy,kiedy lekko sie nim potrzasnie. Cholera mnie bierze,ale co zrobic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek_bart Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 Witam Stosunkowo nie dawno zakupilem dysk twardy WD Caviar 160 GB 8 MB okolo 1mc czasu zaskoczylo mnie to ze on tak glosno chodzi bardziej niz samsung 20GB ktorego mam juz 4 lata. Z tego co mi wiadomo to praca dysku raczej w obudowie nie powinna byc slyszalna a ten chrupie dosyc dlosno czy to jest normalne zachowanie dla tego dysku?? Kwalifikuje sie takie cos na GWARANCJE ?? Pozdrawiam SEBA a kto ci powiedział że praca dysku w obudowie powinna byc niesłyszalna? :? wiadome jest to ze jak dysk jest przykręcony do obudowy wewnątrz to będzie go słychać bo przenosi wibracje i hałas na obudowe a to go wzmacnia! połóż sobie dysk na dnie obudowy na jakąs podkładkę i będziesz miał cicho! ale za to dysk będzie się bardziej grzał! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinos Opublikowano 30 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2004 normalne :) jak ostro pracuje to lekko chrupie ale i tak ledwo go slychac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@ure Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Jezeli praca dysku Ci przeszkadza, proponuję liczne rozwiązania pomagające wyciszyc dysk. Ja osobiści zdecydowałem się na patent pewnego Pana działajacego na allegro: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35449019 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek_bart Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Jezeli praca dysku Ci przeszkadza, proponuję liczne rozwiązania pomagające wyciszyc dysk. Ja osobiści zdecydowałem się na patent pewnego Pana działajacego na allegro:http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35449019 całkiem pomysłowe i skuteczne rozwiązanie! chyba też o takim pomyślę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Możesz wyciszyć pracę głowic (różnica dość znaczna) przy pomocy Hitachi Feauture Tool :arrow: Accoustic Manager :arrow: Enabled (Silent) oczywiście kosztem czasu dostępu, zresztą niewielkim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@ure Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Jezeli praca dysku Ci przeszkadza, proponuję liczne rozwiązania pomagające wyciszyc dysk. Ja osobiści zdecydowałem się na patent pewnego Pana działajacego na allegro:http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35449019 całkiem pomysłowe i skuteczne rozwiązanie! chyba też o takim pomyślę Czy bedzie skuteczne to się dopiero okaże. Jeszcze nie zrealizowaliśmy transakcji, ale jak juz to nastąpi z pewnoscia dam znac. Nie ma natomiast watpliwosci, ze rozwiazanie jest zdecydowanie tansze od "markowych" patentow. Otwarta pozostaje jednoczesnie kwestia odprowadzenia ciepla z dysku tak wlasnie zamontowanego. Z opisu wynika, ze jest nawet lepiej. Pozyjemy- zobaczymy. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 1 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2004 Może skutecznie odprowadzać ciepło, pod warunkiem że boki dysku są gładkiem i nie ma wystających elementów, nierównych krawędzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...