Skocz do zawartości
sliver

optymalizacja biosu pod bartona

Rekomendowane odpowiedzi

przesiadlem sie z amdxp 2000@2400+ na bartona 2500+. w biosie zmienilem mnoznik i fsb na nominalne bartka 2500+ - pozostale ustawienia zostawilem takie jak przy poprzednim cpu.

w grach(testowalem na cs:cz i nfs:u2) wystepuja przyciecia mimo, ze na poprzednim procku tego nie bylo. po ustawieniu w biosie "CPU Interface" na standartowe "Optimal" (z aggressive) i zmniejszeniu timingow ramu na standartowe wszystko jest ok.

Czy z moim prockiem jest cos nie tak czy bartony poprostu musza miec takie ustawienia?? Moze jeszcze cos trzeba zmienic w biosie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Im niższe Timingi RAM tym lepiej dla AMD. (oczywiście im wyższe FSB też :))

Ustawienia Aggressive służa do tego by wyciągnąć jak najwięcej MHz z RAM (o ile się nie mylę)

CPU Interface jest opcją, która może przyspieszyć nieco komputer (choć przy zabawie w wysokie FSB nieraz sprawia kłopoty).

Po za tym czy nie wiem czy nastawiłeś RAM na Synchro względem Procka => jeśli tak, to teraz pracują na 333MHz (2x166). A po za tym Synchro lepsze jest, więc jeśli masz dobre chłodzenie, to może warto zmienić FSB Bartka na 200?? 11x200 => XP 3200+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po za tym czy nie wiem czy nastawiłeś RAM na Synchro względem Procka => jeśli tak, to teraz pracują na 333MHz (2x166). A po za tym Synchro lepsze jest, więc jeśli masz dobre chłodzenie, to może warto zmienić FSB Bartka na 200?? 11x200 => XP 3200+

pamieci mam ustawione na 200MHz a cpu chodzi w tej chwili na 10x200 wiec synchro jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...