Steeler Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 Wczoraj sprawilem sobie nowego kompa... Athlon 1800+ RAM 333 - 256MB ASUS A7V333 Jakis tani wiatraczek Imperial obudowa Win XP + servis pack Radeon 9000 Wszystko sam zmatowalem i wydawalo sie ok. Ale czasami tak juz z 10 razy mialem auto-restart przez 24 godziny uzywania kompa. Co to moze byc? Temperatura procka 60 stopni max. W BIOS'ie ustawione, ze ma sie sam wylanczac przy 80. Cooler dobrze siedzi. W obudowie mam 40 stopni (okolo), ale doloze jeszcze drugi wiatraczek wiec spadnie... Powiem jeszcze ze mam najnowszy BIOS (na starym dzialo sie tak samo) i najnowsze drivery do ATI. I restart nie dzieje sie przy max. obciazeniu procka i w grach (kilka razy tak sie zdazylo), ale generalnie w Windows. Wiec - Wszyscy którzy chcecie uratowac twarz AMD - pomocy!!! Juz zaczynam sie pienic na ten procesor, bo co moze byc przyczyna??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 A jakiego wrzuciłeś WIndowsa? Może na tym celku co w podpisie miałeś Win98 (bo chyba nic innego), a teraz WinXP albo Win2k? Jak masz SDI to może być kwestia systemu. Łatka Ci potrzebna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 Wlasnie borykam sie z tym samym problemem.Przyczyna tu jest za slabe chlodzenie.Zalozylem sobie na mojego colorful'a wentyl 80x80 od sunon'a reszta wentyli w budzie z 5V przestawilem na 7V i zobaczymy co sie bedzie dzialo.Jesli dalej bedzi sie restartowal to oznaczac bedzie ze czas zbierac kase na nowy wydajny cooler.(do zestawow wc mam uraz po tym jak w dziwnych okolicznosciach zjaralem TB1.33) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravenclaw Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 Ja bym Ci radzil zmienic widnowsa bo prawdopodonie gryza Ci sie sterwowniki mialem podobny problem a teraz spox po formacie i instalcji WIN XP:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 Jak mozesz to zapusc jakis progs to testowania cpu typu Hotcpu , i powiedz czy np restart nie zdaza sie gdy temp osiaga np 62 stopnie ???? . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 Mim zdaniem masz za wysoką temp. Mnie sie komp restartuje po przekrosczeniu60 stopni mimo że w Biosie ma ustawione 75. Ale chwała mu za to bo wiem kiedy sie przegrzewa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 Mim zdaniem masz za wysoką temp. Mnie sie komp restartuje po przekrosczeniu60 stopni mimo że w Biosie ma ustawione 75. Ale chwała mu za to bo wiem kiedy sie przegrzewa. Wystarczy podniesc troche Vcora i nie bedzie sie restartowal . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDK Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 Może masz słabe chłodzenie i ochrone termiczną ustawioną na np 75 stopni. Z tego co wiem Asusy mają ochrone termiczną więc to może być;]. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 Wczoraj sprawilem sobie nowego kompa... Athlon 1800+ RAM 333 - 256MB ASUS A7V333 Jakis tani wiatraczek Imperial obudowa Win XP + servis pack Radeon 9000 Wszystko sam zmatowalem i wydawalo sie ok. Ale czasami tak juz z 10 razy mialem auto-restart przez 24 godziny uzywania kompa. Sprawdź RAM. Możesz wyłączyć opcję autorestart w win xp i odczytać kod błędu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 jakim cudem masz 62 stopnie !! ja mam podkreconego 1600xp na 1570mhz i mam w stresie 42 stopnie na coolerze miedzianym 4900rpm + pasta za 70 wszystko zł zmieniaj ten wiatrak i to szybko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steeler Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 jakim cudem masz 62 stopnie !! ja mam podkreconego 1600xp na 1570mhz i mam w stresie 42 stopnie na coolerze miedzianym 4900rpm + pasta za 70 wszystko zł zmieniaj ten wiatrak i to szybko Moj coolererk jedzie na 4400rpm, ale kosztowal 30 zl. Postaram sie dolozyc jeszcze jeden wiatraczek do obudowy. Moze to pomoze... Hmmmm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 U mnie juz sprawa wyjasniona :) Komp sierestartowal za sprawa systemu ABS II ,poprostu mialem ustawiona temp.85'C jednak byla to wartosc odczytywana z diody termicznej.np.Odczyt z czujnikow na plycie wynosil 48'C ,a z diody bylo to juz 78'C.ABS'a ustawilem na 100'C i wszystko pieknie smiga,wentylki na 5V ,wentyl z proca na 2800obr/m i zycie znowu stalo sie piekne :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steeler Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 U mnie juz sprawa wyjasniona :) Komp sierestartowal za sprawa systemu ABS II ,poprostu mialem ustawiona temp.85'C jednak byla to wartosc odczytywana z diody termicznej.np.Odczyt z czujnikow na plycie wynosil 48'C ,a z diody bylo to juz 78'C.ABS'a ustawilem na 100'C i wszystko pieknie smiga,wentylki na 5V ,wentyl z proca na 2800obr/m i zycie znowu stalo sie piekne :D :D :D I co to jest ten ABS II? Jak mam zrobic zeby komputer mi sie nie restartowal? Pomocy! Blagam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 ABS II to system ochrony procesora przed zjaraniem.Twoj Asus tez ma takie cos(chyba O.C.P czy jakos tak).Pobaw sie tym ,mi to pomoglo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 Ok sprawdzilem.Ten system w Asusach nazywa sie C.O.P(CPU OVERHEATING PROTECTION).W biosie poszukaj takiej opcji.Powinna byc mozliwosc ustawienia krytycznej temperatury po przekroczeniu ktorej komp sie wylancza/restartuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinos Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 Wczoraj sprawilem sobie nowego kompa... Athlon 1800+ RAM 333 - 256MB ASUS A7V333 Jakis tani wiatraczek Imperial obudowa Win XP + servis pack Radeon 9000 Wszystko sam zmatowalem i wydawalo sie ok. Ale czasami tak juz z 10 razy mialem auto-restart przez 24 godziny uzywania kompa. Co to moze byc? Temperatura procka 60 stopni max. W BIOS'ie ustawione, ze ma sie sam wylanczac przy 80. Cooler dobrze siedzi. W obudowie mam 40 stopni (okolo), ale doloze jeszcze drugi wiatraczek wiec spadnie... Powiem jeszcze ze mam najnowszy BIOS (na starym dzialo sie tak samo) i najnowsze drivery do ATI. I restart nie dzieje sie przy max. obciazeniu procka i w grach (kilka razy tak sie zdazylo), ale generalnie w Windows. Wiec - Wszyscy którzy chcecie uratowac twarz AMD - pomocy!!! Juz zaczynam sie pienic na ten procesor, bo co moze byc przyczyna??? Jaki masz tam zasilacz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 Steeler Nie napisales jaki masz system jesli XP to wylacz w wlasciwosciach systemu "automatyczne uruchom ponownie" a w wlasciwosciach zasilania wlacz "zawsze wlaczony" bedzie ok! pozdrav Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 29 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2002 Witam A tak na marginesie (nikt nie zauwazyl, to jest zle sformulowane pytanie. "..Wszyscy którzy chcecie uratowac twarz AMD..". To sie jeszcze da zrobic (wydajne i tanie). A kto uratuje "twarz" nedznych wydajnosciowo i drogich systemow Intela? (te puste Gigaherce dla szpanu..). A awaryjnosc jest taka sama. Przeszlosc "skaly" BX juz nie wroci. Wspolczesne MB z P4 - to loteria. Sypie sie co druga-trzecia :-(. Jeszcze przy skladaniu.. -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 Pitur Znowu wywolasz wojne takim postem :x Prosze o niezamieszczanie takich "kwasogennych" stwierdzen. Kazdy wie jak jest i to wystarczy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 Witam Przepraszam za swoje slowa Wszystkich, ktorych moglem nimi dotknac. Nie spodobalo mi sie "wojownicze", i moim zdaniem, nie na miejscu, sformulowanie Kolegi pytajacego (to, ktore zacytowalem). Moje slowa tez nie sa bezpodstawne. Przez ostatnie dwa tygodnie mordowalem sie z zestawami na P4. Wynik: cztery uwedzone procesory poszly na reklamacje (na szczescie uwzgledniona, znaja problem). Napiecie pow. 1.7V "rozwala" je w kilka minut, nawet bez objawow termicznych - juz wolalbym, aby sie grzaly.. MB - tylko Asus. Niestety, tolerancja Ucore jest za duza (rozrzut rzedu 0.2V wzgledem nom. to juz norma), i to u najlepszych, a co z tanszymi MB? (strach myslec). Widze sytuacje raczej jasno. Intel stracil juz wszelkie "plusy" wzgledem AMD. Po co wiec pisac "broncie AMD"?.. PS. Chcialbym zobaczyc film Toma z tomshardware, jak to obraz na ekranie systemu P4 "zamarza" z powodu.. napiecia Ucore. AMD "przezyje" bez trudu i 2V, najwyzej sie ugrzeje poteznie, ostatni model P4 - padnie po 2-3 sekundach. Bezobjawowo.. Ale, czy taki "film" kiedykolwiek powstanie?.. -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 Witam A tak na marginesie (nikt nie zauwazyl, to jest zle sformulowane pytanie. "..Wszyscy którzy chcecie uratowac twarz AMD..". To sie jeszcze da zrobic (wydajne i tanie). A kto uratuje "twarz" nedznych wydajnosciowo i drogich systemow Intela? (te puste Gigaherce dla szpanu..). A awaryjnosc jest taka sama. Przeszlosc "skaly" BX juz nie wroci. Wspolczesne MB z P4 - to loteria. Sypie sie co druga-trzecia :-(. Jeszcze przy skladaniu.. -- Pozdrawiam mi sie jeszcze zaden zestaw nie posypal :) nawet na ecsie i liteonie a nie sa to plyty hi end To jest po prostu oczernianie ale pitur lubi to robic :) Tak jak z trzaskami na karcie creativa - ja nie znam nikogo kto by mial trzaski a zapewne wszyscy znajomi pitura maja trzaski i co wiecej wszystkim ludziom jakich pituur zna posypaly sie mobo z p4 :) A to dlatego ze uzywali win xp i mieli podlaczony internet przez tpsa a jedzenie kupowali w auchan czy geant czy jjak to sie tam pisze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 Szanowny "specu" IGI.. Czy slow "..Wiec - Wszyscy którzy chcecie uratowac twarz AMD - pomocy!!!" nie uwazasz za "oczernianie" (choc nie w tych kategoriach myslalem..). A gybym to ja napisal (np. nie umiejac zalazyc chlodzenia): "Wiec - Wszyscy którzy chcecie uratowac twarz Intela - pomocy!!!" - czyz nie wywolalbym burzy?.. Tylko to mialem na mysli. Pozostale zas "kulinarne" ataki zmilcze, Kolego IGI. Nimi tylko sam sobie wystawiasz swiadectwo :-( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 Pitur i IGI - panowie trzymajmy sie tematu tego postu.Takie puste stwierdzenia do niczego prucz "wojny" nie prowadza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steeler Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 Pitur i IGI - panowie trzymajmy sie tematu tego postu.Takie puste stwierdzenia do niczego prucz "wojny" nie prowadza. Windows XP + servis pack jak pisalem Obudowa Imperail z zasilaczem 350W Ale juz wszystko dziala! Dolaczylem dodatkowy zasilacz i zwiekszylem tolerancje na temperature w BIOS'ie! Jest OK! No i podoba mi sie ten procek. Sadze, ze jak na razie to szybsze nie sa potrzebne. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 No i pieknie :) Jak wdzisz dwie rozne plyty,ten sam problem i to samo rozwiazanie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharki9 Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 ja bym powiedzial ze to moze byc wina zasilacza co wy na to? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinos Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 Pitur i IGI - panowie trzymajmy sie tematu tego postu.Takie puste stwierdzenia do niczego prucz "wojny" nie prowadza. Windows XP + servis pack jak pisalem Obudowa Imperail z zasilaczem 350W Ale juz wszystko dziala! Dolaczylem dodatkowy zasilacz i zwiekszylem tolerancje na temperature w BIOS'ie! Jest OK! No i podoba mi sie ten procek. Sadze, ze jak na razie to szybsze nie sa potrzebne. :D nio cos czulem ze tu zasilacz mi smierdzi :) , a ta obudowe Imperail jakiej marki ma zasilacz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
metal Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 ... .Przeszlosc "skaly" BX juz nie wroci. ... :D wiem o tym ale niestety będę musiał opylić mojego asus_a cubx :( wielka szkoda dobra płyta była :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maybach Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 W obudowie mam 40 stopni (okolo), ale doloze jeszcze drugi wiatraczek wiec spadnie... toz to ty masz upal w tej obudowie wiekszy niz temp. wody w moim kaloryferze :lol: przy takiej temp. to ci sie cokolwiek moze przegrzewac, dla porownania ja w obudowie mam 1 st. C wiecej niz w pokoju Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 30 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2002 :D wiem o tym ale niestety będę musiał opylić mojego asus_a cubx :( wielka szkoda dobra płyta była :DWitam Wszystkich Chmury (chyba?) sie juz rozwialy. Kolega pytajacy sobie poradzil, ciesze sie razem z Toba - zasilacz + chlodzenie to podstawa. Tylko ten cytat :-(.. A sprawa BX-a. Przyznaje - bylem pod urokiem tego chipsetu. Czy ktos z Was zna tak niezawodny chipset - produkowany wspolczesnie? I ta niesamowita powtarzalnosc parametrow w plytach BX, niezaleznie od ich producenta. O zwalkach - takze wtedy nie bylo mowy.. A potem? Biurkowy i-810 - karykatura chipsetu. I-815 - nie lepszy (zwalki co chwile). Wogole, moze sie starzeje, ale mam wrazenie, ze "wyscig megahercow" to zarazem stale obnizanie jakosci, dazenie do "PC-instantow" (po uzyciu wyrzuc), przy jednoczesnym lawinowym wzroscie cen. Dotyczy to w rowni: AMD I Intela. Stad i moj "krzyk" :-( -- Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...