evemaster Opublikowano 6 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2004 dobra szybka pilka mojeje strony... wiec czym?? nadaje sie do tego sylikon przezroczysty moze macie inne pomysly?? tylko nie chce korzystac z acetonu, wole jakies gotowe gadzety z gory dzieki za pomoc :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 7 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2004 Spróbuj kropelką. Z doświadczenia wiem że najlepiej klei tworzywa sztuczne. Możesz też używac kleju epoxydowego, ale ten schnie wolniej i zostawia żółte ślady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 7 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2004 No to z kropelką się mylisz. Po kropelce też zostają "acetonowe zacieki" co zresztą można zobaczyć tutaj. Siła takiego połączenia też była na tyle słaba że dało się plexi rozdzilić nieznacznie podważając ją nożykiem do tapet. Ogólnie żenada. Nie wiem jak klej epoxydowy ale z tego co wszędzie piszą najlepiej jest jednak zrobić klej z plexy rozpuszczonej w rozpuszczalniku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WirMaX Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 Witam! Równierz dołącze się do pytania, kleiłem do tej pory kropelką, a uszczelaniałem sylikonem (pojemnik) i jakoś nie bardzo to wygląda, Co do tej Plexi rozpuszczonej w rozpuszczalniku to jak to zrobić (jaki rozpuszczalnik) moze jakiś link? Z góry dzięki Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 rozpuszczalnik to chloroform lub monometakrylan metylu www.poch.com.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 9 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2004 tylko nie uzywajcie żadnego rozpuszczalnika nitro!! bo on aparty jest na toulenie i acetonie. PLEXA ZACZNIE PĘKAĆ. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertosss Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Silikon is the best!! Jeżeli nie chcesz miec zacieków... Zainwestuj w dobry silikon a nie klejie w stulu "Kropelki"... Sa opakowania silikonów ergonomiczne... Nie kosztuja wiele.. Do 10zł w dobrym hydraulicznym kupisz idealny silikon... Po co sie meczyc klejami?? Powodzenia:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Co do silikonu mam mieszane uczucia - przynajmniej do 2 fir które go produjują. Ostatnio uszczelniałem bloczek silikonem (połącznie kruciec - plexi) i podczas przykręcania cybanta silikon poprostu puscił i kruccem mozna było sobie ruszać. Może poprostu trafiam na jakieś nie teges te kleje. I tak jak Robertosss pisze - idź do hydraulicznego i spytaj o bdb silikon. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Silikon jest raczej mało szczęscliwym rozwiazaniem, pleksa jest po prostu dla niego zbyt gładka, ja kleiłem takim akwariowym ( szkło klei na zawsze) to się niemal porozłaziło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bladzio Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 ja shrouda na moje starego rekorda kleilem poxipolem dwuskladnikowym przezroczystym i jak sie postarasz to to swietnie wyszlo jak chcesz wysle ci fotki tylko trzeba to robic dokladnie zeby nie uwalic dokola plexy , co do silikonu to ja narazie mam dobre z nim doswiadczenia uszczelnialem nim juz i krucce w atirze w rezerwuarze wszystko pieknie trzyma , tyle ze z czasem pojawila sie pajeczynka bo niestety silikon sie pod wplywem wody najwidoczniej troche " rozdęł " i pleksa delikatnie popekala ale wycieku nie bylo zadnego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertosss Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Badzio... Musiałes miec "Badziewny" Silikon:/ Wiesz on jest najlepszy do uszczelniania juz nieruchomych cześci... Jezeli chcecie łaczyc czesc ktore maja byc utrzymywane.. to Poxipol, on jest o wiele mocniejszy.... i utrzyma obciążenia... Silikon nawet najlepszy niestety nie utrzyma cieżkich cześci :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Są specjalne kleje do tworzyw dużo wytrzymalsze niż poxipol. Dzisiaj zamówiłem klej do plexy który kosztuje 440zł netto za tubke 250g :D Oczywiście zamówiłem mniejszą ilośc i powiadomie jak to to się sprawuje. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertosss Opublikowano 29 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2004 No no... ten Klej może być gony uwagi. Napisz ile gramów go zamówiłeś i ile Cie to wszyło... Bo jeżeli wiecej niz poxipol... To evemaster mógłby sobie to też zakupic :] Narazie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRID3 Opublikowano 30 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2004 Witam wydaje mi sie ze znalazłem zroty srode jestem w trakcie testow na wytrzymałosci wpływ wody ale na poczatek moge powiedziec ze 1.nierobi smug jest przezroczysty 2. bardzo dobrze wiaze 3. jest w zelu . sprawia wrazenie solidnego ... ale jest dosc drogi i wystepuje w małych opakowaniach takich jak kropelka nazywa sie toto LOCTITE 454 jak skoncze jutro testy dam jednoznaczna odpowiedz :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 2 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2005 Czekamy na odpowiedź Grid3 A co do tego mojego kleju to jednak porażka. Kupiłem tego łącznie 4g - 2 opakowania 30zł z przesyłką. Słabiutki jest :/ no cóż szukam chloroformu. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 2 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2005 temat wielokrotnie poruszany... sam polecam UHU, mocny, szybko schnie i świetnie klei plexi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRID3 Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 Witam po przerwie klej jest Ok ale... skurczybyk koło warstwy klejenia robi takie białawe smugi wiekszosc z nich mozna wyczyscic szorstkim pedzelkiem ale mniejsze w krawedziach zostaja moze mozna je usaunac jakims detergentem jeszcze nieprobowałem powierzchnie styku klejenia sa przezroczyste chociaz tyle dobrego Klej trzyma ostro mimo ze pleksa nienalezy do materiałow o wysokiej porowatosci woda mu narazie niegrozna skleiłem pojemnik z pleksy+poliweglan i od sylwestra do dzis pompka pompuje do niego woede i nic zadnych przeciekow probowałem to samo z distalem :sad: a fe zołty sie robi i trzyma gorzej łatwo rozdzielic sklejene kawałki Podsumowujac niejest to to czego szukałem ale juz jest jakas alternatywa.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Don Jonson Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 ja kleiłem zbiornik z 1 cm plexy żywicą epoxydową DRAGON i trzyma się świetnie. Jest ona przeznaczona między innymi do klejenia akwarii. Zmatowiłem sklejane styki plexy papierem ściernym, odtłuściłem i niewielka ilość kleju oraz ściski na 24h i jest super można nim rzucać, trzyma świetnie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 A ja zdecydowanie NIE polecam tego kleju: Jest to klej do twardych plastików, szkła akrylowego itp. Niestety mój shroud po użyciu tego wygląda tak: Być może była zbyt cieńka. Shroud jest zrobiony z 2mm pleksy, jedynie spód i góra z 4mm i ta nie popękała. W każdym razie zalecam ostrożność. Szkoda, bo klej łapie mocno i stosunkowo szybko (pełna wytrzymałość po ok 6 godzinach) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
butcher123 Opublikowano 7 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2005 a ja kleilem pliexi rozpuszczalnikiem- no name (byl z nomi, byl tani, "pachnie" na rozpuszczalnik:) ). zacieki niezostaja, a polaczenie 2mm olexi jest calkiem mocne! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...