Casidy666 Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2004 Zakupiłem uszkodzoną ati 9500. Po włączeniu sypie artefaktami. Zerknołem na kilka stron jakie powinny być napięcia: VGPU - 1,5-1,65 STANDART - JEST 1,51V - CZYLI W NORMIE VMEM -2,7-2,9 STANDART - JEST 2,85V - CZYLI W NORMIE VREF 1,4 STANDART - JEST 1,25V - CZYLI PONIŻEJ NORMY VDDQ 2,7 STANDARD - JEST 2-5V -CZYLI PONIŻEJ NORMY Chciałbym tą karte odratowąc. Mam kilka pytań co do osób znających się na naprawie kart. Czy zrobić mody na VREF i VDDQ aby powiększyć napięcie do normy?? Czy jeśli ktoś wczesniej robił mody na pamiątki to jeśli uległy te pamiątki to jaka jest szansa że nie wszystki i czy jesli wylutuje kilka sztuk pamięci i zostawie te które dzialają to karta będzie działac tylko że np na 64MB ramU. Pamięci są typu BGA czyli mają punkty lutownicze od spodu. W takim razie czy można je wylutowac HOT AIREM (lutownicą na gorące powietrze używaną do serwisowania telefonów komórkowych itd) w temperaturze 310stopni (teoretycznie jakos musiały zostac wlutowane ale przeciez pamiątki podczas pracy jak są cieple to już trzeba chłodzenie zakładać.) Ponadto w karcie przy jadrrze był przestawiany przez kogos rezystorek w celu odblokowania na stałe potoków lecz przestawił go tak, że reszystorek łapał tylko jeden lut a druga część rezestorka wisiała w powietrzu - poprawiłem to tak jak powinno wyglądac standardowo. Zmieniłem bios na standardowy z obniżonymi taktowaniami - lecz nadal to samo. Co polecacie jeszcze zrobić??? Czy można brac się za wylutowanie tych ramów i sprawdzenie np po jednej kostce czy będzie chodzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 3 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2004 raczej pamięci uwalone.... ale ile mb :>?spróbuj rzadko sie spotykam z takim samozaparciem....... kiedyś były karty że sie dokładało ram:) s3virge (chyba) może w tym wypadku zadziała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 3 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2004 no ale jak znajdziesz dzialajace kostki to pewnie bedziesz chcial wszystkie dzialajace wlutowac z powrotem a to czytalem ze jest strasznie bardzo i wogole trudne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 3 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2004 hie hie :-) berkut sie w to nie bawil ? ;-) nie sądze zeby karta poszla na nie-wszystkich kostach,,,, moze po edycji biosu... :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Casidy666 Opublikowano 3 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2004 Po [pierwsze nie samozaparcie - tylko niedostateczny brak funduszy na sprzęt do kręcenia :D Może ktoś z was wie gdzie można kupić te kostki. Mi te 8 kosteczek bardzo szybko pujdzie - na co dzień bawie sie gsm i w prawie kazdym uszkodzonym telefoni musze zmieniac układy scalone i robić na nich punkty l;utownicze więc z tym sobie poradze - tylko czy można je traktować taką temperaturą i gdzie mo0żna kupić same kostki. Jeszcze jedno pytanie. Czy robić VMODY na VREF i VDDQ poniewaz są niedowoltowane - czy to coś pomoże. Jesli wiecie gdzie kupić te kostki to proszę o informacje. 7038687 gg często jestem niedostępny ale piszcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ironreiker Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Jaką ma wartość rezystor do zmiany potoków!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...