Skocz do zawartości
Lumperator

Jak uratować 9800pro bez gwarancji ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ponad miesiąc temu padł mi Sapphire 9800pro R350 i płyta ABIT NF7-S.

Oba sprzęty odmówiły posłuszeństwa w nocy. Budzę się rano, pstrykam

pałer w monitor i CZARNO. Reset i dalej czarno. Wzięłem brata kompa

pod młot i zaczęłem sprawdzać po kolei co mogło się rozwalić. Teraz

jestem na 100% pewien że padła Mobo (leży obecnie w serwisie) i

grafa... BEZ GWARANCJI! Problem jest taki, że z przyjęciem karty do

dystrybutora nawet nie ma co marzyć. Po prostu lezy w szafce rozwalona

grafa (za którą dałem sporo kasy) i zbiera opiłki kurzu.

Mam więc dwa pytania:

1. Co na wasze oko mogło strzelić. Ja widze narazie jedno rozwiazanie -

za wysokie napięcie rozwaliło AGP i grafę. Komp działał przez 3 tygodnie

non-stop ale NIE BYŁ kręcony.

2. CZY SĄ TAKIE PUNKTY gdzie mozna tego typu eklektronikę oddać

na przegląd ? Jesli tak, to baaaaaardzo prosiłbym o jakieś adresy.

ps. Na grafie był Silencer i radiatory miedziane Revolteca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem to samo z moim Sapphire 9800PRO (R350). Karta z dnia na dzień przestała działać...Ciemy obraz na monitorze i kaplica.

Tydzień przed padem grafy zakładałem Silencera Rev.3 - wyczytałem na forum ze zbyt mocne przykręcenie śrub dociskających powoduje wyginanie się laminatu - przez co teoretycznie mogło coś się skopać - praktycznie nie byłem tego w stanie sprawdzić sam. Dlatego grafę odesłałem do serwisu - w sumie miesiąc czekania (grafa zawędrowała do Wiednia a następnie do Holandii 8O - wg informacji przekazywanych mi przez serwis). Następnie powiedzieli, że usterka jest b.skomplikowana i wymienią mi kartę na nową - jako, że nie mieli już na stanie R9800PRU skusiłem się na to co w podpisie.

Także sorry vinetou, ale prognozy nie są optymistyczne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem to samo z moim Sapphire 9800PRO (R350). Karta z dnia na dzień przestała działać...Ciemy obraz na monitorze i kaplica.

Tydzień przed padem grafy zakładałem Silencera Rev.3 - wyczytałem na forum ze zbyt mocne przykręcenie śrub dociskających powoduje wyginanie się laminatu - przez co teoretycznie mogło coś się skopać - praktycznie nie byłem tego w stanie sprawdzić sam. Dlatego grafę odesłałem do serwisu - w sumie miesiąc czekania (grafa zawędrowała do Wiednia a następnie do Holandii 8O - wg informacji przekazywanych mi przez serwis). Następnie powiedzieli, że usterka jest b.skomplikowana i wymienią mi kartę na nową - jako, że nie mieli już na stanie R9800PRU skusiłem się na to co w podpisie.

Ściemniali ci :) Karta nie wyszła z granic Polski :)

A co do problemu, to hmmmm sam mam 9500 64 MB z ukruszonym rdzeniem, reszta jest sprawna i jeśli w tytułowej karcie padniece są tylko pewne elementy elektroniczne to mogę udostępnić moją (za śmieszne pieniądze) do przelutowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż nie - bo w Wiedniu ją zakupiłem akurat a co do Holandii to mam stosowny papierek, który o tym informuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż nie - bo w Wiedniu ją zakupiłem akurat a co do Holandii to mam stosowny papierek, który o tym informuje

Aha chyba, że tak, sorry nie wiedzialem. Myślałem ze kupiłeś ją w Polsce i ktoś z serwisu gdzie oddawałeś twierdził, ze wysłąli ja do Holandii.

Sorry jeszcze raz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha chyba, że tak, sorry nie wiedzialem. Myślałem ze kupiłeś ją w Polsce i ktoś z serwisu gdzie oddawałeś twierdził, ze wysłąli ja do Holandii.

Sorry jeszcze raz

Nie ma sprawy :D Chociaż i tak wycięli wała bo jakiś tydzień temu dali mi R9800 NON-PRO, sądząc chyba że się nie pokapuję. Grafy nawet nie rozpakowałem i zarządałem takiej jaka widnieje na fakturze - czyli wersji PRO. Zmiękli i zaproponowali GF6800 - niestety za dopłatą

Także widać , że nie tylko w Polsce sprzedawcy mydlą oczy kupującym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DJ, twoja ofertę mam na uwadze. Musze tylko dowiedzieć się co

jest w tym 9800 nie tak. Jak elektronika to może wykorzystam

twojego 9550 ^^

Kurcze bo w Kraku jest gość, któegoniestety nie mogę znaleźć, któy sopbie śrubokrętem po karcie przejechał i poszukuję go ale go nei mogę znaleźć

I on ostatecznie zlutował prawie ze wszytko, ale zostały mu ze dwa elementy między pamięciami, któych nie ma a ja mam więc, jeśli on byłby zainteresowany to mu dam te eleenty, albo kupię od niego jego kartę

Jeśli go nie znajdę to oczywiście nie ma problemu mozemy się umówić :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, wpierw wykorzystaj swoje szanse. Ja słyszałem z kolei

że gdzieś na pomorzu jest firma, która zajmuje się takimi sprawami.

@ Turzol - Silencera bardzo mocno dokręciłem. Ale to jest pryszcz

przy tym jak dokreciłem radiator w brata GF2 Pro. Zdjęcie tego

= uszkodzenie rdzenia :) No a R9800 padł jednoczesnie z Mobo

więc coś tu sie powaliło z napięciami. Karta wygląda idealnie. Zero

wybrzuszeń na kondesatorach, na oko zero spalenizny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi