Skocz do zawartości
xtoff

Jaki Wiatrak do Athlon 1,7@200x11??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam procesor Jak w temacie, Athlona 1,7+. Aktualnie pracuje na 200x9 ale chce go podkrecic ile plyta pozwoli.

Problem polega na tym, iz przy zakupie procesora, nie znajac sie zupelnie zakupilem polecony mi przez sprzedawce wiatrak, ktory oczywiscie sprawdzil sie przy standardowym taktowaniu, jesnak teraz po 3krotnym odpaleniu testow w 3dmarku czy jakiejs gry temperatura na procku dochodzi do 62C :/ Chce wiec kupic cos taniego co pozwoliloby mi pobawic sie jeszcze z tym prockiem bo kreci sie wspaniale. Chce kupic cos przedewszystkim niedrogiego, wiec cena to podstawowy czynnik decydujacy. Zastanawiam sie rowniez nad zainstalowaniem wiatrakow w obudowie. Moja buda to cos na ksztalt TRACER TRO-959 tyle ze bez wiatraka z przodu. Gdzie najlepiej zamontowac wiatraczki? Conajwyzej dwa, i zeby cicho bylo. Z gory dzieki za pomoc.

Aha jeszcze jedno. Co sadzicie o mozliwosciach o/c mojej plyty gl. czy jest sens ( i mozliwosc) ustawiania jej fsb wiekszego niz 200mhz? Jeszcze nie probowalem bo troche sie boje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak, nie napisalem jaka mam plyte:)

--------[ Płyta główna ]------------------------------------------------------------------------------------------------

Właściwości płyty głównej:

Nazwa płyty głównej MSI KT6 Delta-SR (MS-6590 v2.0)

Właściwości magistrali FSB:

Typ magistrali DEC Alpha EV6

Szerokość magistrali 64-bitowy(a)

Rzeczywista częstotliwość taktowania 200 MHz (DDR)

Efektywna częstotliwość taktowania 400 MHz

Przepustowość 3200 MB/sek

Właściwości magistrali pamięci:

Typ magistrali DDR SDRAM

Szerokość magistrali 64-bitowy(a)

Rzeczywista częstotliwość taktowania 200 MHz (DDR)

Efektywna częstotliwość taktowania 400 MHz

Przepustowość 3200 MB/sek

Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej:

Typ magistrali VIA V-Link

Szerokość magistrali 8-bitowy(a)

Rzeczywista częstotliwość taktowania 67 MHz (ODR)

Efektywna częstotliwość taktowania 533 MHz

Przepustowość 533 MB/sek

Informacje fizyczne płyty głównej:

Liczba gniazd procesora 1

Liczba gniazd rozszerzeń 5 PCI, 1 AGP

Liczba gniazd pamięci 3 DIMM

Urządzenia zintegrowane z płytą główną Audio

Współczynnik postaci ATX

Rozmiar płyty głównej 230 mm x 300 mm

Mikroukład płyty głównej KT600

Dodatkowe własności CoreCell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!!

Myślę, że optymalnym wyborem (co do możliwości i ceny) byłby jakiś coolerek z rodziny PENTAGRAM FREEZONE, np.: QC-80 AlCu.

Dobrze byłoby również gdybyś zainwestował parę złotych w lepszą pastę termoprzewodząca.

Śmiem jednak twierdzić, że przy tam niewielkim OC spełniając odpowiednie warunki (czytaj pasta, wentylacja budy, w miarę niskie napięcie zasilania procka) poradziłby sobie nawet w twoim przypadku SPIRE Whisperrock IV.

Co do sposobu zamontowania wentyalatorów w obudowie polecam przestudiować ten artykuł :

http://www.short-media.com/review.php?r=230 ,

Jesli zaś chodzi o same wentyle to najtańsze i najcichsze (choć wydajnością niepowalające) będą ARCTIC-i FAN PRO TC.

To tyle.

Polecam także poszperać troszkę po forum, a napewno znajdziesz odpowiedzi na większość dręczących cię pytań.

Pozdrawiam !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmiem jednak twierdzić, że przy tam niewielkim OC spełniając odpowiednie warunki (czytaj pasta, wentylacja budy, w miarę niskie napięcie zasilania procka) poradziłby sobie nawet w twoim przypadku SPIRE Whisperrock IV.

NO dobra - teraz jest tak nisko taktowany bo grzeje sie do 63C wiec nie chce go przegrzac. Ale chce go przekrecic moze nawet na 200x10 jesli wytrzyma. Napiecie ma standardowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi