Skocz do zawartości
Japik

Problem z GeForce5200 !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, jestem tu nowy ale widze, ze chyba tylko tutaj ktoś może mi pomóc. Juz przechodze do rzeczy. Posiadam karte grafiki WinFast GeForce5200FX, karte zakupiłem jakieś 2 miesiące temu i nigdy nie było z nią problemów, az do niedawna. Karta jakby zaczęła się wyłączać. Podczas pracy przeważnie gdy to jest mocniej wykorzystywana np. gry, filmy itp jakby zaczęła sie wyłączać - monitor gaśnie (gasnie dioda ktora wskazuje na sygnal z karty graficznej) monitor działą no ale oczywiście nic nie wyświetla :) Komputer z reguły przestaje pracować, choć czasem słychac jak pracuje dysk ale żadko. Pomyślałem sobie - karta sie przegrzewa (nigdy nie byla krecona no ale kto wie), nie ma ona zamontowanego zadnego colerka bo takowego nie bylo wiec uznalem to za zbedne. Dotykam radiatora no jest ciepły ale nic nadzwyczajnego. Jak sie wylaczyla to po restarcie wylaczala sie odrazu jak tylko startowal windows. Po wyłączeniu komputera działa dłuzej czasem 5 min czasem nawet i 10h. Na wszelki wypadek zdjąlem obudowe postawilem kolo okna :) a na dworze zimno :) no i dalej to samo. A teraz kilka spraw które mnie wogule zbiły z tropu np.

1. Wyłączyłem kompa na pare godzin, karta zimna włączam pochodzil 5 min i znow to samo.

2. Podczas odpalaniu jednej z gier wieszala sie w jednym momencie dokladnie podczas Loading i zawsze w tym samym miejscu, tak bylo godzine potem znow zaczelo dzialac i znow wieszal sie losowo.

3. Restart kompa zawsze ma te sam efekt karta wylacza sie kilka sek po starcie win

4. Po wylaczeniu doslownie na pare sekund wszystko znow jest ok az do nastepnego razu

5. Wywalil sie np. podczas uruchamiania dxdiag, ogladnia filmow grania - czasem po ponownym odpaleniu pada tez w samym win (czesto jak system zmienia rozdzielczosc itp)

Czasem, ale nie zawsze jak sie wysypie w dzienniku zdarzen wyskakuje:

Sterownik nv4_disp dla display urządzenia DeviceVideo0 jest zablokowany przez pętlę nieskończoną. To wskazuje zwykle na problem z samym urządzeniem lub z jego sterownikiem niepoprawnie programującym urządzenie. Sprawdź, czy u dostawcy sprzętu są dostępne aktualizacje sterowników.

i wywala monit:

Podręczne okno aplikacji: System Windows - Błąd systemu : System Microsoft Windows wykrył i odzyskał sprawność po awarii urządzenia. Zapisz swoją pracę i wykonaj ponowny rozruch, aby przywrócić pełną funkcjonalność.

Bardzo to dziwne no ale napisze informacje o sprzecie itp.

Procesor: AMD AThlon 2400XP

Płyta: ASUS K7V8X-X (zrobilem juz update biosa na najnowszy i mam wszystkie najnowsze sterki w tym 4in1 itp)

Grafika: WinFast GeForce5200FX 128mb

RAM: Twinmos 256DDR 400mhz

Monitor: OPTIView 14L (stary zlom, ale dzialal zawsze bez zarzutu)

Win XP SP1

DirectX: 9.0c

Sterowniki:

66.93 - chodzily odkad wyszly i bylo ok ale probowalem juz tez 61.77 sterownikow ze strony producenta 63.xx i kilka innych wszedzie jest to samo

Temperatura procka waha sie od 45 - 54 stopni w zaleznosci od obciazenia.

Napięcia:

Vcore1: 1,68V

+5V: 4,38 - 5 (z reguły 5)

+12V: 11,8 - 12,2

+3,3V: 2,67 - 2,73 (i to mnie troche zmartwiło dlatego podaje napiecia, nie znam sie na tym zbytnio ale chyba agp korzysta z 3,3V)

-12V: -16.97 ??

-5V: -8.78 ?

Vbat: 4.08

Aha ustawienia biosu co do grafy no nie ma tego zbyt wiele ale Agpx8, Graphic Aperture Size? 64MB ogolnie nic odnoscie agp nie zmienialem nigdy, teraz probowalem pozmienia co sie da ale bez skutku.

Komputer pracował w niezmiennej konfiguracji przez conajmniej miesiąc i nie bylo zadnego problemu, okolo 2-3 dni temu zaczęło sie robić to co mówie. Nie przypominam sonbie zebym zrobil cos co mogloby wplynac na to sie sie dzieje. Mnie sie skonczyly pomysly, a miałem ich wiele trzeba mi jakoś pomóc :) Troche sie rozpisalem ale mam nadzieje, ze ktoś to przeczyta i ze dane beda wystarczajace :) hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawe masz te napiecia :roll: Jak sie domyslam sa to odczyty z mobo... Sprawdz napiecia miernikiem,bo te co podales sa nie do przyjecia :? Jezeli te napiecia co podales maja choc troche wspolnego z rzeczywistoscia to dziwie sie ze Ci jeszcze komp nie eksplodowal :twisted:

Jaki masz zasilacz :?: IMHO on jest glownym podejrzanym :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiecia pochodzą z Asus Probe 2.23.04 bynajmniej te pierwsze dodatnie, ujemne nie mam z jakiegos innego programu. Niestety nie znam sie na tyle na elektronice zeby samemu sprawdzic napiecia, jedyne co moge sprobowac zrobic to zmienic zasilacz, choc ten ma moze 2 miesiace.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podziel sie nazwą tego zasilacza.

bo on jest prawdopodobnie winowajcą :roll:

napięcia[chociaz z miernika plytowego] są tragiczne :?

załatw od kumpla jakis mocniejszy zasilacz i sprawdz czy nadal będzie sie tak działo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jakis typowy noname za 60 zl, jutro sprawdze jeszcze dokladnie jaki i napisze. Dziwi mnie to ze tyle czasu to wszystko działało i nie było problemu, zasilacz będe mial dopiero na piątek jak ktoś ma jakieś inne pomysły to piszcie. Aha tak jak mowiłem te minusowe V moga byc dziwne bo sprawdzalem to jakims proogsie co miezy temp proca tandetnym, natomiast te +12 +5 +3,3 i Vcore pochodza z najnowszej wersji Asus Pc Probe udostepnionej przez producenta plyty. Choc nie wiem na ile to zmienia sytacje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi