Skocz do zawartości
kosmo

ASUS A7V8X i Athlon XP 2000+

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie: korzystałem z opcji szukaj jednak tylko powierzchownie bo mam bardzo ograniczony dostęp do netu, więc jakby była już odpowiedź na moje pytania to prosiłbym o link.

Chcę kupić:

ASUS A7V8X VIA KT400

AMD Athlon XP 2000+

256 MB PC333 Kingstone

grafa później bo już nie mam forsy :(

Jak szybkie procki obsługuje ta płyta (chodzi mi o modernizację procka w przyszłości)? Mam WC (bez peltiera) czy i na ile można podkręcić tego procka na tym chłodzeniu (blok od mate)? Czy jest to dobry wybór (chodzi mi szczególnie o płytę), czy może jest coś lepszego? Procek powinien być z serii AGOIA, tak? (lepsze podkręcanie) Na razie tyle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza wpadka z A7V333 to Asus robi najlepsze mobo. Napewno wsadzisz do niej najszybszego Bartona w przyszlosci. Wiec na 3-4 lata masz spokoj. Tego swojego AXP pewnie podkrecisz do 2200+ z wiekszymi wyczynami moze byc gorzej jezeli nie chcesz tracici gwarancji.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak nie potrzebujesz Serial ATA to może gigabyte GA-7VAXP - z raidem kosztuje coś 600zł.

ASUS A7V8X z serial ata kosztuje 800zł. A przy okazji, czy ktoś ma tą płytę? Co o niej sądzicie, bo planuje ją kupić (wcześniej myślałem o A7V333)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASUS A7V8X z serial ata kosztuje 800zł. A przy okazji, czy ktoś ma tą płytę? Co o niej sądzicie, bo planuje ją kupić (wcześniej myślałem o A7V333)?

Ja będę miał ją chyba już dzisiaj :D :D :D

To napisz jak ze stabilnością, o/c itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja będę miał ją chyba już dzisiaj :D :D :D

To napisz jak ze stabilnością, o/c itd.

kurde, wczoraj szukalem i jej jeszcze w sklepach nie ma, powinienem ją mieć w tym tygodniu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem asus wprowadził ciekawą politykę - możesz qpić płyte - z tym co chcesz i Ci jest potrzebne - potrzebjesz sata? nie więcej poza tym? dostajesz tylko sata, potrzebujesz sata, firewire to dostajesz sata i firewire, nic pozatym. nie wiem na ile te informacje są sprawdzone, ale od kilku osób już tak słyszałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytka jest świetna, ale troche kosztuje. A co z prockami AMD (mam nadzieję, że AMD nie upadnie - wiecie coś o tym?), no i co z podstawkami - czy zostanie socket A, czy będzie co innego.

Chciałbym kupić płytkę przyszłościową, ale nie wiem, jaka będzie sytuacja AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem asus wprowadził ciekawą politykę - możesz qpić płyte - z tym co chcesz i Ci jest potrzebne - potrzebjesz sata? nie więcej poza tym? dostajesz tylko sata, potrzebujesz sata, firewire to dostajesz sata i firewire, nic pozatym. nie wiem na ile te informacje są sprawdzone, ale od kilku osób już tak słyszałem

No, gdyby tak było to super! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, o co tu chodzi? Z tego co rozumiem, to można wsadzić max dwie kości DDR 400.

DDR400 (PC3200), the latest and fastest DDR memory standard, supports bandwidth up to 3.2GB/s to provide enhanced system performance. (Note: PC3200 Max. to 2 banks only; PC2700 Max. to 4 banks only)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, o co tu chodzi? Z tego co rozumiem, to można wsadzić max dwie kości DDR 400.

Nie zupełnie, jeśli te kości będą jednostronne to tak, ale jeśli rozważasz kości 512MB lub większe - te są dwustronne - to tylko jedna kość!

Jedna strona kości to jeden bank, tak w skrócie ;)

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DDR400 (PC3200), the latest and fastest DDR memory standard, supports bandwidth up to 3.2GB/s to provide enhanced system performance. (Note: PC3200 Max. to 2 banks only; PC2700 Max. to 4 banks only)

Gdzieś czytałem że nawet tylko jedną DDR 400 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zmienilem plyte Asusa A7V333 na A7V8X i jest to przeskok cywilizacyjny (troche przesadzilem ale celowo ;) ). We wczesniejszych moich postach mozna przeczytac co sie dzialo z 333 - ogolnie rzecz biorac - LIPA i WIELKA WSYPA Asusa - mam nadzieje ze pierwsza i ostatnia... Z A7V8x jest inaczej 0 juz na dziendobry widac ze bedzie OKI. Do kompa zaladowalem ja 1 pazdziernika ... i zasnalem ze zmeczenia (bo to srodek nocy byl), a dzis praca - mecze Della w pracy - jak Asusik bedzie po testach to dam znac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak nie potrzebujesz Serial ATA to może gigabyte GA-7VAXP - z raidem kosztuje coś 600zł.

800 ?

Hmm przymierzam sie do tej plyty....

tylko ze w skepie kosztuje jakies 560 zeta...

ta wersja jest bez SATA ? w takim razie co ma ta wersja za 560?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, gdyby tak było to super! :D

bo i jest tak, tylko jaka hurtownia bedzie sprowadzac 50 odmian tej samej plyty ? :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukalem testow asusa a7v8x i znalazlem jednak przegrywa on w wydajnosci z gigabytem 7vax(p) tez mam zamiar zmiany mobo proca i pamieci i zastanawiam sie nad tymi dwoma. czy jest sens placic 120 zeta wiecej za asusa kiedy mozna miec to samo (prawie) za mniej. Ciekawe jak ze stabilnoscia u GB 7VAX bo u asusa napewno jest swietnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekajcie jezeli mozecie ,. w styczniu bedzie Kt400a .

Pozatym ASUS A7V8X patrzac na testy nie jest nadzwyczajnie wydajny , ja bym sie zastanowil nad Epoxem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...