Skocz do zawartości
jacasim

Problem z instalacją XP'ka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam dziwny problem z instalacją windows'a XP z SP1 a dokładniej....

W pierwszym etapie instalacji( przed pierwszym ponownym uruchomieniem systemu, kiedy na dysku jest tworzony katalog Windows) proces dochodzi do 100% i w czasie zapisywania konfiguracji otrzymuję błąd:

Błąd wewnętrznego instalatora, skontaktuj się z administratorem systemu itp

Innym razem pojawi sie komunikat STOPU... jednym z rozwiązań jakie wyłuskałem jest aby "wyłączyć opcje pamięci systemu BIOS takie jak buforowanie i przesłanianie" TYLKO JAK??

Po ponownym restarcie system jest niewidoczny :/

Instalowałem już i na partycji NTFS jak i FAT32 rezultat identyczny:/

Windows 98SE spokojnie można zainstalować więc sprzęt jest sprawny....

Może to wina tego ustawienia w Biosie ??? a może XP musi być już z SP2 ????

Konfiguracja kompa

Athlon 64 3000+

RAM 512MB Kingston

Abit KV8 Pro

Grafika- Radeon 9550 128MB DDR, 128bit

Segate 80GB Ultra

SPRZĘT NOWY 2 dniowy :D

Zasilacz 350W

Czekam na jakieś pomysły i rady

Pozdrowionka

Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano nie masz. Dziwny ten bios.

Moze wylacz AGP Fast Write. No i jesli masz pamieci krecone, to zmien ustawienia na domyslne.

Moze tez chlodzenie na procku za slabe - sprawdz napiecia i temperatury.

Co do maila, to watpie ze cos odpisza. Ja do Gainwarda pisalem i do kogos tam jeszcze i lipa. Jak na razie, to tylko firma MS odpisala mi na maila - mialem duzo szczescia, bo odpisala kobieta - Megan :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety dziwny :/

postaram sie wyłączyć.... pamięci ani procka jeszcze nie kresiłem :D

a możliwości są OGROMNE do kręcenia:d

Procek jest "zimny" reszta systemu także

zresztą to by winda 98 także niechodziła...a ja teraz smigam w NEED FOOR SPEED'a :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze problemem sa oryginalne stery do grafiki w Windows - ja mialem podobne problemy przy instalacji Win2003 na moim GF.

Sprobuj sobie dorzucic SP2 do instalki. Jesli nie chcesz nagrywac plyty i sie bawic, to rozpakuj wszystko na hdd i z niego odpal instalke.

Albo jak masz instalke bez SP, to tez sprobuj, a potem odrazu SP2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dopiero jutro bede miał XP'ka z SP2 więc zobaczę co z tego wyjdzie...mam nadzieję ze w końcu się uda;D

a jak rozwiązałeś swoje problemy ze sterami do GF tzn. jak ominełeś oryginalne windy :?:

Przy instalce na koniec zapisuje konfiguracje, może do MBR( a <płyta główna/bios> w jakiś sposób broni dostępu do MBR) i instalka sie wywala :/

Może na innej taśmie trzeba instalować????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tryb awaryjny i instalka sterow przez ten caly ich instalator w exe. Gdy potem sie Windows wlaczyl, to sie zorientowal ze ma nowsze i ich uzyl. Tylko musza miec WHQL, bo inaczej zostana zingnorowane chyba.

Tasme moglbys sprawdzic, bo moze byc uszkodzona... ale watpie, bo przeciez 98 przeszedl..

A odnosnie tego MBR, to jest opcja Virus Protecion - gdy sie ustawi na Enabled, to nie pozwala zapisywac do MBR chyba. Problem w tym, iz tego takze by 98 nie obszedl, wiec raczej to nie to.

Ogolnie jak sam napisales, to raczej nie wina sprzetu - tzn nie bezposrednio. 98 dziala, wiec sprzet jest w porzadku, ale XP cos ma namieszane w sterach i tu jest kaszanka.

Mam nadzieje, ze SP2 zalapie. Jesli nie, to bedziemy sie glowic nadal...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi