FiSz Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 witam... i pytam nie moge nigdzie znalezc potrzebnych mi funkcji: 1. mam pliki txt w katalogu biezącym i chce wczytac nazwy tych plikow do tablicy, jak wyciągnac nazwy tych plików? 2. musze sprawdzic czy w katalogu biezacym znajduje sie katalog o nazwie ustalonej przeze mnie w programie. i to tyle jesli ktos ma jakies informacje to prosze sie nie krepowac. p.s. bylo by milo gdyby ktos podrzucil jakis link ze strojnką zawierającą potrzebne mi informacje. Dzieki z gory pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_zet Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 wejdz na codeguru, tam powinienes coś znaleźć, a nie mozesz tego zrobic z poziomu C#?? w tym zajmuje to tak gdzies ok 4 linijki kodu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 w cpp tez... google : findfirst findnext itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 3 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2004 2. musze sprawdzic czy w katalogu biezacym znajduje sie katalog o nazwie ustalonej przeze mnie w programie. [php:1:e5b281a47d] #include <iostream> #include <dir.h> #include <stdlib.h> using namespace std ; int main() { char *p; char nazwa[255]; //char nazwa[] = "c:\\windows" ; //lub na stale podane cout << "podaj - nazwa katalogu do sprawdzenia: " ; cin >> nazwa ; cout << "szukanie katalogu... " << endl; while(1) // można bez while jeśli to ma się odbyć tylko raz { p = searchpath(nazwa); if (p == NULL) cout << "katalog nie istnieje" << 'r' ; else cout << "katalog istniejet" << 'r'; } // tak jak wcześniej cout << 'n' ; system("pause"); return 0; } [/php:1:e5b281a47d] Wszyskto jest w biblitece standardowej trzeba tylko to wykorzystać na różne sposoby. Ścieżke sobie albo podajesz albo ustalasz na stełe w tablicy znakowej albo w stringu. Jeśli wpisujesz/podajesz nazwę to może to być albo sama nazwa katalogu albo ścieżka np. "c:windows"... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FiSz Opublikowano 6 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2004 juz wczesniej wpadlem na inny pomysl ale dzieki za pomysl uzylem access(nazwa[x], 0); gdzie nazwa[] to tablica z nazwami katalogow jesli acces zwroci 0 to katalog istniieje. p.s. dzieki za pomysl z codeguru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...