Skocz do zawartości
SeRgI

Problem z pamięciami

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio kupilem dodatkowe 256MB ramu dzieki czemu mam teraz dwie kostki:

-Elixir 256MB 333MHz Cl 2.5

-TwinMos 256 400MHz Cl 2.5

Obie pamieci sa 100 procentowo sprawne - sprawdzane kilkakrotnie MemTestem.

PROBLEM:

W momencie jak mam zalozone obie pamieci , system zaczyna sie dziwnie zachowywac:niekontrolowane restarty, zwiechy kompa , restart do windowsa gier ( tylko niektorych ) oraz programow.

W momencie jak mam zalozona tylko jedna pamiatke, obojetnie jaka powyzsze symptomy znikaja i jest wszystko ok.

Przetestowane wszystkie banki pamieci oraz ustawienia pamieci w BIOSIE.Nic nie pomoglo.

Czy powodem takich objawow moze byc chipset VIA KT400??Jak wiadomo te chipsety nie zabardzo sobie radzily z pamieciami 400MHz.Z drugiej strony jedna z pamieci jest taktowana 333MHz ( no moze troche wiecej bo mam kreconego proca) i automatycznie druga pamiec tez przyjmuje nizsza wartosc taktowania(TwinMos).

Kiedys tez obilo mi sie cos o uszy ze ponoc Windows XP nie zabardzo radzi sobie z obsluga pamieci 512MB w dwoch kostkach.

Prosze o jakies rady bo jak narazie to co chwile musze zaglowac pamieciami: raz wkladac raz wyciagac

Moja plyta to Gigabyte GA7V VIA KT400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haha wiekszej bzdury nie slyszalem

Czyli wedlug Twojego mniemania jak kupisz sobie raz kostke ramu i za pol roku bedziesz chcial dokupic ramu a nie bedzie takiego samego to masz pecha??

Otoz drogi kolego tak sie sklada ze dosyc dlugo pracowalem jako serwisant w sklepie komputerowym i juz nie raz dokladalismy z kumplami do zestawow dodatkowa pamiec innej firmy i jakos nikt nigdy nie przyszedl z reklamacja

Problem tkwi w chipsecie VIA KT400 ktory nie zabardzo radzi sobie z pamieciami.

Ja szukam tylko jakiegos sposobu zeby to przeskoczyc lub zminimalizowac objawy

No chyba ze masz na mysli 2 pamieci w opcji DUAL na plytach z chipsetem nForce to wtedy masz racje ale tylko z pamieciami 400MHZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

omg gdzie ty to wyczytales? w dziale "wszystko o komputerze" w glamour? idz facet bo forum 3 dni nie dziala wejdzie czlowiek i od razu takie bzdury widzi...

sergi z tym dualem roznych firm na 400mhz to tez nie sadze predzej bylo to spowodowane ze ktoras kostka nie byla w stanie dzialac przy danych timingach,szynie,napieciu w trybie dual i dla tego sie wywalalo.

a poradzic ci moge troche naokolo ale kup browara przejsc sie do znajomego nie podniecajacegoi sie kazdym mhz jak my i zamien sie i jemu i tak to rybka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi