Skocz do zawartości
Casidy666

AIT 9500 REANIMACJA

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem uszkodzoną ati 9500. Po włączeniu sypie artefaktami.

Zerknołem na kilka stron jakie powinny być napięcia:

VGPU - 1,5-1,65 STANDART - JEST 1,51V - CZYLI W NORMIE

VMEM -2,7-2,9 STANDART - JEST 2,85V - CZYLI W NORMIE

VREF 1,4 STANDART - JEST 1,25V - CZYLI PONIŻEJ NORMY

VDDQ 2,7 STANDARD - JEST 2-5V -CZYLI PONIŻEJ NORMY

Chciałbym tą karte odratowąc.

Mam kilka pytań co do osób znających się na naprawie kart. Czy zrobić mody na VREF i VDDQ aby powiększyć napięcie do normy?? Czy jeśli ktoś wczesniej robił mody na pamiątki to jeśli uległy te pamiątki to jaka jest szansa że nie wszystki i czy jesli wylutuje kilka sztuk pamięci i zostawie te które dzialają to karta będzie działac tylko że np na 64MB ramU. Pamięci są typu BGA czyli mają punkty lutownicze od spodu. W takim razie czy można je wylutowac HOT AIREM (lutownicą na gorące powietrze używaną do serwisowania telefonów komórkowych itd) w temperaturze 310stopni (teoretycznie jakos musiały zostac wlutowane ale przeciez pamiątki podczas pracy jak są cieple to już trzeba chłodzenie zakładać.)

Ponadto w karcie przy jadrrze był przestawiany przez kogos rezystorek w celu odblokowania na stałe potoków lecz przestawił go tak, że reszystorek łapał tylko jeden lut a druga część rezestorka wisiała w powietrzu - poprawiłem to tak jak powinno wyglądac standardowo. Zmieniłem bios na standardowy z obniżonymi taktowaniami - lecz nadal to samo.

Co polecacie jeszcze zrobić??? Czy można brac się za wylutowanie tych ramów i sprawdzenie np po jednej kostce czy będzie chodzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po [pierwsze nie samozaparcie - tylko niedostateczny brak funduszy na sprzęt do kręcenia :D

Może ktoś z was wie gdzie można kupić te kostki. Mi te 8 kosteczek bardzo szybko pujdzie - na co dzień bawie sie gsm i w prawie kazdym uszkodzonym telefoni musze zmieniac układy scalone i robić na nich punkty l;utownicze więc z tym sobie poradze - tylko czy można je traktować taką temperaturą i gdzie mo0żna kupić same kostki.

Jeszcze jedno pytanie. Czy robić VMODY na VREF i VDDQ poniewaz są niedowoltowane - czy to coś pomoże.

Jesli wiecie gdzie kupić te kostki to proszę o informacje.

7038687 gg często jestem niedostępny ale piszcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi