Skocz do zawartości
jabes

Czy DUAL w takim zestawieniu jest możliwy ?

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie, czy te pamięci pójdą w DUALu:

na pierwszym kanale 2 X 512 DDR 400 GEIL 2,5-6-3-3

na drugim kanale kość 1 GB DDR 400 GEIL 3-8-4-4

Gość z GEILa powiedział, że nie pójdą, ale chciałbym Was spytać o poradę,

płyta i reszta jak w opisie,

pozdawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, to będzie z tego DUAL, czy nie ?

Teoretycznie to powinien dzialac :!:

ale wg mnie mozesz miec problemy ze stabilna praca na tych 3 kosciach poniewaz ta kosc 1GB bardzo odbiega parametrami od pozostalych kosci wiec moga byc problemy ale to nie jest na 100% wiec dopuki sam nie sprawdzisz to nie bedziesz mial pewnosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym Dual Channel to jedna wielka sciema, 1-3% wydajnosci wiecej...

Tak.. już o tym czytałem i się nie wypowiadałem dopuki nie przetestowałem sam...

Otóż:

Posiadałem 512 w jednej kostce.. wiem że aida może sciemniać itp.. ale test to test.

Miałem odczyt z pamieci około 2600MB/s zapis: 1100 około.

Nie bede wchodził w szczegóły.. Po dokupieniu kostki 512MB.. hynix'a, mile mnie zaskoczyła wydajność w przejście do DUAL'a.. teraz odczyt jest około 3000MB/s a zapis prawie 1300MB/s... Oczywiście na czysto uruchomionym kompie.. Tak żeby sprawdzić.

Sprzęt jak w podpisie. W grach (w Colinie4) jest wyczuwalna mała różnica.. i nie pisze tego aby ściemnić, tylko poinformować, że ja nie jestem w ciemie bity i wiem co napisałem.. przecież po co mam potwierdzać że to tylko 1-3%.. u mnie jest to odczuwalne i się z tego ciesze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi