Skocz do zawartości
r_ADM

SATA - problem.

Rekomendowane odpowiedzi

problem jest w tym ze nie kazdy ma dostep do takich danych :-(

co do informacji na grupach to masz racje. duzo jest takich postow np. mam GOODRAM i jestem zadowolony ;-)

moze przy okazji dowiem sie co sadzisz o grafikach Asusa i nagrywarkach NEC a dokladnie A9550GE/TD/P/128bit i NEC ND-3500A ? :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grafiki asusa fajna sprawa. Ale żeby je kręcić trzeba sie nakombinować i pewnie do podkręcania są lepsze modele. Mam i uzywam teraz X300 i X800 i dokładnosc i starannosc wykonania jest jak zwykle bardzo OK. Ale już nie da sie na pamięci założyć radiatorów bez zrywania fabrycznego zestawu chłodzenia. Jak sie nastawiasz na ostre kręcenie to asusa nie kupuj bo dużo sie w asusie płąci za "dogranie szczegółów" których i tak pierwszy overcloker sie na wstępie pozbędzie (akurat 9550 z tego co pamiętam ma pamieci odkryte) . Za to nie trzeba im przycinać płytek drukowanych nożem żeby w AGP wchodziły w miare lekko i sledzie im sie zginają w odp. miejscu :). Tylko raz sie mi zdażyło że w Asusie zaczął być głośny wiatrak w ciągu pierwszego roku używania. Moge ci z czystym sumieniem polecić taką karte jako wyrób działający.

Co do nagrywarek NEC to ci nie powiem bo nie mam opini. Nie używam ich po prostu. Ale w zasadzie NEC trafia w górną półeczke cenową i myśle że można na nich polegać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tez mialem taki problem:

Początkowa na ABICIE NF7-S (SiliconImage3112a) + Maxtor Daimond Plus 9 120GB SATA

WindowsXp i inne programy widzilay dysk potpiety na ATA 100. I instlowalem stery na poczatku wciskalem F6 i nic...:( myslalem ze cos jest zepsute :(

Potem zmieniłem platforme na Itela'a :twisted:

plytka ABIT IC7=G :twisted: + ten sam dysk.

Problem nie znikl !!! To samo UATA 100 pod WinXP

Dopiero jak kupilem 2 taki sam dysk i podlaczylem to wszystko do Mostka polodnoiwego Intela ICH5 jako RAID 0 ! wreszcie mi pisze w tej aplikacji:

Intel® Application Accelerator

BIEŻACy tryb transferu SATA - i dzila bardzo szybko :)

Dziwna sprawa, ale ja naewt nie mogę zainstalować Intel Application Accelerator... Wyskakuje mi komunikat, że moja płyta nie jest obsługiwana, a to ASUS P4P800-SE na ICH5R, a dysk to Seagate 80GB ATA 100....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam 8)

Czyli tak dla pewności spytam sie jeszcze raz:

Mam seagate 80Gb sata ST380013AS, dokupię drugi taki sam i podłącze je w RAID 0

Czy wzrośnie mi transfer jak i szybkość zapisu i odczytu :?:

ponieważ słyszałem że na seagate'ach sata to nie działa

Więc jeśli ktoś dobrze zna odpowiedź może mi odpowiedźieć :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam 8)

jakbys zadal sobie odrobile trudu i wstukal w wyszukiwarke co to jest raid0 to wiedzialbys ze nie wazne na jakim kontrolerze go stworzysz (oczywiscie obslugujacym go) to przy strippingu i tak uzyskasz wzrost predkosci odczytu i zapisu w przyblizeniu rowny n*[predkosc najwolniejszego dysku], gdzie n to ilosc dyskow. a to czy masz raid zbudowany na sata czy na ide to juz sprawa drugorzedna - roznic ni ebedize az takich wielkich przy dzisiejszych kontrolrach i dyskach - marketing.

BTW - wczesniej padlo stwierdzenie ze czyjs dysk nie ma RAID - zaden dysk nie ma raid - macierz dyskowa tworzy sie z osobnych dyskow NIE JEST TO JAKAS CZESC ANI FUNKCJA POJEDYNCZEGO DYSKU, TYLKO MOZLIWOSC KONTROLERA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam 8)

jakbys zadal sobie odrobile trudu i wstukal w wyszukiwarke co to jest raid0 to wiedzialbys ze nie wazne na jakim kontrolerze go stworzysz (oczywiscie obslugujacym go) to przy strippingu i tak uzyskasz wzrost predkosci odczytu i zapisu w przyblizeniu rowny n*[predkosc najwolniejszego dysku], gdzie n to ilosc dyskow. a to czy masz raid zbudowany na sata czy na ide to juz sprawa drugorzedna - roznic ni ebedize az takich wielkich przy dzisiejszych kontrolrach i dyskach - marketing.

BTW - wczesniej padlo stwierdzenie ze czyjs dysk nie ma RAID - zaden dysk nie ma raid - macierz dyskowa tworzy sie z osobnych dyskow NIE JEST TO JAKAS CZESC ANI FUNKCJA POJEDYNCZEGO DYSKU, TYLKO MOZLIWOSC KONTROLERA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi