vowthyn Opublikowano 7 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2004 Niech się ktoś zorientowany w temacie wypowie. Kolega chce kupic sensowną płytę pod bartka 2500M (wiem wiem ze 100 topiców o tym było, ale niedokładnie o tym o co chce zapytac). Poleciłem mu Epoxa 8rda3I. Problem jest w tym, że nigdzie w mieście nie można jej dostac (_podobno_ już nie będzie sprowadzana) W zamian sprzedawca usilnie próbował mi wcisną wersję pro, która jest około 70 zeta droższa argumentując tym, że nowszy model i w ogole zwykłe marketingowe shity. Z mojego punktu widzenia nie ma sensu przepłacac za coś, czego i tak kolega nie wykorzysta (z tego co wiem wersja pro różni się kontrolerem serial ata - a dysk bedzie ultra ata, więc niepotrzebne, i tym że posiada RAID, co też raczej w najblizszym czasie sie mu nie przyda bo zakupu drugiego dysku raczej nieprędko dokona.) Ale moge się mylic, więc jeśli są jakieś inne powody dla których warto zakupi wersję pro to proszę napiszcie o nich. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SamoDobro Opublikowano 8 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2004 porty FireWire? bo te PRO dostępne w Europie chyba nie posiadają SoundStorma? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2004 nie posiadaja niestety , a do mobila to leprza mobo by sie zdala a nie rda3i , zaproponuj koledze abita NF7-S/SL moze DFI Infinity Ultra B/Lanparty ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 8 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2004 Już pisałem, że nie widze sensu w płaceniu za rzeczy, których się i tak nie wykorzysta dla samej idei ich posiadania. (Chociaż zakup Abita zaczelismy rozwazac, bo nigdzie nie mozemy dorwac epoxa). IMHO Epox jest płytą w zupełności wystarczającą, przede wszystkim za niewielką cenę. Proc ma chodzic na 3200. Kolega nie gra. Megapodkręcania nie będzie, RAID, sATA niepotrzebne. Z autopsji wiem, że Epox jest płytą stabilną. Czego chciec więcej? chyba pozbycia się nadmiaru pieniędzy. Rozumiem, że szkoda tego proca np na taki szit, jaki mi serwis pozyczył na czas wymiany płyty i na którym mam teraz nieprzyjemnoś pracowac (Asrock - w skrócie, wydajnośc wymiernie spadła, brak możliwości zmiany napięcia dla proca, a sam przedział napięc za wąski) Ale Epox na takie dolegliwości nie cierpi. W konsekwencji - Abit mieści się w sensownym przedziale 300 PLN więc jest brany pod uwagę. Ale mimo wszystko wolelibyśmy kupic 8rda3I za jakies 60-70- zeta taniej i mieć praktycznie to samo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2004 no z tym czy bedziesz mial praktycznie to samo w epoxie i abicie to troche nie tak , bo na abicie wiksze mozliwosci osiagniecia wysokiego fsb a w epoxie to raczej nie zaszalejesz , abit ma piekny czerwony laminat :) a epox zielony no ale dla koloru pcb sie mobo nie kupuje , jak nie mmasz zamiaru krecic extremalnie styka epox i bedzie 11x200 smigac na pewno , mozesz jeszcze poszukac np epoxa 8rdaei tez nForce jest jescze tanszy tylko on nie ma duala i tylko 2 banki pamieci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vowthyn Opublikowano 8 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2004 Odpada. dual w planie, w najbliższym czasie (narazie kasa tylko na jedna kosc Kingston 512 3200 - juz kupiona zreszta) A co do krecenia napisałem 3200 czyli max fsb 200 czyli epox wyrobi z paluszkiem... Wiecej nie widze sensu, bo beda problemy z chlodzeniem, a kumpel raczej sie wc bawil nie bedzie, i tak caly czas kombinujemy nad sensownym wentylatorem coby tyle pociagnac. Co do plyty to znalezlismy nf7 za 255 zeta wiec chyba nie bedziemy juz epoxa szukac. Acha - czy ktoś mi wytłumaczy dlaczego drosze o ponad 100 zeta i teoretycznie lepsze płyty nf7 z sound stormem i bajerami typu sATA i RAID obsługują FSB tylko 333????. Póki co zostaje przy NF7 bez literek w rev 2.0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...