Skocz do zawartości
dg-grey

'restartowanie' sie kompa ( nie virus )

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pisze na tym forum poniewaz wiekszosc z was na kompach sie zna i wie co jak. Mam takie pytanie odnosnie mojego problemu z kompem od kilku dni poprostu mi sie 'restartuje' w najmniej oczekiwanym momencie jakby poprostu spadek napiecia byl czasem pochodzi 9h a czasem w godzinie potrafi sie wylaczyc 3x czym to moze byc spowodowane ? mam system WinXP SP2 Media Center Edytion ENG mam pewnie podejzenia co do procesora jakby sie przegrzewal ale sprawdzalem wiatrak i dziala ok dobrze przylega do procka etc.. mam takze podejzenie co do dysku jakby konczyl sie juz jego zywot ( 17gb seagate 5200obrm ) w koncu ma juz dobrych kilka lat.. ale tym sie nie sugerujcie jakies pomysly co to moze byc help ? :<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbyś przeczytał kilka wątków o restartach to byś wiedział że w takiej sytuacji najbardziej podejrzany jest zasilacz. Poczytaj FAQ, weź miernik do łapki i pomierz napięcia zgodnie z nim i wklep na forum wyniki. Potem najwyżej będziemy myśleć co dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra na durne posty typu "Próbowałem już chyba wszystkiego, a on dalej swoje :-(" odpowiadacie ale jak ktos ma inny problem to juz nie bardzo.. moge do poprzedniego jeszcze dodac ze moj komp chodzi cale miesiace 24h na dobe i tak od kilku lat i objawia sie to czyms takim ze jak go wylacze na dluzszy czas np na 4h albo na noc nastepnego rana nie da sie go odpalic wylacza sie 10sekund po starcie systemu i tak w kolko zanim sie nie (rozgrzeje?!) ale dobra to co powiecie na to ? o_O

Dołączona grafika

moze format cos da

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dg-grey powiem ci tak:

resetowanie sie kompa to problem tak rozlegly ze usuniecie i zdiagnozowanie usterki bo bardzo czasochlonne zajecie.

moze wina lezec po stronie hardware jak rowniez software.

na poczatek proponowalbym ci zrobic to co napisal ktos wczesniej. sprawdz zasilacz najlepeij miernikiem. potem zapusc jakiegos memtesta86 pod dosem zeby sobie troche pochodzil.

wejdz do start - ustawienia - panel sterowania - system - zaawansowane - uruchamianie i odzyskiwanie - i tam odznacz opcje automatycznie uruchom ponownie.

wtedy zamiast restartu powinien pojawiac ci sie blue screen i moze z niego cos wyczytasz...

zrob narazie to co ci napisalismy a potem bede dalej myslec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi