GeForce Opublikowano 3 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2004 Mam problem. Tak szczeże mówiąc to nie jestem pewien czy to karta, czy coś innego. Proszę was o rozwikłanie tej zagadki. Objawy: -Włączam kompa ;) -Włączam grę przykład: (Quake 2) -Narazie wszystko dobrze (przez 10sec gry) -Zcięcie (zamrożony obraz) -Nic nie da się zrobić -Dysk (HDD) nie pracuje -Klawiatura w tym momencie odmawia posłuszeństwa (nie reaguje nie da się nacisnąć Caps, Scroll, Num Lock, lampka się nie zapala -ależ to lamersko brzmi, ale staram się opsywać dokładnie problem, może to pomoże w śledztwie) -Nie działa Alt+Ctrl+Del -Pozostaje reset (więc resetuje) -Win XP Pro załadowany więc... -Start->Uruchom (wpisuje dxdiag) -Czekam spokojnie aż się załaduje -Wchodze do zakładki ekran -Klikam -> Testuj moduł Direct3D -Kwadracik obkręca się 2sec potem oczywiście.. -ZCIĘCIE!! -Brak reakcji ze strony kompa (dyski nie pracują, klawiatura OFF... tak jak wcześniej) -w środowisku Windows XP Pro wszystko ok chodzi dopuki nie włączę jakiejś gry wymagającej akceleracji 3D Sterowniki najnowsze oczywiście ze strony domowej NVIDII. Nie bawiłem się w podkręcanie żadnego elementu kompa. DirectX'y testowałem od 8.1 do 9.0c na każdym tak samo. Reinstal systemu -NIC nie dał. Ktoś mi mówił aby pobawić się AGP w BIOS'ie. Narazie nic nie robiłem. To co znalazłem o AGP w biosie: -Wybieram Advanced Chipest Features: AGP Aderture Size - 64M AGP Driving Control - Auto AGP-4X Mode - Enabled AGP Fast Write - Disabled AGP Master 1 WS Write - Disabled AGP Master 1 WS Read - Disabled Mój sprzęt (nienajlepszy, w końcu ma ponad 2latka) ;) : Procek: Celeron 1GHz RAM: 128 MB SDRAM Płyta Główna: KOB 694x TFSX HDD: Samsung 40GB Karta Graficzna: GF 4 Ti4200 AGP x8 128MB RAM Karta muzyczna: zintegrowana AC'97 Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sakky Opublikowano 3 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2004 Masz zdecydowanie za słabego kompa jak na tą kartę ale nie powinieneś mieć takich prolemów. Te karty mają bardzo duże wymagania jeśli chodzi o pobór prądu. W grach 3d potrzebują go więcej i to może być twoim problemem jedynym rozwiązaniem w tym przypadku jest zmiana zasilacza. Drugim powodem może być niezgodnośc płyty głównej z kartą, wyłącz opcje agp 4x mode (u mnie to rozwiązało problemy z wydajnością) na agp 2x powinno pracwać stabilniej. Najważniejszym powodem jest to od kogo kupiłeś ten sprzęt jak kartę nabyłeś na allegro lub na jakiejś giełdzie to wcale bym się nie dziwił tym problemom a jeśli w sklepie to udaj się do kolesi zapytaj co i jak lub zażądaj naprawy gwarancyjnej. Możesz mieć jeszcze źle dobranego biosa do karty(nie wiem w jaki sposób ją nabyłeś ale jeśli sklepie to ta mozliwość jest wykluczona) poszukaj w necie pliku z biosem ściągnij nvflasha i zaktualizuj. Dokup sobie też ramu lepiej jest jak komp ma więcej pamięci od karty(to chyba lamerska gadka ale 128 mb ramu to tragedia). Powodów moze być wiele ale ja bym zalecał wyłączyc opcje agp 4x mode. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GeForce Opublikowano 3 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2004 Co do karty to kupiłem ją jakieś 1,5roku temu w normalnym sklepie nie jakiejś tam giełdzie albo allegro. Karta była nowa gry ją kupiłem, w pudełku, ładnie zapakowana. Nawet mi ją sprawdzili na miejscu. Niestety już po gwarancji :( Jak dotą śmigała nieźle, nienarzekałem. A tu nagle coś się wali. Jeszcze sprawdzę tak jak mówisz z AGP. Może pomoże. Potem napisze czy dało jakieś rezultaty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 3 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2004 Zasilka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GeForce Opublikowano 3 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2004 Powiem tak: Zmiana trybu AGP 4X na disabled pomogła, ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy to jest rozwiązania na dłuższą metę? Czy tylko chwilowe. Jeśli myslicie że coś u mnie siadło i z tego powodu coś się zwaliło możecie mi napisać co jaki to byłby element i ile może kosztować naprawa ewentualnej usterki? Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sakky Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2004 Zmiana trybu AGP 4X na disabled pomogła, ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy to jest rozwiązania na dłuższą metę? Czy tylko chwilowe. Jeśli myslicie że coś u mnie siadło i z tego powodu coś się zwaliło możecie mi napisać co jaki to byłby element i ile może kosztować naprawa ewentualnej usterki? Dzięki W jakim stopniu pomogła?? Problemem jest za słaby zasilacz(jak mówił przedmówca)najlepszym rozwiązaniem była by wymiana na nowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...