Skocz do zawartości
Wu

GeForce 256 i nowa płyta główna...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie. Kilka dni temu kupiłem nową płytę (Epox 8RDA3L) i zasilacz chieftec 360 w . Cały zestwa działał na karcie Creative GeForce 256 DDR.

To stara karta i z tego co się orientuję obsługuje jedynie AGP x2/x4

W czym rzecz.. Po 2 dniach padła płyta i zasilacz ? Pytanie, przypadek czy przepięcie, a moze to wina zastosowanej karty graficznej ?

Wcześniejsze porty AGP miały napięcia 3.3 V , AGP x4/x8 ma 1.5 V.

Gdzieś tu sie mylę, czy płyta sama dostosowuje napięcia ?

Pytanie - używac tej karty z tą płytą główną ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej nie wina grafy. Karta na AGP 4x spokojnie pracuje w plycie glownej z agp 8x. Sa tam specjalne wyciecia wiec praktycznie niemozliwym jest wlozenie zlej karty ktora moglaby uszkodzic plyte. Agp 8x ma napiecie 0.8V Agp 4x ma 1,5 V lub 3,3 V a 2x ma 3,3 V. Plyta sama dostosowywuje sie do tego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta karta potrafiła palić płyty główne, ale to było kiedyś (sam np. straciłem płytę pod K6-III). Obecne płyty są raczej przygotowane na takie obciążenie prądowe ;)

Według mnie był to przypadek, zwłaszcza że płyta sama wykryje i poda odpowiednie napięcie na AGP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej sprawdź w instrukcji. Płyta wcale nie musi ustawiać napięcia zależnie od wsadzonej karty. Może są takie co to robią, ale jak miałem ASRocka K7S8XE+ to wyraźnie było napisane że nie należy używać kart na 3,3V bo grozi to uszkodzeniem karty lub płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi