SeRgI Opublikowano 3 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2004 Ostatnio kupilem dodatkowe 256MB ramu dzieki czemu mam teraz dwie kostki: -Elixir 256MB 333MHz Cl 2.5 -TwinMos 256 400MHz Cl 2.5 Obie pamieci sa 100 procentowo sprawne - sprawdzane kilkakrotnie MemTestem. PROBLEM: W momencie jak mam zalozone obie pamieci , system zaczyna sie dziwnie zachowywac:niekontrolowane restarty, zwiechy kompa , restart do windowsa gier ( tylko niektorych ) oraz programow. W momencie jak mam zalozona tylko jedna pamiatke, obojetnie jaka powyzsze symptomy znikaja i jest wszystko ok. Przetestowane wszystkie banki pamieci oraz ustawienia pamieci w BIOSIE.Nic nie pomoglo. Czy powodem takich objawow moze byc chipset VIA KT400??Jak wiadomo te chipsety nie zabardzo sobie radzily z pamieciami 400MHz.Z drugiej strony jedna z pamieci jest taktowana 333MHz ( no moze troche wiecej bo mam kreconego proca) i automatycznie druga pamiec tez przyjmuje nizsza wartosc taktowania(TwinMos). Kiedys tez obilo mi sie cos o uszy ze ponoc Windows XP nie zabardzo radzi sobie z obsluga pamieci 512MB w dwoch kostkach. Prosze o jakies rady bo jak narazie to co chwile musze zaglowac pamieciami: raz wkladac raz wyciagac Moja plyta to Gigabyte GA7V VIA KT400 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax83 Opublikowano 3 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2004 to normalne ze dwie pamieci dwoch innych firm nie beda ze soba wspolpracowac.mozesz jeszcze polaczyc sdr z ddr.powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax83 Opublikowano 3 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2004 to normalne ze dwie pamieci dwoch innych firm nie beda ze soba wspolpracowac.mozesz jeszcze polaczyc sdr z ddr.powodzeniato normalne ze dwie pamieci dwoch innych firm nie beda ze soba wspolpracowac.mozesz jeszcze polaczyc sdr z ddr.powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SeRgI Opublikowano 6 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2004 haha wiekszej bzdury nie slyszalem Czyli wedlug Twojego mniemania jak kupisz sobie raz kostke ramu i za pol roku bedziesz chcial dokupic ramu a nie bedzie takiego samego to masz pecha?? Otoz drogi kolego tak sie sklada ze dosyc dlugo pracowalem jako serwisant w sklepie komputerowym i juz nie raz dokladalismy z kumplami do zestawow dodatkowa pamiec innej firmy i jakos nikt nigdy nie przyszedl z reklamacja Problem tkwi w chipsecie VIA KT400 ktory nie zabardzo radzi sobie z pamieciami. Ja szukam tylko jakiegos sposobu zeby to przeskoczyc lub zminimalizowac objawy No chyba ze masz na mysli 2 pamieci w opcji DUAL na plytach z chipsetem nForce to wtedy masz racje ale tylko z pamieciami 400MHZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmax83 Opublikowano 6 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2004 ciekawe w ilu procentach takie zestawy dzialaly??moze sie zdarzyc ze dwie kosci innych firm beda ze soba wspolpracowac ale o wiele wieksze jest prawdopodobienstwo ze nie beda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 6 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2004 omg gdzie ty to wyczytales? w dziale "wszystko o komputerze" w glamour? idz facet bo forum 3 dni nie dziala wejdzie czlowiek i od razu takie bzdury widzi... sergi z tym dualem roznych firm na 400mhz to tez nie sadze predzej bylo to spowodowane ze ktoras kostka nie byla w stanie dzialac przy danych timingach,szynie,napieciu w trybie dual i dla tego sie wywalalo. a poradzic ci moge troche naokolo ale kup browara przejsc sie do znajomego nie podniecajacegoi sie kazdym mhz jak my i zamien sie i jemu i tak to rybka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...