Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka

Mam płytkę ECS na Sis 735, dokupiłem do niej okazyjnie :wink: 256mb ram w jednej kości. No i teraz sytuacja wygląda tak:

przy pierwszym włączeniu komp zawsze się wiesza (w różnych miejscach)

przy drugim włączeniu - czy to reset czy też uruchom ponownie (jeżeli uda mi się dojść do Windy) nie ma żadnego problemu, komp może działać 24 godziny i spoko

No właśnie i co tu wszystko psuje? Wygląda na to jakby jakieś podzespoły wymagały rozgrzania :D i wtedy jest ok. To są jednak domysły - czy ktoś mógłby odpowiedzieć z większą pewnością co to może być :?:

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka

Mam płytkę ECS na Sis 735, dokupiłem do niej okazyjnie  :wink:  256mb ram w jednej kości. No i teraz sytuacja wygląda tak:

przy pierwszym włączeniu komp zawsze się wiesza (w różnych miejscach)

przy drugim włączeniu - czy to reset czy też uruchom ponownie (jeżeli uda mi się dojść do Windy) nie ma żadnego problemu, komp może działać 24 godziny i spoko

No właśnie i co tu wszystko psuje? Wygląda na to jakby jakieś podzespoły wymagały rozgrzania  :D i wtedy jest ok. To są jednak domysły - czy ktoś mógłby odpowiedzieć z większą pewnością co to może być :?:  

Pozdro

a czy na starym Ramie sytuacja jest taka sama :?: , jezeli nie to pewnie wina tego RAmu nowego. U mnie bylo podobnie i az trzy razy jezdzilem do sklepu wymieniac kosc i teraz jest ok :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprubuj pozamieniać miesjcami kości - na starym k6-2 i płycie elpina coś tam jam miałe kości odpowiednia 32 i 64 to nie chciał odpalic zamieniłem miejscami i chulał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisał byś coś konkretniej jakie pamięci , na SISIe czyli pewnie K7S5A albo K7S5A-L tak?

jaki masz procesor na FSB200czy 266?

pamięci SDR czy DDR?

jeśli SDR to normalka dla tej płyty a wogule to pewnie nie współpracuje z tymi pamięciami (tego producenta) jeśli na starych było ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rosio - to jest pierwsza pamiec tej plyty :D wiec niestety nie mam jak porownac

Dr. zepsuj - probowalem w innych slotach i nic

mlody maniak - duron 1ghz fsb 200mhz, pamieci ddr 266 mhz niefirmowe cl 2.5

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rosio - to jest pierwsza pamiec tej plyty  :D wiec niestety nie mam jak porownac

Dr. zepsuj - probowalem w innych slotach i nic

mlody maniak - duron 1ghz fsb 200mhz, pamieci ddr 266 mhz niefirmowe cl 2.5

pozdro

przez "dokupilem" zrozumialem, ze juz jakas kosc masz

sprubuj od kumpla wziac jego RAM i sprawdz u siebie, jak komp bedzie dzialal to bedzie widac ze to wina RAMu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8) Załatw sobie kość na której będzie działać OK i zaktualizuj bios, może coś pomoże. Bo tak jak pisał mlody_maniak - wina pewnie leży w tym, że płyta (ECS) ma kłopoty z obsługą pamięci.

PS. Ciekawym trikiem na tej płycie jest też poprawa styków bateryjki, a czasem jej wymiana na inną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zielony skin: Mam nadzieje, ze masz czas. Idziesz na strone www.nietagrupa.prv.pl (serio!!!) nastepnie klikasz FAQ, szukasz odnosnika dotyczacego biosu i tam gdzies powinien byc taki fajny link na polska strone(bios w nazwie) - tam sie powinienes wszystkiego dowiedziec(w FAQ tez)

Co do ramu. Pewnie mam taki sam proble, komp sobie chodzi ile chce jak juz sie troche rozgrzeje, ale jak rano wlaczam to bledy od ramu sie pojawiaja i musze go porzadnie przyciskac do plyty zeby zaskoczyl. Wina moze byc zlacza od ramu na plycie(jak sie toto nazywa), albo samego ramu. Wez jakies samsungi czy nanya - bedziesz mial pewnosc, ze te ramy nie sa wadliwe(ale dla pewnosci daj zaufanemu kumplowi na dwa dni). Jesli pojda - sprawa oczywista. Jesli nie to tez prawie oczywista. Najpierw aktualizujesz bios, jesli nadal nic to uzbrajasz sie w cierpliwosc i do serwisu z kilkoma kosciami ramu. Jesli wciskaliby ci kit, ze to wina zasilacza czy czegos nie daj sie, mi tak skasowali 50 zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...