Skocz do zawartości
SSi

Tracenie/krzyzowanie sie danych na HDD- pytanie do Ekspertow

Rekomendowane odpowiedzi

Problemem jest moj juz 2,5 letni 40GB Western Digital , ktory zacza mi platac niezle figle .

Przy intensywnej pracy a szczegolnie przy zapisywaniu (np. duzych plikow wave , kompresowanie duzych plikow filmowych itp.) nastepuje zawieszenie komputera (dysk sie na chwile wylacza a po chwili ponownie wlacza zawieszajac komputer) - jedynie reset pomaga. Co dziwne gry np. UT2004 laduja sie i sa stabilnie mimo ze dysk intensywnie z pliku wymiany kozysta.

Kiedy ponownie uruchamiam windowsa Scandisk skanuje powierzchnie i wykrywa scrossowane pliki oraz zagubione klastry .

Niby ok ale gdy kaze zapisac zagubione dane na pliki *.chk okazuje sie ze zajmuja one 5 GB! Pozniej okazalo sie ze byly to fragmenty duzych plikow jak filmy , pliki wav itp. !!! Tymczasem orginalne pliki filmowe z 700MB zmniejszyly sie o polowe a nawet do 32kb !

Pozatym wystapily inne anomalie jak korupcja plikow poprzez wstawienie w fragment pliku fragmentu innego pliku ( niektore mp3 brzmia jak jakies mega mixy :) a takze powiekszenia niektorych plikow (plik mp3 zajmujacy 3MB teraz ma 200MB!)

W przeszlosci mialem podobne problemy ale nie na taka skale ze wszystkie filmy oraz wieksze pliki praktycznie stracilem.

Z racji ze tego typu awarie zdazaja mi sie raz na pewnien czas nie moglem dobrze sprawdzic innych dyskow , ktore na probe podlaczylem. Mimo to nie mialem z nimi zadnych problemow . Tasmy ok sie wydaja ale nie wiem jak je dokladnie sprawdzic (patrz UPDATE)

DIAGNOZOWALEM dysk - nie ma i nigdy nie mial BAD SEKTOROW

Staralem sie szukac podobnego przypadku na forum i ciagle nie wiem

CO SIE DZIEJE!?

Bylbym bardzo wdzieczny za wszelkie rady i sugestie

UPDATE:Zmierzylem miernikiem tasme czy wszystko kontaktuje i zauwazylem ze 4ty lewy gorny pin nie ma polaczenia z odpowiadajacym mu 4tym pinem na wtyku podlaczanym do mobo(tak jak jest to pokazane na tym marnym schemacie ponizej).

__ V ---------x-------- V

[:::::::::.:::::::::] [:::::::::.:::::::::]

Nie wiem czy tak powinno byc poniewaz nie mam innego kabla ata100 dla porownania. Sprawdzilem jedynie kabel ata33 i tam BYLO polaczenie choc zdaje sobie sprawe ze te kable roznia sie troche konstrukcja

Wydaje mi sie ze dysk ma jakies problemy z odpowiednia alokacja danych , moze jakbym zmienil system plikow na NTFS to problem by czesciowo znikl. Niestety nie wiem w czym tkwi haczyk i jak to rozwiazac...

Moje maszinu to :

D1600@A1900 ECS K7S5A 133fsb 256ddr infineon(sprawne na 100%)

WD40GB 5400 , Lite-on-RW x48 ,r9000,Fortissimo,Tuner,Siec,napiecia zmierzone [5V]-5V :) [12V]-12.4-7 :/ Windows 98SE (fat32)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Pisałeś, że dzieje sie to raz na jakiś czas, a na dysku nie ma wykrytych błędów.

A może dysk ci się przegrzewa???

Kiedy mi zrobiło się gorąco w obudowie, to CD-ROM zawieszał mi Windowsa i pomagał tylko reset.

Może spróbuj pracować na komputerze przy otwartej obudowie i sprawdź, czy wystąpi znów taki problem.

Oczywiście może to być też problem sterowników (mniej prawdopodobne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hdd jest cieply ale nie parzy , temperatura w kompie wynosi max 33 stopnie. Ale czemu gry chodza dobrze a programy uzytkowe zawieszaja kompa?

Moze to wina plyty glownej (albo nonameowego zasilacza) ktora jak opisywalem czasem wylacza chwilowo HDD podczas mielenia i prowadzac do zwieszenia przez to niszczy dane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SSi to ty tego badziewnego zasilkacza jeszcze nie wymieniłeś jak Ci takie coś robi?!

Zapomniałem dopisać że jak dysk to sam z siebie zaczyna robić znaczy się przerwy w zapisie to ja mu daje jakieś góra 3 miesiące chodzenia. Mój seagate padł po 3 tygodniach. Poprostu nie wstał po pewnym czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze musze zasilke wymienic - choc 5V czyli zasilanie HDD jest WZOROWE (zmierzone) - idelalne 5.00! , 3.3V jest ok okolo 3,24

HDD nie robi jako tako sam z siebie tych bledow ale po hardresecie do ktorego jestem zmuszony (C-ALT-D - nie dziala w koncu czasem)

Zeby bylo smieszniej obecnie wszystko chodzi jak niby nic - istna komedia. Tyle k.... kasy i czasu w te kompy sie wklada i taka niewdziecznosc czlowieka spotyka! Jak sie w...... to w...... za okno calego blaszaka . Jak ktos chce pozbierac resztki to zapraszam pod moje okno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na sto procen zasilator, umnie było tak, po pewnym szasie gdy dołżylem dysk, system czasami wykrywał dwa hdd a czasami nie wszysko działało ok, ale gdy chciałem odcztać z drugiego hdd jakieś dane np film hdd znikał ponowna pruba i zwiecha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi