Skocz do zawartości
Totalny Laik

Nagrywarka DVD SOHW czy DRW3S ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy może ktoś sie zna na tych oznaczeniach ? w wiekszości sklepów sa nagrywaki LiteOn np SOHW1633

a w jednym w sklepie znalazłem za 239zł nagrywarke oznaczoną DRW3S121 tej firmy z DL cena bardzo kusząca ale czy wie ktoś jakie są różnice miedzy tymi modelami? I czy ta dość tania jest "dobra" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam czy może ktoś sie zna na tych oznaczeniach ? w  wiekszości sklepów sa nagrywaki LiteOn np SOHW1633

a w jednym w sklepie znalazłem za 239zł nagrywarke oznaczoną DRW3S121 tej firmy z DL  cena bardzo kusząca ale czy wie ktoś jakie są różnice miedzy tymi modelami?  I czy ta dość tania jest "dobra" ?

Oczywiście że 1633 będzie lepsza. DRW3S121 jest dość "egzotycznym napędem".

Do 1633 możesz wgrać całą masę zmodyfikowanych i poprawionych biosów - od np:

- Liteon 1653s

- Sony DRU 710A

- Memorex F16

- Teac DV-W516G

Z tego co czytałem - biosy te nie działają na DRW.

Nie ma co oszczędzać ;) - a jeśli zależy ci jednak na oszczędności to polecić mogę 1213S - jest ona oparta na tych samych częściach co 1633 - więc możesz ją przeflashować spokojnie do 1633S osiągając jej parametry (ba... możesz też do 1653). 1633 jest jednak lepsza - nie potrzeba nic zmieniać by działała ok - a przeróbka 1213 czasem się nie udaje

Cóż - wybór należy do ciebie.

zmodyfikowane biosy znajdziesz np. tu:

http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html

lub podkręcone przeze mnie biosy tu:

http://www.republika.pl/tomasz_piotr/index_pl.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi