korodajm Opublikowano 6 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2004 Od jakiegoś czasu mam dziwne i niespodziewane resety. W związku z tymmam pytanie do użytkowników płyt z seri P4P800 o ich doświadczenia. Najbardziej niepokoi mnie napięcie Vcore zasilania procka. U mnie sie ono strasznie waha - nie wiem czy to nie jest tym problemem, który powoduje resety. Waha sie od 1,53-1,57 podczas gdy nic się nie dzieje do 1,44-1,45 jak zaczynam klikać myszą i coś robić. Czy to nie za duzy zakres? Jak jest u Was z tym napięciem a raczej jego wahaniami? Napięcia które ida prosto z zasilacza są ok, wahają się ale mniej, na ogół są ciut wyższe od normatywnych. Czy to może byc problem zasilania płyty (procesora?) Zasilacz mam raczej dobry jak widać w podpisie. Gdzie szukać przyczyny? Oto ktrótki opis moich walk: 1. Dodałem wentyl na grafice aby się na pewno nie przegrzewała 2. Sprawdziłem wszystkie połączenia, taśmy, wyciągłem i włozyłem RAM itp. 3. Zrobiłem MemTestem test RAMu - jest ok 4. Otworzyłem budę aby było lepsze chłodzenie całości (max temp. procka <50, płyty <40) 5. Odłączałem w biosie Firewire, AC'97 i LAN - nic nie dało. 6. Kombinowałem ze steramui, starsze, nowsze (grafika, lan) bez zmian 7. Udalo mi się ustalić, że np uruchomienie Winfst PVR - do oglądania TV i ustawienie go na priorytet "wyższy" oraz Cinebencha i podobne ustawienie powoduje restart - po jakimś czasie zabawy w przełączanie się pomiędzy aplikacjami, reset następuje przeważnie w momencie nacisnięcia na pasku paska z programem - ale nie od razu przy pierwszej próbie, zawsze po jakimś czasie, po kilku przełączeniach - jak system jest full zajęty. 8. Niepokoją mnie napięcia Vcore. Wahają się do 1,44 do 1,57 - czy to aby nie za duzy zakres? Na ogół sa wysokie jak nic się nie dzieje, a jak np. kliknę mysza albo klawiaturą to szybko spada do 1,45-1,44. Inne napięcia są bardziej stabilne, i na ogół wyższe od normy. 3.3 - ma od 3.39 do 3.43, 5 ma od 5,11 do 5,16. Zasilacz jak na dole. W dodatku właśnie wróciłem od kumpla, który ma sklep i pocieszył mnie, że ostatnio miał kilka problemów z Asusami, z seri i865 :( Czyzby jakieś wadliwe serie?? POMOCY! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 6 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2004 U mnie wacha sie od 1.6 idle do 1.55 w stresie. Nie destabilizuje mi to kompa ale u ciebie spada troche za bardzo, mozliwe ze wlasnie tu lezy problem. Jedyne co mi przychodzi do glowy to odlaczyc wszystko prawie i srawdzic a jak nie pomoze to na gware (jak jeszcze masz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 7 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2004 widze ze masz karte tv mi sie wali moja z plyta a uzywam flyvideo98 Resety mam najczesciej jak ogladam televizje a potem odpalam np muzyke Jak caly dzien nie odpalam tv to nic sie nie dzieje :) Ja juz sie przyzwyczailem - niestety ani wymiana sterow ani przekladki karty do innych slotow nie pomagaja, czasem resety sa czasem nie ma czasem czesciej czasem zadko :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korodajm Opublikowano 7 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2004 Czy to mozliwe, skoro z P4PE nic się złego nie działo? A karta bardzo dobrze współpracuje z XP? Ale spróbuję ją wywalić. na razie wróciłem do poprzedniego biosu 1003 i nie mam resetu pół dnia, zobaczymy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba89 Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 powiem ci tak. ja mam tą samą płyte czyli Asus P4P800-e Deluxe biosa 1005 cos takiego. P4 2,8 ghz HT radeon 9800se zasilacz mode com 350 w gtf 120 gb seagate cdrw , dvd rom 512 ram /333 mhz mój problem dotyczy tego ze sie komp wiesza :evil: w różnych momentach czasami dziala caly dzien po 13-14 nawet bez wlaczenia od nowa i git a czasami po 15 minutach sie zwiesi próbowalem wszystkie wersje biosu, dwie karty sieciowe , karty dźwiękowe , karty graficzne, system na dwóch innych dyskach, dwie rózne kosci pamięci, HT on , HT off , windows 2000 sp4 , win xp bez sp , z sp1 , z sp2. i dalej lipa :evil: :evil: nie wiem czemu sie wiesza do naprawy oddam po swietach bo co ja zrobie bez kompa :( a w czasie wakacji mi moja plyta padla, oddałem do naprawy niby mi dali nową ale nadal sie wiesza (przed naprawą tesh sie wieszał) a u ciebie moze masz takze walniety model jak i ja :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korodajm Opublikowano 13 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2004 Na razie udało mi się ustalić, że przyczyną resetów może być zbyt gorący mostek północny. Sprawdzę to jeszcze dokładnie. U mnie w budzie jest raczej gorąco (pasywna grafika, ciepły zasilacz) więc to może być. A jak nie to to sprawdzę jeszcze zasilacz a jak nie to płyta do serwisu. Powiedz mi jakie masz parametry zasilania procka. Najlepiej jakiej osiagasz minimum i maksimum, jaki zakres. Np. hwardware sensor monitor to fajnie pokazuje bo AsusProbe nie zapamiętuje zakresu. U mnie waha sie od 1,44 do 1,55 i to wydaje mi się za duzo bo w pracy mam od 1,70 do 1,72 na P4 1.8 Wilma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba89 Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 wylacz performacne z auto lub turbo na standart Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papkinek Opublikowano 23 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2005 No i jak tam !? Nie napisałeś czy udało rozwiązać sie problem. Co do stabilności to osobiście miałem z płytą zero problemów. Z tego co pisałeś to wszystko wskazuje na padnięty zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...