XKRZYCHO Opublikowano 7 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2004 Czym się różnią te dyski bo nie wiem który kupić. Proszę o uzasadnione odpowiedzi PS. Wyczytałem że niby różnia sie łożyskami WD1600PD ma Fluid Dynamic Bearing (FDB) dzieki niemu jest cichszy, mniej sie te lozyska zuzywaja, i jest lepsze pozycjonowanie głowic. No i fajnie by było gdyby.... Na stronie producenta WDC nie ma żadnych PD jest tylko JD i tam pisze ze JD posiada wlasnie takie łozysko Fluid Dynamic Bearing (FDB) takie jak PD no i teraz kropka, w hurtowni i-action PD jest o 10zł droższy niz JD na innych stronach JD jest drozszy niż PD i mam paranoje, moze ktos mi wyjasnic czy sie one roznia konkretnie i ktory jest lepszy? Chodzi oczywiscie o 160GB Sata JD czy PD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XKRZYCHO Opublikowano 8 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2004 jeśli ktoś wie to prosze o udzielenie odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klimow Opublikowano 20 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2004 Witam! Też ostatnio zastanawiam się nad podobnym problemem i znalazłem ciekawy test dysków 160GB: http://www.egielda.com.pl/?a=10&id=102. W skrócie powiem, iż wynika z niego, że WD 1600JD bije na głowę wersję "PD". Dodam, że wersja "JD" była wyprodukowana w Tajlandii, a "PD" w Malezji, jednak nie do końca wiadomo czy to jest przyczyna znacznej różnicy w wydajności. O różnicach w budowie dysku niestety nic nie piszą:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuperGonzo Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 powiem tak ... Mam tego PD ;/ i co moge o nim powiedziec ... po pierwsze nie wiem czy cos ja mam zle czy co ale czas dostepu u mnie wynosi 20 ms ... <lol> gdize niby powinno byc cos kolo 13 odczyt w sumie ujdzie 54-56mb/s przez pierwszy dzien grzał sie jak prawdzwy piec - w porownaniu do mojego starego JB 80giga to szok teraz temperatura sie jakos ustabilizowala i jest ok , dysk jest cichy mi nie przeszkadza jego glosnosc , nie slychac stukotu pracujacych glowic wiec jest looz, jesli dysk ten zrobi sie goracy to wiadomo slychac glowice wiec proponuje dac jakis nawiew na niego no i po kilkunastu godzinach ostrego mielenia jednak wymaga restartu bo muli sie jak swinia to tyle z mojej strony ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XKRZYCHO Opublikowano 21 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2004 Juz kupiłem WD1600JD w sobote bede go testowal bo szwagier mi go przywiezie :D ale mysle ze dobrze zrobilem ze wybralem JD niz PD test z egieldy mi pomogl :). Pozdrawiam i wesolych swiat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...