Bulsky Opublikowano 10 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2004 jakby nie bylo, doradzamy co wybrac, i gdyby bylo 8 roznych produktow, to i tak podejrzewam osobiscie wybralbym ten najwydajniejszy z mojego punktu widzienia (potwoerdzone z autopsji a nie z opinii ukoloryzowanej) co do "zadymiarzy" to faktycznie, jak juz doradzaja to niech to robia ze swiadomoscia ze ktos, wyrzuci kase w bloto, ale co tam skoro i tak rodzice sprzet sponsoruja moje podsumowanie: R9800pro jest szybszy w wiekszosci gier w trybie PS2.0 niz FX 5900 XT. Jakos generowanego obrazu jest naprawde duzo lepsza. W praktyce np FarCry na FX5900XT by MSI przycinal juz w HIGH detalach a na radku na VERY HIGH plynnie. Poza tym , jesli ktos siedzial na Geforcach i przesiadl sie na Radeony (mowa oczywscie o modelach do FX 5900 oraz R 9800 (..) maksymalnie), to juz nie wroci na GF. Takie jest moje zdanie. Dustone :arrow: nie chodzi o generowanie obrazu, a o jakosc. Jak bysmy porownali obraz np z grafiki na vesa local bus , to przeciez inny swiat, wiec jest po wzglednosc, prawda? Owszem w FX odpalisz PS2.0 (wspiera wszak DX9.0x), ale chodzi o to ze nie kazdemu sie to uda, a niektorzy po prostu chca miec karte ktora "dziala od strzalu" Peace i pozdro dla all Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dustone Opublikowano 10 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2004 Bulsky:wiem że 9800 jest szybszy od 5900 w ps 2.0 ale porównanie było do 9600pro a to już inna bajka...problem płynności w grach to nie tylko karta graficzna,bowiem składa się na nią dużo czynników(winda,system,ram ,cpu itd) i trzeba umieć sobie z tym wszystkim poradzić.Jak ktoś to olewa to potem są takie jaja że fajna grafa chodzi do bani a gorsza u kompla chula jak trzeba...z własnego doświadczenia wiem że dużo ludzi ma z tym problem(sam miałem na początku-ale jak ktoś chce i ma cierpliwość to się da) i nie są to początkujący userzy tylko mają "mniejszy zapał" i idą po najmniejszej lini oporu... Po dzisiejszej sesji z HL2 podzielę się miomi odczuciami bo będę miał okazję pograć i na FX, 9600 i 9800.I jeśli się okaże że chodzi na FX do bani to powiem o tym bez ściemy bo to wkońcu będzie moja przyjemność lub nie...ściemniać Pozdro i mam nadzieję że się spotkamy w dziale :"jak przejść poziom X a nie lepsza grafika jest na..." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulsky Opublikowano 10 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2004 dustone :arrow: :) a swietnie sie sklada bo zbieram sie wlasnie by wyjsc do sklepu po HL2 a jesli nie dzisiaij to jutro popoludniu na bank <lol> ps.z niecierpliwoscia oczekuje na opinie co do HL2 na NV/ATi :) Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość per3z Opublikowano 10 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2004 tak sie sklada ze sprzedaje wlasnie sapphire r9800 pro 128ddr ram/256 bit,wiec moze jest ktos chetny?:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serchio Opublikowano 10 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2004 Powiem tak, ja mam 5900 XT i jestem happy, każdy ma kartę, na jaką go stać to znaczy, że jak masz Radka 9800 PRO a ja 5900 XT i masz kartę potencjalnie lepsza to przynajmniej nie pisz, że FX to jest kupa wad, pomówień i ogólnie [ciach!]. BO nie o to w tym chodzi, a temu, który ma taką kartę robi się tylko przykro. Gdy ja czytam takie tematy i posty to naprawdę jakbym żałował, że kupiłem FX, ale potem dochodzę do wniosku, że jeżeli przedtem miałem Radka 9000 to teraz mam o wiele większą wydajność, bo naprawdę mogę sobie przykładowo kupić 6800 GT i naśmiewać się z 9800 PRO i wtedy wam będzie przykro, no chyba, że jesteście ludźmi bez serca :( Gdy gram w HL 2 na max detalach i wymuszonym dx 9 to mam zazwyczaj powyżej 40, a czasami nawet 80, a żeby gra płynnie działała styknie 25, no więc póki wszystko gra to wszystko jest ok, i nie piszcie że 4x2 to nie to samo co 8x1, bo przelicznik jaki zastosowałem wyszło mi, praktycznie a nie w teorii że to jest to samo, może jest "lekka" różnica. Jeżeli jednak ktoś się bardzo uprze to można zawsze napisać i co jest prawdą że FX się świetnie kręcą a dowodem może być moja karta, która na standardowym chłodzeniu działa w przyzwoitych temp. z 390/700 na 520/950 beż żadnej ingerencji fizycznej. Więc gdy następny raz zaczniecie jechać po FX to sobie przemyślcie parę rzeczy. Gdyby cały świat opierał się na rywalizacji i ośmieszaniu produktu przeciwnej korporacji to tak naprawdę świat podzieliłby się na kilka części i panowałby rozległy spór który doprowadziłby do wojny. I nie wypominajcie mi tu, że prawię jakieś kazanie, ale w końcu nie mogłem już wytrzymać, bo wszędzie jak widzę że jadą FX to robi mi się nie dobrze i nawet Ci, którzy mają 6800 to robią, a niektórzy kiedyś mieli 5900 i po co to wszystko? Masz więcej kasy to kupuj sobie to na co Cię stać, a jeżeli uważasz że karta 5900 jest słabsza to napisz ze jest, ale nie wymieniaj błędów, nie pisz głupot i naprawdę starannie się zastanów czy warto jest tak jechać po galotach, bo przecież gdyby się okazało w "przyszłości" że to jednak 9800 jest nie taki jak to sobie wymarzyłeś, też by ci się serce krajało. Jeżeli uważasz że to co napisałem nie ma żadnego sensu to jesteś zchizomasochistą i powinieneś zacząć się leczyć, bo objawy i pogłębianie się choroby doprowadzi w końcu do tego, że nie odróżnisz co jest dobre a co złe i będziesz uważał, że cały świat jest gorszy od Ciebie, a ty posiadasz wszystko co najlepsze. Nie zamierzam już więcej wypowiadać się na temat 5900 vs 9800 Pro i ty powinieneś uczynić to samo. Chociaż jeżeli już piszesz o wadach to wspomnij również o zaletach, bo medal ma 2 strony i nic tego nie zmieni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaronek Opublikowano 11 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2004 amen ;)) w sumie mialem 5900 i przesiadlem sie na 6800 teraz i roznica jest ogromna, co nie zmienia faktu ze doplacilem ponad 400 zl do tego interesu, wiec by mnie szlag trafil gdyby bylo inaczej ;)) ale na 5900 gralo mi sie naprawde super, nigdy w zyciu nie odnotowalem z nia problemow i bardzo ladnie sie krecila. Gdyby nie fakt, ze kolega akurat chcial taka kupic wcale bym jej nie sprzedawal a zaoszczedzone 400 pln przeznaczyl na sylwestra ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...