Skocz do zawartości
timmon24

HYNIX 1X512MB PC3200 za 299zł na www.esc.pl opłaca się ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam juz kosci Hynix'a dokladnie ten model HYMD264646D8J-D43 AAM kupione na allegro u "zbychu00" 2x512 za 600zl (2x300zl) i sa teraz duuuze problemy :cry: Ale to wina plyt glownych. Zaczne od mojej obecnej plyty glownej Gigabyte 7NF-RZ (kicha) http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13364 wiec po pierwsze Ramki nie chca sie uruchomic na 400mhz FSB :huh: W instrukcji pisza ze dla ramow 400mhz nalezy ustawic OC w biosie, tak tez robie, to komp nie rusza... Moze wiecej napiecia potrzeba, ale... Ta plyta nie ma regulacji napiec :angry: Dobra lecimy dalej, RAMki smigaja na 333mhz niestety :-| Na timingach CL2,5 3.3.8 bo jak zjade nizej to znow sie nie uruchamia komp :blink: Wiec to wina plyty... Wybralem sie do sklepu do znajomego, pozyczyl mi plytke Gigabyte 7N400-L http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7668 ta tez nie wyrabia tak jak nalezy... Co prawda ramy juz dzialaja na 400mhz FSB razem z Bartonem 2500, ale... Zeby zjechac na timingi CL2 3.3.8 musialem a to raz podniesc o 0,1V a to za chwile 0,2V... Raz sie uruchamialo tak raz tak :mellow: Sadze... ze to wszystko wina tych ch**** plyt glownych :angry: Wiec pod koniec miesiaca bede wymienial plyte glowna, specjalnie pod te pamieci, narazie mysle nad ABIT AN7, pozycze, sprawdze wszystko i ewentualnie kupie, jest jeszcze pare innych modeli plyt glownych nad ktorymi sie zastanawiam, jak juz kupie i wszystko bedzie smigac to napisze tutaj co i jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow... niezle sie mozna usmiac szczerze mowiac... stary - hynixy to nie winbondy ze se puscisz je na 2-2-2-6 i jest git... te pamieci sie nie nadaja do podkrecania timingami - pisane bylo juz o tym sto razy w stu tematach... moje przy 220MHz chodza na 2.5-3-4-9, przy 200 udalo mi sie chyba cos na styl 2-3-4-9 albo 2-4-3-9, nie pamietam, w kazdym razie zmiana timingow powoduje zerowy przyrost przepustu na tych kosciach (granica bledu pomiarowego)... To sa ramy do wysokich FSB a nie do niskich timingow...

tak swoja droga to mam Epoxa (zmieniam chyba na DFI) i mam tez Hynixy i nie zauwazam problemu... bez najmniejszych watpliwosci pamiec u mnie chodzi... (BTW to jakbyscie chcieli kupic Hynixy, to moje sa na sprzedaz rowniez)...

AVE!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kilka dni temu kupiłem od qutex'a jedną kość 512mb HYNIXA.

Pełne oznaczenie modułu pamięci: HYMD264646B8J-D43 AA-A

Oznaczenie na kościach: HY5DU56822BT-D43

Aktualnie chodzą mi na 500mhz przy timach cl2,5, tRas 3, tRCD 4, cycle time 5

na napięciu 2,8v. Wyższego fsb niż 255 nie mogę sprawdzić, bo moje mobo nie wytrzymuje.

Na naklejce mam napis KOREA a nie KOR. Ponoć korea to te złe, ale jak widać nie.

Martwi mnie tylko tRCD 4. Chyba powinno być trochę mniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że w biosie się je zmienia, ale tam mam dużo opcji i nie wiem gdzie co ustawić. A co do tego fsb, bo coś nie chce mi bios wykryć tych hynixów jako 400, tylko bierze je jako 333 i chodzą w tej chwili tylko na 375MHz :angry: :mur:

W biosie mam do dyspozycji:

DRAM CAS# Latency

DRAM RAS# Precharge

DRAM RAS# to CAS# Delay

DRAM Precharge Delay

DRAM Burst Length

W innej zakładce mam

DRAM Idle Timer

DRAM Refresh Mode

I jak mam to wszystko poustawiać, aby było stabilnie i była jak najwyższa wydajność??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi