Skocz do zawartości
endrju1000

Sound Blasater Audigy - Problem z dzikiem 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jakiś czas temu zdecydowałem się na wymianę mojego live na coś lepszego i padło oczywiście na Audigy. Karta oczywiście o niebo lepsza, dzwięk igiełka, ale..... i tu mój problem:

W "Speker Seetings" mam ustawiony tryb głośników 5.1 mimo tego tylne satelitki wogóle nie działają. Zaczynają grać dociach! jak włącze w "EAX Advanced HD" efekt 3D (Enable CMSS 3D). I wszystko było by dobrze gdyby nie to że ten efekt 3D powoduje to że tylnie satelitki grają tak troche nieczysto a dzwięk wydaje się być przytłumiony. Czy miał ktoś kiedyś taki probelm ? Jak zrobić żeby grały wszystkie głośniki jednakowo bez jakiegoś efektu 3D. Dodam tylko że na live ten problem niewystępował. Moje głośniki to Creative Inspire 5100 5.1. Próbowałem zainstalować starowniki jeszcze raz lecz i to nei pomogło. Ewentualnie w "Surrodund Mixer żeby tylnie staelitki grały głosniej niż przednie ale wtedy dzwięk i tak nie jest tak czysty jak powinien tzn. jest przytłumiony. Teraz używam tylko przednich satelitek. Ma ktoś jakąś rade na to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj kumpel przyniósł do mnie LIVE 5.1 ja mam Livea 4.1 a głośniki 5.1. Miałem dokladnie to samo . Przy odtwarzaniu MP3 po wlaczeniu cmss. Muszę przyznać że zaniepokoiło mnie to kumpel do tego przyzwyczajony mówi ze to normalka . Ale skoro tak jest to ja wolę już na 4.1 słuchać świetnego dźwięku. Kumpel mówił że na DVD elegancko slychać i w grach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde to ja już niewiem o co chodzi.... jak miałem liva 5.1 to na 99% nie miałem tego głupiego szumienia w tylnich satelitach a na Audigy jak na zlość.... po co mi głośniki 5.1 jak musze używać 2.1 albo jakiegoś ch******o efektu 3D. GRRRRRRRRRRRR :evil: :evil: :evil: DVD jeszcze nie odtwarzałem także niemoge się wypowiedzieć....

Może pokombinuje z jakimiś innymi steram jak jak to nie pomoże to niewim :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam to samo na mojej audigy2 a głosniki to Creative T5800do mp3 włączam jak ty Eax Advanced HD Enable cmss 3D i Stereo Surround i wtedy grają powiedzmy oki. I teraz mam pytanie jeśli oglądam film w bestplayerze z AC3 to musze to odznaczać i jak oglądam np dvd ? karte i głosniki mam od dzis jeszcze sie nie zapoznałem z wszystkim doradźcie mi jak możecie z góry dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam live 24 bit. to normalne zeby odtwarzac dzwiek 2 kanalowy na satalitach musi byc zaznaczoy 3d cmss.

na live dzwiek jest poprostu klonowany na satelity.

w nowszysch kartach jest tylko opcja 3d czyli male opuznienie dziweku i zmiana ksztaltu charakterystyki zeby poszerzyc efekt przestrzenny.

przy odtwarzaniu AC3 nie jest wazne czy jest cmss zaznaczone . jezeli dzwiek z filmu jest 6 kanalowy to i tak kazdy strumien jest puszczany na osobny kanal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Jakiś czas temu zdecydowałem się na wymianę mojego live na coś lepszego i padło oczywiście na Audigy. Karta oczywiście o niebo lepsza, dzwięk igiełka, ale..... i tu mój problem:

W "Speker Seetings" mam ustawiony tryb głośników 5.1 mimo tego tylne satelitki wogóle nie działają. Zaczynają grać do<span style="color:red;">[ciach!]</span> jak włącze w "EAX Advanced HD" efekt 3D (Enable CMSS 3D). I wszystko było by dobrze gdyby nie to że ten efekt 3D powoduje to że tylnie satelitki grają tak troche nieczysto a dzwięk wydaje się być przytłumiony. Czy miał ktoś kiedyś taki probelm ? Jak zrobić żeby grały wszystkie głośniki jednakowo bez jakiegoś efektu 3D. Dodam tylko że na live ten problem niewystępował. Moje głośniki to Creative Inspire 5100 5.1. Próbowałem zainstalować starowniki jeszcze raz lecz i to nei pomogło. Ewentualnie w "Surrodund Mixer żeby tylnie staelitki grały głosniej niż przednie ale wtedy dzwięk i tak nie jest tak czysty jak powinien tzn. jest przytłumiony. Teraz używam tylko przednich satelitek. Ma ktoś jakąś rade na to

1155943[/snapback]

też tak miałem na sterach od Audigy :( totalna klapa

jakkolwiek wgrałem sobie sterowniki od Augigy2 ZS i problem się rozwiązał. Nie dość, że CMSS 3D działa sporo lepiej, to jeszcze masz możliwość wyboru 3 jego trybów:

- muzyka (mp3, CD itp)

- filmy (DVD, DivX)

- stereo surround

dochodzi ci jeszcze equilizer do karty oraz konsola THX

była już cała masa tematów o przerabianiu Audigy do A2 ZS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi