Skocz do zawartości
Adam78

Płyta do tuningu Pentium III

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka płyta pod Pentium III EB z możliwością ustawienia napięcia Vcore NIZSZEGO niz standardowe. Np 1,5V zamiast standardowych 1,65V.

Płyta musi być Linux friendly. (Abit bx-133 mi się podobał, ale podobno stwarza problemy z obsługa kontrolera eide :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka płyta pod Pentium III EB  z możliwością ustawienia napięcia Vcore NIZSZEGO niz standardowe. Np 1,5V zamiast standardowych 1,65V.

Płyta musi być Linux friendly. (Abit bx-133 mi się podobał, ale podobno stwarza problemy z obsługa kontrolera eide  :wink: )

Nie ma żadnych problemów, tylko jak włączysz dodatkowy kontroler raid (hpt 370) to zajmuje ci to przerwania i odpada ci jedno czy dwa gniazda pci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta musi być Linux friendly. (Abit bx-133 mi się podobał, ale podobno stwarza problemy z obsługa kontrolera eide  :wink: )

czy miales ta plyte i czy nie miales problemow z przetaktowanym AGP - bo juz nie pamietam czy na tej plycie bylo 1/2 dla AGP (o ile to mozliwe na BX) ???

Nik nie ma Pentium 3 ??

byla przeciez ankieta i wyszlo ze Pentium (bez podzialu na na I II III i IV) wystepuje w malych iloscach

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=1223

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma żadnych problemów, tylko jak włączysz dodatkowy kontroler raid (hpt 370) to zajmuje ci to przerwania i odpada ci jedno czy dwa gniazda pci

Miałem na myśli to, że nie każdy Linux da się na tej płycie zainstalować (nie rozpoznaje kontrolera EIDE i wywala się gdy jądro montuje napędy hda).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam BXa ktory mialby 1/2 dla AGP wiec na BXie na FSB 133 niestety AGP bedzie przetaktowane. Ale taki przetakt wytrzymuja karty AGPx4 spokojnie bo BX ma AGPx2. Chcialbym jeszcze dodac ze nie kazdy BX ma dzielnik 1/4 dla PCI, nie kadzy powala przestawic FSB na 133. Pod tego Lina polecilbym swojego ulubionego ASUSA P3B-F ale niestety nie mozna na nim obnizac napiecia - podnosic mozna. BIOS mam ver. 1008 beta 004, moze znajdziesz inny ktory na to pozwala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...